Загадкова смерть на виробництві: експертиза підтвердила, що слідство водять за ніс

630_360_1376048760

Львів’янин Роман Мазур, чиє тіло виявили у цеху підприємства «Язьм», не міг отримати смертельні травми там, де його знайшли. Про це свідчать висновки експертизи, проведеної фахівцем НУ «Львівська політехніка».

І це вже третій висновок, який вказує на те, що Роман Мазур, найочевидніше, загинув в іншому місці, а його тіло переміщали.

Нагадаємо, трагедія трапилася 25 січня 2015 року. Цього недільного дня Романа Мазура і ще кількох працівників терміново викликали на роботу. Як вказано в документах: «для забезпечення роботи котельні товариства у вихідний день, та забезпечення виробництва технологічною парою…»

Старший майстер Роман Мазур та лущильник Олексій Ковальчук мали працювати з 8-ої до 16-ої години.

Що сталося по обіді, за понад два роки слідство так і не спромоглося встановити. Відомо тільки, що тіло Романа Мазура виявив Михайло Закаляк. Згідно із документом, на місце події прибув старший контролер служби економічної безпеки В.Фечко, який і впізнав в загиблому Романа Мазура. Десь о 16-ій викликали швидку допомоги, медики якої констатували смерть.

Під час судово-медичної експертизи були виявлені численні переломи у загиблого – зламані 12 ребер, хребет і роздроблена лопатка.

З попередніх перевірок та експертиз відомо одне – Роман Мазур загинув не там, де його знайшли, а важкі травми вказують, що сам дістатися дробарки він теж не міг. А це значить – тіло переміщували. Відтак виникає два запитання: хто це зробив і навіщо?  Що намагалися приховати ті, хто знає про трагедію більше, ніж говорить.?

І ось з’явилося ще одне підтвердження, що Роман Мазур не міг загинути на дробарці.

Дослідження матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку провів доцент кафедри цивільної безпеки Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Кіт.

«Дослідивши місце нещасного випадку (особисто в присутності працівників підприємства), провівши дослідження роботи дробарки РМ-5 (універсальної дробильної машини (МРБ-10)(стрічкового транспортеру та дробарки) 1986 року випуск), що відповідає технічному паспорту 1664.00 ПС), а також представлені матеріали, первинні та додаткові пояснення працівників ТзОВ фірми «Язьм» Закаляка М.В., Данилюка М.Б., Фечко В.II. , фотографії місця нещасного випадку. На підставі фото, які присутні у матеріалах спеціального розслідування, проаналізовано можливі варіанти та умови при яких могло відбутися потрапляння потерпілого в небезпечну зону роботи в РМ- 5 стрічкового транспортеру, враховано його положення на ньому та антропометричні розміри тіла Мазура Р.І. (ріст 185- 190 см, вага 110-120 кг., об’єм грудної клітки 75-85 см.)

Вивчено матеріали судово-медичної експертизи (…)

Мазур Роман Іванович, 1956 року народження (старший майстер), враховуючи його розміри, не міг отримати травми несумісні з життям від стискання між барабаном рябухи та стрічкою живильного конвеєра дробарки РМ-5…» – написано у висновку експерта.

Крім того зазначається, що щодо інших обставин події, зокрема, як тіло потрапило на конвеєр дробарки, виявити на підставі представлених матеріалів практично неможливо.

На думку експерта, доцільним є перевірити час події, зокрема перевірити телефон загиблого, коли він дзвонив.

Те, що Роман Мазур загинув не на дробарці, підтверджує і слідчий експеримент, проведений правоохоронцями, а також експертиза Держгірпромнагляду. Тепер з’явився і третій документ, який вказує, що обставини загибелі залишаються невідомими.

Тим часом слідство просувається вкрай повільно. За словами сина пана Романа Тараса, за понад два роки ніхто не опитав медиків, які тоді прибули на виклик. Чим минає більше часу, тим важче відновити деталі, а подекуди вже неможливо. У родичів є цілком серйозні підстави підозрювати, що трагедія сталася не о 16-ій, як зазначається у документах справи, а раніше – десь о 14-ій. Принаймні на це вказують записи з відеокамер, які були стерті і їх довелося відновлювати.

Читайте також: Смерть з багатьма невідомими: родичі два роки шукають правду про загибель на заводі

Тож наразі у справі більше запитань, ніж відповідей. Єдиним беззаперечним фактом залишається тільки те, що дробарка тут ні до чого…

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: