Є спосіб, у який Україна та Росія можуть досягти миру, – The Washington Post

imrs
A Ukrainian serviceman fires a grenade launcher this month in the government-held town of Avdiyivvka, Ukraine. (Oleksandr Klymenko/Reuters)

Хоча це малоймовірно, є спосіб досягення миру між Україною та Росією. Для цього потрібна активна участь Заходу та врахування бажань Києва та Москви, серія компромісів і реформ.

Таку думку в однойменній колонці «It sounds unlikely, but there is a way Ukraine and Russia could make peace» автор The Washington Post Джош Коен – колишній співробітник Агентства США із міжнародного розвитку, що брав участь в управлінні проектами економічних реформ у колишньому Радянському Союзі.

Автор звертає увагу на те, що урегулювання конфлікту між Україною та Росією, який вже забарав життя більше 10 тисяч людей, за допомогою Мінських угод зайшло у глухий кут.

Коен певен, що більшість членів НАТО не хочуть бачити Україну в організації, тому Києву не варто чекати на військову підтримку Альянсу. Це влаштовує Росію, яка бачила загрозу в євроатлантичній інтеграції України. Однак більше тривожить Москву усе більш тісна співпраця Києва та Брюсселя: цей процес запустив процес реформ і сприяв налагодженню економічних зв'язків між Україною та ЄС, що б'є по інтересах Росії.

«Кремль хоче, щоб Україна вступила до Євразійського економічного союзу, спрямованого на колишні радянські республіки. Нещодавні драматичні зрушення в українській політиці не дозволили цьому статися. Таким чином, одночасно із тим як Україна має прийняти реальність щодо НАТО [щодо відсутності перспектив вступу – ДІ], настав час і для Росії, щоби визнати, що Україна політично та економічно повертається у бік Європи», – резюмував Коен.

Щоправда, автор визнає, що Україна не зможе найближчим часом вступити до ЄС через млявість реформ і кризу в самому політичному союзі. Тим часом Росія відстоює ідею федералізації України, яку Київ, підкреслює Коен, не може прийняти, адже це означатиме втрату українського суверенітету над частиною територій. Експерт схвально оцінює реформу місцевого самоврядування, що запропонував уряд України натомість.

Останнім, але не менш важливим моментом є питання Криму. Зараз звучать варіанти вирішення цього питання: спільне адміністрування над півостровом, виплата грошей Росією для фактичної передачі їй цієї території. Оскільки вони не можуть влаштовувати Київ, питання Криму, вважає Коен, варто відкласти на пізніший час.

«Для того, щоб подолати опір кожної зі сторін, Захід повинен запропонувати компенсацію обидвом. Росію можна було б переконати припиненням економічних санкцій, що діють зараз. Водночас Україні потрібно запропонувати багатомільярдний «міні-план Маршалла», для відновлення Донбасу.

Крім того, необхідно визнати, що очікувати від України будь-яких компромісів – або навіть вести переговори із Росією – несправедливо. Росія незаконно анексувала Крим і явно залишається головною причиною насильства на Донбасі. В ідеальному світі, Москва мала б повернути Крим, припинити підтримку сепаратистів і добровільно виплатити Києву репарації за свої дії – не отримуючи нічого натомість. Звичайно, було б також чудово, якби Путін купив усім у світі капучіно і цуценя. Але жодна із цих речей не може статися. І Києву в результаті потрібно вибирати між нескінченним конфліктом або недосконалим, але реалістичним врегулюванням, що дозволив би йому завершити роботу із побудови сучасної демократичної та європейської держави.

Якось Отто фон Бісмарк сказав: «політика – мистецтво можливого, досяжного ... мистецтво найкращого, що чекає на нас». Якщо Москва і Київ матимуть афоризм Бісмарка на увазі, угода між Росією і Україною може бути цілком можливою», – підсумував Коен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: