Щоб у Росії якнайдовше втримувати владу, потрібно виграти бодай якусь маленьку війну, – експерт

1714019

І теракт у Санкт-Петербурзі , і акції протесту проти прем’єр-міністра Дмитра Медведєва є штучно зрежисованими у Кремлі і спрямовані, так би мовити, на внутрішнього споживача, тобто виборця.

І теракт у Санкт-Петербурзі , і акції протесту проти прем’єр-міністра Дмитра Медведєва є штучно зрежисованими  у Кремлі і спрямовані, так би мовити, на внутрішнього споживача, тобто виборця. Адже за нинішнього росту протестних настроїв перемогти Путіну на наступних виборах буде вже не так просто, вважає український політичний оглядач, співголова об'єднання «Українці Москви» Віктор Гіржов.

– Вибух у пітерській підземці, згодом – біля школи у Ростові-на-Дону, який невдовзі списали на «битовуху»… Хто ж все-таки стоїть за цими терактами?  

– Я думаю, що у цьому винна влада. Згадую події давніх років, коли в Росії почалася низка терактів. Спочатку не було такого відчуття, що цим займається ФСБ і спеціально провокує події. А от коли в Рязані міліцейський патруль випадково у підвалі одного з будинків виявив складені мішки з гексогеном і ця тема активно виникла у ЗМІ, стало зрозуміло, що це Путін як досвідчений КДБіст організовує штучно, щоб розпочати другу чеченську кампанію. Тому коли я зараз дивлюся на це, то немає взагалі жодних сумнівів, що це теж відбувається штучно. З’являються відомості, що у натовпі були помічені люди, які мали певні специфічні деталі одягу тощо. Навіщо це робиться? Вже відомо, що Володимир Путін збирається збільшувати кількість нацгвардії. Це говорить про те, що вибори наступного року так легко не пройдуть. Люди, молодь починають виходити на вулиці. Нацгвардія спрямована на розгін демонстрацій, придушення акцій протесту. Вибухи можуть бути аргументом для того, щоб закручувати гайки. Буде ще не один вибух. А це дозволить Путіну розгорнути потужну інформаційно-пропагандистську кампанію у ЗМІ і показати, що вороги хочуть дестабілізувати ситуацію, розхитати Росію, влаштувати «майдан». І ось, власне, для цього, думаю, робляться ці «теракти».

– Чи пов’язані ці події з акціями, спрямованими проти Дмитра Медведєва?

– Власне, ці акції дуже дивні. По-перше, жодного слова про Володимира Путіна, який стоїть на вершині цього тоталітарного і авторитарного режиму, Медведєв – друга за впливовістю людина. Тому все це теж виглядає на дуже штучно розіграний спектакль. Водночас Путін побачив, що протестні настрої в Росії ростуть. Соціальна сфера починає занепадати, охорона здоров’я, освіта тощо, знижується рівень добробуту. Було оголошено багато програм, а вони не працюють. Колосальна кількість коштів спрямована на гонку озброєння, щоб вести воєнні кампанії в Україні та Сирію. Путін побачив, що треба закручувати гайки. Тому слід очікувати низки терактів, після яких будуть прийняті певні рішення, постанови тощо. Всі знають, як це робиться у Державній Думі – швидко і зі стопроцентною підтримкою, можливо, хтось один засумнівається. Буде черговий тиск на суспільство, на протестні рухи.

– Вибухи у метро більше спрямовані на внутрішні чи зовнішню політику Путіна?

– Вся зовнішня політика Путіна спрямована на внутрішню. Тобто, щоб якомога довше утримувати владу, треба виграти якусь невеличку війну – це не винахід Путіна, це просто притаманно Росії. Тому все насамперед робиться для внутрішнього споживача. Для зовнішнього світу, навпаки ж, це ризиковані дії. Володимира Путіна вже всі розкусили. Спочатку була ще пропаганда, сумніви. Тепер вже всі бачать і втручання у вибори по усьому світу, і розв’язування регіональних конфліктів, і теракти, і потоки біженців, які хлинули на Європу – все це було штучно і, думаю, не без участі Путіна. Звісно, що російський президент розуміє, що ці події можуть мати наслідки на міжнародній арені. Тому вони розраховані на внутрішній електорат. Тобто все це пов’язано із майбутніми виборами.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: