У Бориславі, на приватному обійсті, утворилося нафтове провалля

1

Велетенська яма, наповнена нафтою, утворилася несподівано на приватному городі мешканця Борислава, що на Львівщині.

Як виявилося, це так звана копанка ще з ХІХ ст. Така, як описував у своєму «Борислав сміється» Іван Франко. Глибиною яма як шестиповерхівка. Історики кажуть, такими пустотами може бути усіяне все місто, пише zaxid.net.

Ще за день до обвалу, господарі поралися на городі. Нічого підозрілого не помітили. Та коли вранці глянули за вікно – побачили велетенську яму. Спочатку, каже господиня, вона була завширшки з каналізаційний люк, а за день збільшилась удвічі.

«От маємо нафту... – сміється «господиня» нафтової ями Зіновія Лещенко. – Ну але, якщо серйозно, то це, звичайно, зовсім не тішить. Це страшно, бо не знати, де воно може ще провалитися, де вони тут є. А тут і діти по городу бігають, і кури, і пси. Та і я на городі працюю».

У ямі фахівці з нафтогазуправління наміряли 17 м глибини. Це, кажуть, привіт із далекого минулого. Так звана копанка ХІХ ст. Вона провалилася , бо сніг розмив ґрунт.

«Видно цямрини, тобто дерев’яний зруб, якраз часів Івана Франка, тобто 1850-1890-ті роки. Бо вже після того часу так не застосовували копання, а починали більше бурити нафтові свердловини», – пояснює співробітник Музею нафтової і газової промисловості Олег Микулич.

Допоки надра не визнали національною власністю, у Бориславі майже кожен добував нафту на своєму городі. Копанок було понад 12 тисяч. І зараз вони можуть бути потенційними проваллями, глибиною аж до 50 м.

«До 1939 р. усі роботи, які проводилися на цьому родовищі, не є задокументовані. Ті копанки в давні часи ніхто не записав. Коли нафту вичерпали, перекривали дубовими дошками, присипали землею і будь-яких картографічних матеріалів ніхто не вів. Тому ми навіть не знаємо, де можуть бути копанки і що з ними зараз», – зазначив начальник відділу цивільного захисту Бориславської міськради Володимир Прідун.

От і у пані Зені це вже третя нафтова яма на повір'ї за останні 30 років. Щоправда, попередні були менші. А у її сусідки взагалі – нафта пішла фонтаном.

«Це було у 2004 році. Вони через дорогу вишку ставили, бурили. І в мене на городі аж вирвало грунт – до верху пішло», – розказує сусідка Лещенків Анна Духнич.

Такі провалля засипають, бетонують. А на поверхню виводять спеціальну трубку, аби не накопичувався нафтовий газ і не створював небезпеки вибуху. А фахівці час до часу заміряють, як нафтова копальня себе поводить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: