Одіозний чиновник намагається через суд повернути собі посаду в Держгеонадрах

gosgeonadra_650x410

Колишній керівник державного підприємства «Південукргеологія» Микола Фощій намагається незаконно отримати посаду першого заступника голови Державної служби геології і надр України.

Про це стало відомо з власних джерел Еспресо.

Раніше Фощій довів до банкрутства комунальне підприємство «Південукргеологія», де працював гендиректором. Проти нього відкрили кримінальне провадження за звинуваченням у корупції. Справу досі розслідують.

Ще восени експерти геологічної галузі, антикорупційні організації та громадськість поставили під сумнів конкурс на вакантну керівну посаду в Держгеонадрах, у якому переміг Микола Фощій. Конкурсну комісію визнали некомпетентною, адже їй було відомо про кримінальне минуле Миколи Фощія, головного претендента на посаду. Відтак результати цього конкурсу було оскаржено в суді.

Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення комісії з питань вищого корпусу державної служби щодо конкурсу на посаду заступників Держгеонадр. Окрім цього, суд зобов’язав комісію з держслужби повторно провести конкурс на зайняття цих керівних посад в Держгеонадрах.

Натомість, як стало відомо, сьогодні Микола Фощій лобіює нові судові засідання, щоб через «своїх людей» отримати керівний пост в Держгеонадрах. Очолюючи державне підприємство «Південукргеологія», він довів його до межі банкрутства. Проти Фощія порушено кримінальну справу за безпідставну невиплату заробітної  плати працівникам – заборгованість склала 10 мільйонів гривень. Заборгованість перед бюджетом – близько 15 мільйонів гривень. Також відомо, що своїм заступником на підприємстві він призначив власного сина, щоб контролювати фінансові потоки, і в умовах жорсткої економії неправомірно розпоряджався бюджетними коштами.

Читайте також: Конкурсні дива: на посаду голови Держгеонадр конкурс виграв претендент із кримінальним шлейфом

У професійних колах Микола Фощій користується репутацією недбалого господарника та казнокрада. Крім того, одіозного посадовця пов’язують з кримінальними колами Олександра Петровського, у злочинному світі відомого як «Алік Нарік». Кримінальний авторитет відзначився тим, що налагоджував корупційні зв’язки з держпосадовцями задля своєї вигоди. До сфери інтересів Петровського зокрема входить торгівля нафтопродуктами та оборот дорогоцінних металів.

Читайте також: Держгеонадра: хто і як виграв конкурс на посаду керівника

Як відомо, однією зі стратегічних функцій Держгеонадр є видача дозволів на користування надрами. Також відомство має безпосередній стосунок до врегулювання ситуації з видобутком бурштину, а саме – лобіює відкриття ринку бурштину в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: