Міліція в цивільному поводиться брутально, затримано понад 200 осіб, - продюсер «Белсат» про акції в Білорусі

98BCE50A-C03C-4497-BA09-1E8DE5CFFE44_w1023_r1_s
Фото Радіо Свобода

Останні кілька тижнів у Білорусі тривають масові акції протесту. Люди вийшли на вулиці проти так званого «Декрету проти дармоїдів», який передбачає податок для тих громадян, які не мають офіційного працеслаштування понад 6 місяців.

Водночас, чим далі, тим більше акції соціального протесту переходять під політичні гасла, а правоохоронці все частіше застосовують силу щодо мітингувальників. Сьогодні у Львові відбудеться акція на підтримку білорусів, розпочнеться вона о 13.00 біля міської ратуші.

Про те, які настрої панують в сусідній країні, чи вдається правоохоронцям стримати суспільний гнів та як у цій ситуації розправляються зі ЗМІ, Дивись.info поговорила із продюсером незалежного телеканалу «Белсат» Олексієм Мінчонком.

Наскільки масові ці мітинги у Білорусі, які тривають кілька тижнів?

Це були наймасовіші акції за останні 5 років. Їх особливість полягає в тому, що вони проходять в тому числі і в маленьких містах, де вуличної активності взагалі ніколи не бачили. Каталізатором акцій протесту став президентський декрет №3 «Про попередження соціального утриманства», який в народі називають «Декретом про дармоїдів».

Його суть в тому, що людина, яка більше півроку не працює офіційно, повинна заплатити державі податок у 230 доларів США. Активізація протестів в регіонах пояснюється тим, що саме там з роботою зараз найбільш складно: підприємства закриваються, люди втрачають роботу, а держава замість того, щоб їм допомогти, вимагає заплатити податок.

[dyvys_blockqoute text="Лукашенко наказав «як родзинки з булок виколупувати провокаторів»" author=""]

Але декрет став саме каталізатором невдоволення людей тим, що відбувається зараз в Білорусі. Необхідність заплатити податок людям, який і так не мають грошей на життя наклалося на перманентне свавілля чиновників і міліції в малих містах. Тому на акціях все більше звучать політичні вимоги, навіть голосніше, ніж економічні. «Ні декрету номер три, Лукашенко, йди» - це найпопулярніше гасло протестів і в регіонах, і в Мінську.

Що відомо про затриманих, адже, як виходить із відео Бєлсат, активістів затримують люди у цивільному, хто вони?

Лукашенко на зустрісі з міліцією заявив, що людям треба дати можливість висловлювати свою думку, але наказав «як родзинки з булок виколупувати провокаторів». В результаті, міліція почала після завершення акцій заарештовувати опозиційних лідерів, активістів та найбільш активних учасників. На сьогодні по всій Білорусі заарештовано понад 200 осіб. Їх судять за порушення адміністративного законодавства та арештовваюць на різні терміни - від трьох до пятнадцаці діб.

Детальніше читайте тут.

А як це впливає на настрої мітингувальників?

Міліція при затриманнях діє дуже брутально, як ви могли бачити з наших прямих трансляцій і відео. Міліціонери, одягнені в цивільний одяг, жорстоко затримують учасників акцій. Мені здається, що людей це більше злить, ніж лякає і ми знаходимося перед дуже ризиковнай межею. Хтось із учасників, або з простих очевидців брутальних затримань може не витримати і почнеться насильство по відношенню до міліціонерів.

І як щодо преси? Я у вас бачила новину на сайті, що якогось редактора газети застримали за публікацію матеріалу про протести. Це поширене явище?

У неділю в Орші після акції були затримаіо журналістка нашого телеканалу Катерина Андрєєва і колега з Радіо «Свобода» Галина Абакунчік (вона навіть мала акредитацію від Міністерства закордонних справ). Добу вони провели в ізоляторі тимчасового тримання, а на наступний день засуджені судом до великих штрафів.

[dyvys_blockqoute text="Міліціонери, одягнені в цивільний одяг, жорстоко затримують учасників акцій" author=""]

Затримують і «закривають» на добу також блогерів, які роблять живі трансляції. У Гомелі Максим Пилипович зараз відсиджує свої добу, а Сергій Пятрухін з Бреста, засуджений заочно, виїхав до Варшави.

Чи відчувається напруження просто у буденному житті?

Не сказав би, що наелектризованість літає в повітрі, але помітно, що про акцію протесту знають дуже багато людей і це обговорюють в транспорті і публічних місцях. Помітно, що люди дуже злі.

Фактично, держава припинила дію соціального контракту, який працював вже дуже довго. Сенс його полягав у тому, що «ми даємо вам більш-менш прийнятно жити, а ви не лізете в політику». Зараз гроші у держави закінчилися і люди починають обурюватися. При чому примітно, що серед протестуючих зараз багато саме традиційного електорату Лукашенка: робітників, пенсіонерів.

[dyvys_blockqoute text="Фактично, держава припинила дію соціального контракту, що мовляв «ми даємо вам більш-менш прийнятно жити, а ви не лізете в політику»" author=""]

Нагадаємо, сьогодні, 18 березня, о 13.00 львів’ян закликають прийти на акцію в підтримку білоруських протестувальників. Зустріч відбудеться на пл. Ринок, 1, біля входу у міську Ратушу.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: