The Economist виміряв прогресивність суспільств: Україна відштовхнулась від дна

8da8c7ce5e3d9a901e63bdd8c5ab0587

Спеціалісти The Economist представили результати дослідження прогресивності суспільств світу – співвідношення індексу соціального прогресу (SPI) та валового внутрішнього продукту (GDP) на душу населення. На кривій рейтингу Україна випереджає лише Вірменію та Молдову серед європейських країн.

Відповідний інтерактивний графік опублікований на сайті The Economist.

Експерти видання певні, що звичайне вимірювання валового внутрішнього продукту недостатнє для вимірювання розвитку націй. Тому минулого року група фахівців із The Economist під керівництвом Метью Бішоп розробила індекс соціального прогресу. Це показник, що включає 53 дрібніших показники умов існування суспільства: вони ґрунтуються на основних потребах людей, чинниках для забезпечення благополуччя та можливостях.

За цим рейтингом Україна опинилася на 63 місці у світі, обігнавши такі європейські країни, як Білорусь (66), Вірменія (67), Боснія та Герцеговина (69), Молдова (72), Росія (75) та Азербайджан (75).

Утім експерти із The Economist вирішили співвіднести індекс соціального прогресу із розміром валового внутрішнього продукту на душу населення. Це, на їхню думку, важлива річ для розуміння механізму розвитку суспільств. Так у виданні помітили, що чим багатшою є країна, тим вищим є рівень соціального прогресу. Але суспільства багатших країн набагато повільніше розвиваються, ніж бідні. Також країни із високим рівнем ВВП на душу населення мають особливі проблеми соціального прогресу, як от ожиріння.

Оскільки Україна серед представлених європейських країн має четвертий із кінця рівень ВВП на душу населення (8 267 доларів США; Вірменія – 7 699, Грузія – 7 233, Молдова – 4 754), на кривій прогресивних суспільств вона майже наприкінці серед європейських країн. До трійки лідерів тут входять Норвегія, Швейцарія та США.

Якщо взяти до уваги той факт, що Україна вже випереджає декілька країн у Європі, а також те, що фахівці The Economist спиралися на ВВП країн за 2014 рік (зараз цей показник зростає), можна припустити, що станом на сьогодні наша держава на кривій соціального розвитку перебуває вище.

Соціальний прогрес та економічне дослідження. Сто найбільш прогресивних націй світу. The Economist

ІСП-ВВП / The Economist

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: