Чотири кроки для українських ринків і гривні від The Financial Times

261-765x510

Минулого року в Україні продовжилося зростання активів. Але інвестори потребують продовження реформ в економіці. Цього року дуже важливо виконати чотири кроки для збереження стабільності гривні та українських ринків.

Таку думку висловив автор The Financial Times Кріс Вайфер у статті «Україна просувається, але досі зіштовхується із великими викликами».

Він відзначає, що минулого року темпи економічного зростання стійко прогресували протягом усього року. Четвертий квартал показав найкращі показники: ВВП зріс на 4,7% відсотка, піднявши зростання за весь рік до позначки 2,2%. Це перевершило усі прогнози і стало значним поліпшенням, у порівнянні із майже 10 відсотками падіння 2015 року.скорочення до 2015 року, а також краще, ніж передбачення, зроблені раніше в цьому році.

Великими фактори росту стали сільське господарство (на 30% збільшили виробництво зерна завдяки можливості більшого екпорту до ЄС) і зростання в секторі обробної промисловості, яка отримала вигоду від 12% зростання гривні.

Ці аспекти мають заволікати до України нових інвесторів. Але капіталовкладникам мало самого лише зростання економіки. Головне для них: політична стабільність і передбачуваність економіки. На фоні блокади Донбасу та фрустрації суспільства через гальмування реформ, цього досягти поки неможливо.

Щоби не втратити здобуті позиції, Кріс Вайфер рекомендує Україні:

– Голова НБУ Валерія Гонтарєва отримала серйозну підтримку у боротьбі із двома олігархічними банками – «Михайлывський» та «Приватбанк». Вона маэ отримувати таку ж підтримку для приведення фінансової системи до роботи за однаковими правилами, це сприятиме стабільності банківської сфери.

– Великим драйвером реорм має стати зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Верховна Рада має голосувати за це рішення у травні. Якщо цього не станеться, говорить автор, Україна не зможе сподіватися на розвиток агросектору.

– НБУ попереджає, що блокада товарів на кордоні з Донбасі найближчим часом може
вплинути на економіку, якщо відключення електроенергії, в результаті нестачі вугілля, стали широко поширеним явищем. Ця проблема стала вкрай політизованою і помилки можуть коштувати дорого і поставити під загрозу зростання економіки та політичну стабільність. Відтак потрібно шукати иходу із цієї ситуації.

– Зачистка банківського сектора показала прогрес – НБУ провів добру роботу. Але досі сектор крихкий і повинен бути більш прозорим із точки зору сторін банку і клієнтів
і з точки зору кредитів. Очевидно також, що банки із російським капіталом не мають майбутнього в Україні. Але вони становлять 9% від банківського сектора країни. Тому це стане великим викликом, який треба подолати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: