Як на Львівщині крадуть на закупівлях продуктів

5879f11534cce-78_1200

Журналісти сайту «Наші гроші. Львів» та активісти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» у рамках проекту «Прозорі фінанси — успішні громади» показали, як фірми та замовники маніпулюють із закупівлями продуктів харчування.

Протягом березня журналісти сайту «Наші гроші. Львів» і громадські активісти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» аналізували близько 700 закупівель продуктів харчування у Львівській області.

«Ми зосередили увагу на цінах, за якими закуповували продукти харчування, — пояснює журналістка сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька.  — Вибрали основні продукти харчування і ті, які у можна перевірити у ціновому діапазоні».

За словами журналістки, у результаті моніторингу вдалося з’ясувати, що якщо замовник обирає конкурсну закупівлю і проходить відкриті торги, то в результаті він купує товар значно дешевше, ніж за прямим договором.

Наприклад, середня ціна за молоко на відкритих торгах — 13 гривень за літр, а за прямим договором — 15; цукор – 13 проти 17 гривень за кілограм тощо.

«Здається, що це невелика різниця, однак, враховуючи, що продукти купують на мільйони гривень, переплати просто космічні», — каже Олександра Губицька.

Також активісти і журналісти виявили, що нерідко у Львівській області купують одні і ті самі продукти удвічі чи тричі дорожче. До прикладу, ціна за вершкове масло коливається від 56 гривень до 145.

«Незрозуміло, яким чином масло може коштувати 50 гривень за кілограм. Є сумніви, чи справді масло, а не спред будуть постачати у школи, лікарні тощо», — зазначає журналістка.

Читайте також: За соціальним підприємництвом майбутнє: експерти про благодійний бізнес у світі та Україні

Також під час моніторингу учасники проекту виявили ситуацію, коли компанії свідомо занижують ціни, аби у подальшому подати довідки від Торгово-промислової палати з ринковими цінами на певні продукти. Так вони підіймають свої ціни, які подали у тендерній документації, і у результаті пропозиція вже не є найбільш вигідною.

Крім того, Олександра Губицька зазначає, що найдешевші закупівлі виявили в основному у комунальних закладах, які підпорядковуються Львівській облраді:

  • Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра» — картопля по 3,12 грн/кг; вершкове масло — 44,54 грн/кг;
  • Львівська обласна лікарня відновного лікування №3 — курячі четвертинки по 25,2 грн/кг;
  • Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» — молоко жирністю 2,5% по 11 грн тощо.

Відтак, постає питання, чи якісні продукти будуть доставляти у ці заклади, адже ціни набагато нижчі за ринкові.

Також, каже журналістка, одні і ті ж компанії продають один і той самий товар за різними цінами. Коли торги відбуваються протягом місяця і на одному тендері, наприклад, фірма «Сузір’я» пропонує масло 53,5 грн, а на іншому 135 грн за кг, подаючи документи від одного заводу, це виглядає підозріло.

Детальніше про антикорупційний проект «Прозорі фінанси — успішні громади» можна дізнатися тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: