Експерт розповів, хто з українських виробників виграє від зони вільної торгівлі з Канадою (інфографіка)

1653280

Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

 

Очікується, що ефект від дії зони вільної торгівлі з Канадою, Україна може відчути в перспективі 3-5 років, проте розраховувати на значний економічний потенціал поки що не доводиться.

Так, згідно з оцінкою Науково-дослідного економічного інституту Мінекономрозвитку, протягом перших п'яти років дії Угоди, експорт до Канади повинен збільшитися всього лише на 7 мільйонів доларів: з 29 мільйонів доларів у 2016 році до 36 мільйонів доларів у 2022-му. За останні п'ять років експорт до Канади скоротився в чотири рази – зі $120 млн в 2011 році до 29 мільйонів доларів – у 2016-му.

До Канади Україна експортує всього 0,08% від свого загального експорту; тоді як у канадському імпорті частка України становить усього 0,007%.

Незважаючи на такі не досить оптимістичні прогнози, зона вільної торгівлі з Канадою (яка дає доступ на ринок з річним імпортом понад 547 мільярдів доларів) все-таки дає для українського бізнесу ряд переваг та можливостей, а саме:

  • Отримання технічної допомоги пріоритетним секторам української промисловості у виході на північноамериканський ринок з фінансування 14 млн канадських доларів.
  • Скасування усіх мит на українські промислові товари (окрім легкових автомобілів), які раніше становили від 2% до 25% від вартості продукції.
  • «Якір» для подальшого експорту та нарощування присутності українських товарів на ринку США.
  • Доступ до держзакупівель, які відбуваються в Канаді.
  • Розширення інвестиційних горизонтів.

В першу чергу, виграти від дії цієї Угоди можуть українські виробники продуктів харчування з високим ступенем переробки продукції (кондитерські вироби, соки, алкогольні напої, соняшникова олія, та ін.), а також представники IT-галузі. Натомість, продовжать діяти квоти для м’ясної та молочної продукції, пшениці, ячменю, яєць, маргарину та арахісового масла, що відповідно обмежить можливості для відповідних українських виробників постачати дану продукцію на ринок Канади.

Андрій Забловський, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні.
Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: