У Львові з'явилося «Вікно життя» для немовлят

У міській дитячій клінічній лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, 4, відкрили «Вікно життя» – спеціальний пункт, де жінка, яка хоче відмовитися від новонародженої дитини, анонімно може залишити своє немовля.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

Як наголошують в управління охорони здоров’я міста, створення «Вікна життя» не означає схвалення наміру матері позбутися своєї дитини у такий спосіб, адже жінка має народжувати в належних умовах і якщо на те є причина – то відмовлятись і віддавати дитину під опіку держави цивілізовано, а намагаються таким чином попередити випадки, коли немовлят залишають у небезпечних місцях і вони гинуть, а також допомогти жінці уникнути суспільного осуду.

Спеціальний бокс облаштували у корпусі відділення патології новонароджених і недоношених дітей, і тут таких діток зможуть швидко обстежити і надати всю необхідну медичну допомогу. Для облаштування такого пункту з міського бюджету і бюджету лікарні використано 70 тис. грн.

«Ми прийняли рішення створити «Вікно життя» на базі нашої дитячої лікарні, бо після пологового дитинка все одно потрапляє у дитячу лікарню, і тут є всі спеціалісти, щоб обстежити цю дитину і  якщо є необхідність – пролікувати її.

І хоча впродовж останніх п’яти-шести років у Львові не було випадків залишення дитини поза межами закладу, то у Львівській області та інших містах України такі поодинокі випадки траплялися. Тому жінки, які в силу різних причин хочуть відмовитися від народженої дитини, але бояться суспільного осуду, можуть залишити її тут, у «Вікні життя». Медперсонал одразу надасть всю необхідну медичну допомогу, викличуть сюди відповідні служби, щоб оформити акт, що держава бере на себе зобов’язання перед цією дитиною», - розповідає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб

Жінка в будь-який період часу може підійти до «Вікна життя», відкрити його і покласти туди дитину. Одразу ж під час відкриття віконечка спрацьовує звуковий  сигнал і на посту в приймальному покої, і в кімнаті охорони.

Як пояснює медсестра приймального відділення Наталія Грушак, після залишення дитини на моніторі комп’ютера медичної сестри приймального відділення з’являється зображення дитини. Медсестра повідомляє чергового реаніматолога і неонатолога,  які спускаються до «Вікна життя» і проводять огляд дитини. Дитину ізолюють в бокс, оглядають на наявність різних інфекцій і, відповідно до стану, призначають обстеження та, за потреби, лікування. Одразу повідомляють головного лікаря, який, у свою чергу, викликає відповідні служби – відділ у справах дітей райдержадміністрації та поліцію, і в присутності медичного персоналу складається акт про покинення дитини, і якщо дитина здорова – її переводять у дитячий будинок. Кімната, в якій розташоване «Вікно життя», оснащена всіма необхідними предметами догляду.

Жінка, яка приносить і залишає дитину, в поле зору відеокамер не потрапляє. Відеокамера встановлена лише всередині боксу. Анонімне залишення дитини прирівнюється до факту відмови матері від дитини у стаціонарі і не передбачає кримінальну відповідальність.

За словами головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Дмитра Квіта, такі бейбі-бокси практикуються у світі при багатопрофільних дитячих лікарнях. До прикладу, у Жешуві (Польща) впродовж року у таких пунктах матері залишають 2-3 діток. «Відкриття такого вікна – черговий крок до формування у суспільстві поваги до людського життя, щоб дітей не викидали, а давали їм шанс на життя», - каже він.

Водночас, як наголошує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, проблема відмови від дітей набагато ширша, ніж наявність чи відсутність «Вікна життя». Влада повинна спрямувати всі зусилля на навчання жінок, аби вони приходили в пологові будинки, народжували в нормальних умовах і цивілізовано відмовлялись від дитини. Але для цього потрібно виховувати толерантне ставлення до таких жінок.  «Коли перестанемо публічно засуджувати жінок, які покидають народжених дітей, тоді вони робитимуть це цивілізовано – одразу після пологів в стаціонарах відмовлятимуться від дитини. Поки існує суспільний осуд, немає толерантного ставлення до таких випадків, «Вікно життя» є необхідним», -  додає він.

Нагадаємо, раніше у Львові функціонувало два «Вікна життя»: у шпиталі ім. митрополита Андрея Шептицького на вул. Озаркевича, 4 та у Львівському перинатальному центрі, що на вул. Вашингтона, 6.  Однак наразі жодне з них не працює.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: