Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

17668770_1769140436734564_578850790_o

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу. 

У Бетті закохуєшся з першого погляду. Бетті прекрасна. Вона – природжений комунікатор, адже так люб’язно знайомиться з новими людьми. У березні їй виповнюється 15 років, 10 з яких вона пропрацювала у відділенні південної філії «Укрзалізниці», що у Полтаві.

Німецька вівчарка, чорна з жовтими лапками, всіх любить і готова облизати – так на початку розмови коротко, але з любов’ю, описує собаку пані Ольга. Це людина, яка знає Бетті чи не найкраще і чи не найдавніше.

Нині пані Ольга є господаркою Бетті, а в минулому – її провідницею і вожатою. Тобто фахівцем, що безпосередньо працює з собакою, а також доглядає та виховує його.

«Всі собаки на службі дуже хороші, але найбільше любиш того, з яким працюєш. Ми з Бетті навіть вийшли на пенсію майже одночасно. Я не змогла її залишити деінде і забрала з собою, додому», – розповідає Ольга.

[dyvys_blockqoute text="Ми з Бетті навіть вийшли на пенсію майже одночасно" author=""]

За словами пані Ольги, Бетті завжди була улюбленицею і чи не найвідповідальнішим собакою на своєму місці роботи. Вона взяла участь у багатьох всеукраїнських змаганнях і чемпіонатах з дресирування – у більшості з них ставала переможницею.

У 2004-му році для кадрових працівників залізничної дороги проводили Школу передового досвіду, на яку з’їхалося близько 40 фахівців з усієї України. Окрім лекцій, у програмі було проведення практичних семінарів з службового собаківництва. Бетті з Ольгою також взяли участь у заході, зокрема у курсі на слухняність. Одна з вправ цього конкурсу – відмова від корму з рук незнайомців.

Читайте також: Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

«З натовпу вийшов один спеціаліст, який відламав шматок домашньої смачної ковбаси. Я навіть зараз пам’ятаю, яка вона була смачна. Цей чоловік почав пропонувати Бетті шматочок, але вона категорично відмовилася частуватися. Він і на коліна ставав, і сам намагався жувати – Бетті була непохитна. А від мене взяла», – розповідає Ольга про епізод з життя Бетті.

За участю собаки вдалося зупинити величезну кількість грабіжників.

«Нам ніколи не доводилося діставати зброю, коли поряд була Бетті. Вона віддана та відважна. Миттєво виконувала наші накази. І патрулювати території з нею завжди було безпечно».

Ольга згадує про ситуацію, що трапилися близько 10-ти років тому, але наголошує, що було багато й інших схожих випадків.

«Ми якось супроводжували потяг, у якому був напіввагон. Такий, знаєте, без даху. У цьому вагоні лежали ретельно складені чушки. Це металеві плитки, що за формою нагадують золоті злитки. Вага однієї – 10-12 кг. Є ділянки, на яких потяг сповільнюється. Часто трапляється, що у такі моменти грабіжники стрибають на потяг, складають метал на край вагона і в одному місці скидають. Тоді теж сталася така ситуація», – занурюється у спогади Ольга.

Далі розповідає про те, як потяг зупинили і Ольга, Бетті та оперативні працівники вирушили наздоганяти злочинців. Наздогнали.

«Ви лише уявіть собі, ми йшли тоді за слідом 7 км. Бетті тримала слід, хоч на вулиці йшов дуже дрібний дощ. Я не уявляю, як Бетті тоді відстежила злочинця, адже дощ змиває будь-які сліди. Ніколи не уявляла, як це їй вдається», – продовжує.

Зараз Бетті на заслуженому відпочинку. Вдома її називають «пенсіонеркою», але дуже люблячи, з турботою. Незважаючи на свій поважний собачий вік, Бетті продовжує охороняти будинок і своїх власників.

 

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Собаки південної філії «Укрзалізниці» харчуються раціонами ТМ «Club 4 Paws» упродовж 7 років. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: