Alfa Jazz Fest у Львові: конфлікти та позиції сторін

2381
Фото: Prolviv

ІА Дивись.info вирішила пригадати стосунки міста Львова з Alfa Jazz Fest у минулі роки та поговорила з представником заходу.

У червні у Львові традиційно планують провести Alfa Jazz Fest. Утім, цього року місцеві активісти, у порівнянні з минулими роками, налаштовані більш агресивно по відношенню до цієї події.

Alfa Jazz Fest проводять у Львові з 2011 року. І якщо раніше, до подій на Майдані у 2013-2014 роках, та початку військової агресії з боку Росії на сході України він проходив спокійно, то тепер на нього звернули увагу громадські активісти. Причина проста: один із засновників — російський бізнесмен Михайло Фрідман, творець консорціуму Альфа-Груп, до якого входить «Альфа Банк».

Що таке Alfa Jazz Fest

У Львові фестиваль проходить з 2011 року. На виступ щороку з’їжджаються джазові музиканти з різних куточків світу. Традиційно для його проведення обирають три локації: сцена у парку Б. Хмельницького (вхід за квитками), сцена на площі Ринок (вхід вільний та сцена у дворику палацу Потоцьких (вхід вільний).

Крім самих концертів, на фестивалі також проводять майстер-класи, автограф-сесії, нагородження музикантів у рамках вручення Міжнародної музичної премії «Alfa Jazz Fest Awards» ім. Едді Рознера тощо.

Ціна квитків у 2016 році становила від 800 до 3500 грн.

Минулого року The Guardian включив Alfa Jazz Fest в список кращих фестивалів Європи.

Офіційними партнерами компанії є Borjomi, Mastercard, Київстар та Альфа Банк.

Історія конфлікту

Перші бойкоти фестивалю почалися у 2014 році. Тоді активісти кампанії «Не купуй російське» виступали проти його проведення у зв’язку з тим, що захід фінансує Альфа Банк, серед акціонерів якого громадяни Росії.

Бойкот Alfa Jazz Fest у 2014 році. Фото: Український тиждень

Протести продовжилися у 2015. Тоді активісти провели театралізовану ходу, під час якої наголошували на тому, що фестиваль фінансує Альфа Банк. Варто зазначити, що у 2015 році організатори фестивалю не розміщували рекламу банку під час концертів.

У 2016 році представники «Економічного бойкотного руху» заявили, що проводити акцію прямої дії не будуть, але закликали бойкотувати захід. Тоді очільник громадської організації Олег Радик повідомив, що вони домовилися з керівництвом фестивалю про те, що частину грошей від Alfa Jazz Fest передадуть у благодійний фонд «Крила надії» на допомогу онкохворим дітям.

Цьогорічні перипетії

У 2017, ще задовго до проведення фестивалю, активісти знову заговорили про необхідність бойкоту Alfa Jazz Fest.

Так, 16 березня від імені бійців добровольчих батальйонів у Львівській обласній раді виступив Тарас «Хаммер» Бобанич і заявив, що «ніяких альфа-джазів у Львові не буде».

Тарас «Хаммер» Бобанич

«Такого у Львові не має бути і ми будемо проти цього виступати. Ніяких альфа-джазів у Львові не буде», — заявив Тарас Хаммер.

Натомість, у коментарі ІА Дивись.info міський голова Львова заявив протилежне.

«Наскільки я розумію, цей фестиваль фінансується силами підприємств, які працюють в Україні, які сплачують податки в Україні, на цих підприємствах працюють громадяни України. Давайте будемо думати про інтереси українців і львів’ян зокрема», — зазначив Садовий.

Що думає дирекція Alfa Jazz Fest

Виконавча директорка фестивалю Наталя Горбачевська зазначає, що оргкомітет Alfa Jazz Fest дуже стурбований настроями, які наразі поширюються у Львові.

Виконавча директорка Alfa Jazz Fest Наталя Горбачевська

«Як організатор фестивалю я відчуваю стурбованість, коли чую про те, що фестиваль варто заборонити, тому що я іншої такої культурної події, яка б була культурною візитівкою країни, не знаю», — зазначає виконавча директорка.

Наталя Горбачевська каже, що відмінити фестиваль — це найпростіше рішення, яке могло би бути: партнери і організатори тоді б не докладали жодних зусиль і не витрачали коштів. Але директорка не розуміє, як у випадку відміни фестивалю пояснити це гостям, тому ж музиканту і послу доброї волі ЮНЕСКО Хербі Хенкоку, який має приїхати на Alfa Jazz Fest цього року.

«У нас акредитовані журналісти зі США, Європи, Великобританії. Ми маємо бренд. Люди їдуть висвітлювати це на рівні фестивалю в Лондоні або Швейцарії. Як пояснити послу доброї волі, чому ми не можемо проводити фестиваль? — дивується Наталя Горбачевська. — Зрозуміло, що є люди, яким не подобаються певні компанії. Вони мають на це право. Ми, як фестиваль, зараз стали заручниками ситуації».

Виконавча директора переконує, що в Україні не лишилося компанії, до якої б організатори не зверталися за фінансовою допомогою. Але ніхто не відгукнувся.

«Чи є можливість змінити спонсорів? Фестиваль відкритий для них. Ми від спонсорів не відмовляємося. Якщо завтра у нас будуть пропозиції від ідеальних спонсорів — я погоджуся. Але кого у нас не будуть критикувати і яка компанія без реклами погодиться витратити такі великі гроші?» — зауважує Наталя Горбачевська.

За її словами, оргкомітет підтримує контакти з активістами, які виступають проти проведення фестивалю. Зокрема, голові ГО «Економічний бойкотний рух» Олегу Радику вона вже запропонувала зустрітися, аби дійти порозуміння.

«Звичайно, у мене є хвилювання щодо можливих провокацій. Але я сподіваюся, що ми будемо вести конструктивний діалог з усіма, а не послуговуватися радикальними методами», — підсумувала Наталя Горбачевська.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: