Десять років до безвізу: як Україна йшла до візової лібералізації

114422434

Сьогоднішнє скасування Європейським парламентом віз для українців стало визнанням зусиль України на шляху реформ. Це історичний крок на зустріч європейській політичній спільноті. Але цей крок Україна робила майже десять років.

«Дивись.Info» пропонує згадати, кріз що пройшла наша країна на шляху до скасування віз для в'їзду до Шенгенської зони.

Усе почалося 2007 року

Від 1994 року відносини між Україною та ЄС регулювала «Угода про партнерство та співробітництво». Віктор Ющенко, одразу після обрання на посаду Президента задекларував прагнення українського суспільства до перегляду цих відносин та інтеграції до євроспільноти аж до членства у ЄС.

5 березня 2007 розпочато переговори про укладення нової угоди, яка мала б замінити Угоду про партнерство та співробітництво. Представники ЄС наполягали на укладанні стратегічних відносин з Україною як із країною сусідом. Під час паризького Саміту Україна-ЄС (вересень 2008) досягнуто компромісного рішення щодо назви цієї угоди як Угоди про асоціацію. Саме цей документ згодом увійде в історію: відмовою підписати його Віктор Янукович 2013 року спровокував початок масових протестів в Україні.

Тоді ж, 2008 року, у Брюсселі вперше почали говорити про умови лібералізації візового режиму між Україною та ЄС.

Розробка документу

16 червня 2009 року під час засідання Ради з питань співробітництва Україна — ЄС політично схвалено «Порядок денний асоціації Україна — ЄС для підготовки та сприяння імплементації Угоди про асоціацію», який став новим практичним інструментом на заміну Плану дій «Україна-ЄС для підготовки Сторін до реалізації Угоди про асоціацію до моменту набуття нею чинності».

Було передбачено щорічний перегляд та запровадження механізму моніторингу його реалізації. Моніторинг того, як Україна виконує свої зобов'язання в рамках «Порядку денного асоціації, та оцінку виконання Україною чинного до весни 2009». «План дій Україна — ЄС» здійснювада як Європейська Комісія, так і українське громадянське суспільство.

У рамках виконання «Плану дій Україна-ЄС». У листопаді 2010 на саміті «Україна-ЄС» Україні надано «План дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС» – список реформ, які має здійснити Київ для запровадження нових правил перетину кордону із європейськими країнами. Тоді ж українська влада взяла на себе зобов'язання провести ці реформи.

Довга дорога до омріяного рішення

Лише 18 грудня 2015 Європейська Комісія оприлюднили шосту доповідь про стан виконання Україною Плану дій, відзначивши успішне виконання Україною всіх необхідних критеріїв для візової лібералізації. За час від прийняття «Плану вій візової лібералізації» в Україні змінилися декілька урядів, пройшла революція, почалася війна.

Процес затягнувся через кризу біженців у ЄС. 7 грудня 2016 року прийнято рішення інституцій Європейського Союзу про спільне бачення механізму призупинення безвізу. 15 грудня усі глави держав-членів Європейського Союзу підписалися під рішенням саміту ЄС про те, що Україна виконала всі критерії візової лібералізації.

28 лютого 2017 року представники Європейського парламенту і Ради Євросоюзу уклали неофіційну домовленість щодо візової лібералізації для громадян України. Тріалог між Європарламентом, Єврокомісією та Радою ЄС щодо візової лібералізації для України успішно завершився. 2 березня Рада Євросоюзу погодила лібералізацію візового режиму для громадян України.

Сьогодні головне рішення виніс Європейський парламент – він підтримав надання безвізу Україні. Попереду ще рішення Ради Євросоюзу стосовно технічних умов запровадження цього режиму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: