Сьогодні Білозіру виповнилося би 62. Цікаві факти з життя композитора

bilozir_igor_8a495

Сьогодні 62-й день народження Ігоря Білозора – співака й композитора, який помер внаслідок побиття сімнадцять років тому.

 

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в районному містечку Радехів на Львівщині. Був четвертою дитиною в сім’ї. Ще в школі, в сьомому класі, Білозір написав першу пісню. Створивши свій перший ансамбль, брав участь не тільки в шкільних заходах, а й грав на весіллях і танцях.

А в 1969 році, на канікулах, приїхавши з однокласниками до Львова, 14-річний Ігор вирушив на обласне радіо до популярної ведучої Марті Кінасевич. «Так сталося, що вона повірила мені, ще зовсім сопливому пацану, і зробила перший професійний запис моїх пісень (в цей час однокласники були в цирку і ні про що не здогадувалися), - зізнавався Ігор Білозір. - З відомих творів там були «Квіти у росі" і "Любити - не любити».

Згодом Білозір переселився до Львова. У місті Лева мешкав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам'ятна табличка, а в квартирі створено музей композитора. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Усе закінчилося нічим, Ігор так і не отримав диплома про вищу композиторську освіту, хоч консерваторія – у двох хвилинах ходу від його помешкання.

Цікаво, що Білозір навчався в того ж викладача, що і Володимир Івасюк – Лєшека Мазепи, людини справедливої, чесної, професіонала музики. Хоч Білозір не дружив з Івасюком, але часто згадував ті моменти, коли вони сиділи на лекціях поруч.

4 червня 1977 року Ігор Білозір одружився з Оксаною Розумкевич. 1 серпня того ж року він очолює ансамбль «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу. А в 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії, що виконує більшість його пісень донині.

У «Ватрі» Білозір отримав прізвисько Дуче. Він був справжнім диктатором - справедливим, але дуже вимогливим. Але таким він залишався для влади, для сірих і безликих чиновників, для тих, хто засмічував пісенний сад.

Подружжя Білозір офіційно розлучилися в День сміху - 1 квітня 1991 року. А через три дні Ігор зустрів свою долю: «Увечері до мене зайшли друзі, з ними була Ольга. Я побачив її і подумав: «Які дивні очі». На відбірковому турі обласного фестивалю «Червона рута» вона була провідною, а я - в журі ». Вони одружилися 12 червня 1993 року.

Трішки піднесло настрій запізніле визнання. 1997 року Ігорю Білозіру присвоєно звання Народного артиста України (Заслуженим був від 6 березня 1990 року).

У ніч з 8 на 9 травня 2000 р. Ігор Білозір був жорстоко побитий двома п’яними росіянами,  Дмитром Вороновим та Юрієм Калініним за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів в кав’ярні «Цісарська кава». співати та слухати російський блатняк. Це відбувалося на очах у десятків людей в центрі Львова, за п'ятсот кроків до рідної домівки. 16 травня – півгодинна клінічна смерть, а 28 травня – назавжди зупинилося серце. На похорон Ігоря Білозора, за різними джерелами, прийшло від 100 до 200 тисяч людей.

Загибель Ігоря Білозора на короткий час привернула увагу до стану функціонування української мови у місті. Паралельно російська преса розпалювала антиукраїнську істерію, стверджуючи, що його нібито вбили за виконання російських пісень. Того ж місяця на надзвичайне засідання Львівської міської ради було винесено питання про впорядкування дрібнороздрібної торгової мережі в центрі Львова та про акустичний режим і про захист звукового середовища в місті.

Не забувають Білозора донині У день народження за будь-якої погоди на Личаківському кладовищі, біля його могили відправляють панахиду. Діти виконують твори композитора.

https://youtu.be/ZaZdYy3c3wE

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: