Як Садовий попіарився на ділянці під сміттєпереробний завод (фото, відео)

dsc_9324_d630c
Андрій Садовий, мер Львова. Фото: ГалІнфо

Громадський активіст Яворівщини переконаний: мер Львова Андрій Садовий знав, що ділянка колишньої «Сірки» не підійде під сміттєпереробний завод і громада буде проти, відтак навмисно обрав її з трьох запропонованих.

Ділянки на вибір

У листопаді 2016 року голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка заявив, що знайшов три ділянки під будівництво сміттєпереробних заводів і невдовзі оголосить конкурс для інвесторів. Одна з ділянок розташована у Миколаївському районі, біля міста Новий Розділ, площа — 15 га, де раніше було виробництво гірничо-хімічної промисловості. Друга — поблизу селища Брониця Дрогобицького району, її площа — 3 га. Там знаходиться діюче сміттєзвалище. І, за словами Олега Синютки, є рішення селищної ради про виділення ділянки. Третя — ділянка у Яворівському районі площею 12,8 га, де раніше було виробництво гірничо-хімічної промисловості «Сірка».

Тоді ж голова ЛОДА зазначив, що усі три ділянки відповідають нормам екологічної безпеки і знаходяться на значній відстані від населених пунктів — понад 10 км.

У свою чергу, мер Львова Андрій Садовий позитивно оцінив цю новину. Однак він заявив, що місто реалізовуватиме свій проект коштами Європейського банку (йдеться про кредит на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво сміттєпереробного заводу,  — авт.ред.).

«Ми плануємо наступного року почати реалізацію цього проекту. Це буде на тих територіях, які визначає міська влада. Це зовсім інший проект. Нам в області потрібно 3-4 таких комплекси», — заявив Андрій Садовий.

Втручання «згори»

27 січня у питання вирішення «сміттєвої проблеми» втрутився прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Під час робочого візиту до Львова він запропонував зняти з вищезгаданого конкурсу одну ділянку і передати її місту.

«У мене є пропозиція зняти одну ділянку з конкурсу, ту, яку скаже міський голова, і передати місту. Андрій Садовий має особисто написати листа у ЛОДА і взяти зобов’язання протягом шести місяців побудувати полігон, запустити його в експлуатацію», — заявив Гройсман.

Читайте також: Голки з ВІЛ та гепатитом на смітниках: чому в Україні медичні відходи загрожують життю людей

З таким рішенням погодився і Синютка, і Садовий. Останній, не довго думаючи, передав прем’єру документи на підпис із ділянкою у Яворівському районі, на території «Сірки».

[dyvys_blockqoute text="Не можна на «Сірці» — необхідно шукати іншу територію. Треба активніше працювати, а не піаритися" author="депутат Яворівської міської ради Володимир Поставитюк"]

«Нам потрібен новий полігон. І я вітаю ініціативу обласної адміністрації стосовно ділянок, які передбачають розміщення сміттєпереробних комплексів з існуючими полігонами. Якщо б була можливість з цих трьох ділянок одну, а саме ділянку на території колишніх гірничо-хімічних підприємств — Яворівського ДГХП «Сірка», передати для міста Львова, я був би щиро вдячний», – сказав Садовий.

Зрештою ділянку передали у підпорядкування ЛКП «Збиранка».

Не спитали громаду

Це розпорядження викликало невдоволення мешканців Яворівщини, адже щодо такого рішення ніхто навіть не звертався до органів місцевого самоврядування. Відтак в Яворові відбулася позачергова сесія районної ради. Всі депутати висловилися проти полігону ТПВ. Крім того, підлив олії до вогню заступник мера Садового Андрій Москаленко, який переконав громаду і місцевих депутатів, що про жодний сміттєпереробний завод не йдеться, а лише про сміттєзвалище.

Чи не наступного дня у справу втрутилася спеціальна науково-експертна комісія з вивчення відповідності земельної ділянки у Яворові вимогам облаштування об’єктів поводження з ТПВ.

Її представник, доцент Національного лісотехнічного університету України Юрій Зима, заявив, що там не можна будувати жодного об’єкту, який має стосунок до поводження з відходами.

«Після вчорашнього виїзду у Яворів на територію імовірного майданчика та вечірнього розширеного засідання експертів, ми дійшли попереднього висновку, що там не можна робити такого об’єкту. Це мій прогноз і більшості присутніх, і у тому числі Ігоря Рафаїловича Юхновського. Не можна!» — наголосив науковець Юрій Зима.

1 лютого експерти в один голос підтвердили свою попередню заяву.

Читайте також: Тиф, холера та щури: Львову загрожує надзвичайна екологічна ситуація через сміття

Відтак, владі Львова довелося пояснювати, чому обрали ділянку, яка не підходить для заводу. Замість Андрія Садового на себе цю відповідальність взяв директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.

«На комісії з НС під головуванням Гройсмана презентували 3 земельні ділянки, які виставили на конкурс поводження з ТПВ. Коли прем’єр спитав чи вони підходять під полігон — сказали, що підходять, є всі екологічні допуски. Ця ділянка була найближчою до Львова. А коли після цього почала дивитися комісія — виникли питання», — зазначив він.

У цей час на Яворівщині

Доки ж у Львові питання вирішували високопоставлені мужі, яворівчан ніхто не ставив до відома про те, що на їх території можуть облаштувати завод чи полігон, чи обидва об’єкти. Принаймні, так кажуть мешканці, які обурилися тоді такому рішенню, а також місцевий активіст ГО «Громадський контроль», заступник голови громадської ради при Яворівській РДА Юрій Кенцало та Володимир Поставитюк, депутат Яворівської міської ради від партії «УКРОП», член комісії законності, екс-міський голова Яворова.

«Це було закулісне вивчення питання. Так, колись на місці, де планували завод, видобували сірку, але це природній елемент і він не такий шкідливий, як сміття, — каже Володимир Поставитюк. — У присутності прем‘єр-міністра, щоби було серйозніше, Львів вирішив, що треба саме цю ділянку. Але питання могли і довивчити, а вже потім Гройсману подавати, все ж таки це прем’єр-міністр, а не дядя якийсь. Коли інформація дійшла до громад, всі на сесіях прийняли рішення, що вони проти: перед приїздом Синютки сюди, за годину, ми зібрали близько 1,5 тис підписів проти заводу і сміттєзвалища».

Володимир Поставитюк, депутат Яворівської міської ради від партії «УКРОП», член комісії законності, екс-міський голова Яворова

У свою чергу, Юрій Кенцало нагадує, що у день, коли Яворівська районна рада одноголосно прийняла рішення про недопущення розміщення полігону чи заводу на території «Сірки» і направила відповідне звернення до ЛОДА, прем’єр-міністра, Президента, на сесію після обіду зібралася Яворівська міська рада.

«Однак наш міський голова, Павло Бакунець, який балотувався від «Самопомочі», поставив на розгляд заборону тільки сміттєзвалища, — зауважує активіст. — І коли Поставитюк подав пропозицію заборонити і полігон, і завод, наш міський голова утримався, хоча усі інші депутати підтримали цю ідею. Тому, думаю, що міський голова Яворова «підтягнув» за свого партійного лідера і не дав чіткої відповіді, що він із громадою».

Активіст ГО «Громадський контроль», заступник голови громадської ради при Яворівській РДА Юрій Кенцало

Крім того, Юрій Кенцало переконаний: Андрій Садовий навмисне обрав ділянку саме на Яворівщині, бо знав, що вона непридатна для задуманих цілей.

«На мою думку, це зроблено навмисне, він знав, що вона не пройде. Садовий сам родом із Яворівщини, він знав, що буде обурення, що громада тут дуже активна, і навіть якщо депутати погодяться, люди не дадуть везти сюди сміття. Приклад тому — Новояворівський полігон, на в’їзді до якого чергують місцеві жителі, — каже громадський активіст. — Я думаю, це навмисне було зроблено, щоби відволікти увагу від ситуації у Львові. Бо якби ділянку видали, він би мав щось робити, а що робити, якщо нема з ким? Думаю, не було ніяких проектів, погоджень, були тільки гроші. Зараз же виходить, що юридично ділянка у власності ЛКП «Збиранка», по факту — вона заблокована громадою, нової ділянки не виділяють, бо досі діє розпорядження Синютки по «Сірці». Виходить, що зробили ніби багато, а по факту нічого».

Володимир Поставитюк каже, що і комісія, яку створили для вивчення ділянки на Яворівщині, була необхідна лише для того, щоби Садовий міг «гарно вийти» з ситуації.

«Що це за комісія була? Садовий зібрав її для того, щоби вийти гарно. Це дорадчий орган, його рекомендації не обов’язкові до виконання. Це думка науковців. А є інші науковці, які думають по-іншому. Попіарилися — і все, — підсумовує депутат. — Садовий поставив себе у позицію, що «мене б’ють, тому що я політичний лідер», і собі набиває цим рейтинг. Але він нічого не зробив, щоби виправити ситуацію. Не звернувся до жодної громади, щоби отримати пропозиції».

Слова депутата підтверджує і Юрій Кенцало. Активіст зауважує, що на публічному звіті міський голова Яворова Павло Бакунець заявив, що Андірй Садовий не звертався до нього з приводу виділення земельної ділянки. Те ж саме, зазначає активіст, заявив і мер Новояворівська.

«Він зараз виходить з позиції, що його блокують. Але його не блокують, бо він нікуди не звертався», — додає Юрій Кенцало.

Депутат міськради відверто не розуміє, чому, коли створена комісія заявила, що дана ділянка непридатна для заводу, не створили іншу комісію.

«Сміття стосується не тільки Львова. Треба було створювати нову комісію. Я би навіть казав, що можна зробити і у Яворівському районі сміттєпереробний завод, але наша місцевість густонаселена, — зауважує Володимир Поставитюк. — Не можна на «Сірці» — необхідно шукати іншу територію. Треба активніше працювати, а не піаритися».

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: