Литва хоче потіснити російську мову з телебачення

Сейм Литви розпочав розгляд пропозиції, щоб не менше 90% програм ретрансльованих телеканалів було озвучено або забезпечено субтитрами на мовах Євросоюзу.

Про це повідомляє Delfi.lt, передає Еспресо.TV.

У вівторок в першому читанні парламент прийняв цю поправку, яка не стосується лише спеціалізованих (тематичних пакетів).

Аналогічні поправки вносила в сейм минулого скликання президент Даля Грібаускайте, мотивуючи боротьбою з ворожою пропагандою, однак тоді поправки не були прийняті.

Разом з тим у вівторок сейм не прийняв пропозицію про те, щоб більше половини телевізійного ефіру було віддано європейської продукції.

Консерватори стверджують, що кількість російської продукції на ТБ останнім часом помітно зросла. У 2007 році за один тиждень в січні литовські канали показали 79 годин російської продукції, в 2016 році - 151 годину, а цього року - 198 годин. Це переважно були створені в Росії телесеріали.

За словами авторів проекту, Росія вважає телебачення інструментом своєї «м'якої сили». Він особливо важливий в контексті інформаційної війни - формуючи через телепродукцію певні елементи ідентичності, Росія "прив'язує" людей, які дивляться таку продукцію, до своєї культурної та інформаційного простору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: