Вибухи в петербурзькому метро – старт російських виборів, а не повномасштабної війни з Україною, - Микола Давидюк

432c4dfcbafa68ebfdfb18c1fd20fedb

Сьогодні у Санкт-Петербурзі, в метро, пролунав вибух, що забрав життя кількох осіб. Саме в цей день очільник РФ Володимир Путін перебував у місті із робочим візитом.

За інформацією російських ЗМІ, у вагонах метро знайшли кілька саморобних вибухових пристроїв, інцидент офіційно кваліфікували як теракт.

Чи «повісять» цей вибух на Україну, чи є ця ситуація традиційним «стартовим свистком» для початку чергової військової кампанії, ІА Дивись.info розпитала у політолога, автора книги «Як працює путінська пропаганда» Миколи Давидюка.

Чи варто українцям переживати через вибух в Санкт-Петербурзі, враховуючи, що кілька сучасних воєн Росія розпочинала саме «терактами»?

По-перше, я не думаю, що це могли зробити українці, тому що якби це були наші методи боротьби, ми би робили це ще три роки тому. Україна не порушувала правило і Україна воювала проти Путіна, але українці не воювали проти росіян, українці захищали свою землю і на жоден клаптик російської землі не наступали. Тому сьогодні скидати все на те, що це могли бути українські диверсанти, я би не став. Я б сказав, що у цих вибухах є більша вірогідність старту виборчої кампанії Путіна.

Зрештою, чеченські війни починались із псевдотерактів… Чи може і цей вибух бути «спланованим», аби розпочати активну і передвиборчу кампанію і військові дії?

Моя думка, що це все ж не нова війна, тому що Путіну не треба приводів для того, щоб почати війну проти України, він уже її почав, ввівши війська  на територію Донбасу, захопивши Крим і вбиваючи мирне населення України. Тому йому легалізація для початку широкомасштабної війни не потрібна. Йому потрібна внутрішня мобілізація населення для того, щоб правильно провести вибори. В такому випадку виходить наступна парадигма: люди у мирний час більше думають про достаток, про економічне зростання, про відпочинок та інше. Під час війни чи такої внутрішньої мобілізації люди більше думають про безпеку. В час терактів, тобто внутрішньої війни, вони будуть думати про реалізацію Путіна як силовика, мовляв «добре, що він з КДБшним минулим» та інше. Бо так би вони казали «а давайте виберемо іншого президента, який би про економіку буде думати і буде розвивати країну». Таким чином Путін міняє парадигму. Насправді ж, ці теракти з зірваними будинками і допомогли Путіну зайти на посаду.

Читайте також: У петербурзькому метро пролунав вибух: є жертви (оновлюється)

Власне, традиційна його передвиборча кампанія так і виглядає з вибухів… Чи Ви не вважаєте, що сьогоднішній вибух може використатись проти України? Зрештою, ми найбільший наразі «ворог»…

Теоретично, хвора російська фантазія в Кремлі може це зробити, але я жодним чином не бачу тут дотичності України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: