Сирійська відповідь Трампа і «безвізнаш». Політичний огляд тижня

1400680797_shahmatnyy_mir_1680x1050

Цей тиждень став насиченим на політичні події - від регіонального до світового рівня. Традиційно, аналізує їх політичний оглядач Дивись.info Дмитро Посипанко.

Сирійська відповідь Трампа

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп у четвер, 6 квітня, виступив зі зверненням до народу, у якому заявив, що віддав наказ завдати ракетний удар по сирійській авіабазі, з якої були запущені літаки, що спричинили ймовірну хімічну атаку в провінції Ідліб.

Флот США у Середземному морі випустив у ніч на п'ятницю, 7 квітня, по підконтрольній військам президента Башара Асада базі близько 50 ракет Tomahawk. Пентагон заявив, що заздалегідь повідомив союзника Асада Росію про підготовку атаки.

Сам Трамп зазначив: «Закликаю увесь цивільний світ приєднатися до нас та покласти край вбивствам і кровопролиттю у Сирії, покласти край тероризму усіх видів та типів». Сирійська опозиція та Ізраїль привітали атаку США, а президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив готовність підтримати воєнну операцію США в Сирії. За словами держсекретаря США Рекса Тіллерсона, це була демонстрація того, як американський глава буде діяти по відношенню до країн, які перейдуть межу.

Читайте також: Військова операція в Сирії: результати і реакція світу (оновлюється)

У свою чергу, Росія має намір терміново скликати Раду безпеки ООН, оскільки вважає це актом агресії проти члена ООН. Перший заступник голови комітету Держдуми РФ з оборони вважає, що після ракетного удару США відносини Москви і Вашингтона погіршаться. Президент РФ Владімір Путін назвав американські удари по Сирії «агресією проти суверенної держави в порушення норм міжнародного права, причому під надуманим приводом». На думку російського глави, таким чином США «намагаються відвернути увагу міжнародного співтовариства від жертв серед мирного населення в Іраку». Так поки що розвивається ситуація в Сирії.

Це відповідь усім тим, хто говорив про неадекватність Президента США Трампа. Як на мене, то це найбільш адекватна відповідь американської адміністрації російським безчинствам у світі. Поки що попереджувальна відповідь, щоб не призвести до початку Третьої світової. Але така відповідь показала всьому світові, що незважаючи на своє гасло і принцип «Америка понад усе», терпіти російський «бєспрєдєл» ніхто не буде, тим паче із застосуванням забороненої хімічної зброї.

Пітерські теракти

Тиждень в Росії розпочався із вибуху в Санкт-Петербурзі між станціями метро «Сінна площа» і «Технологічний інститут», в результаті якого 14 осіб загинули, близько 50 поранених. Цей теракт трапився саме під час офіційного перебування Президента РФ Путіна до північної столиці. Звичайно, що це не збіг обставин, а демонстрація того, що, незважаючи на шалені заходи безпеки, які мали місце там через офіційну зустріч президентів Росії Владіміра Путіна і Білорусі Алєксандра Лукашенка, вберегтись від терактів не вдасться пересічним мешканцям будь-якого міста.

Якби це не дико звучало, але цей теракт дуже вигідно ліг на руку самому Путіну, який готується до відміни чергових президентських виборів і проведення замість них загальнодержавного опитування про довіру йому самому. Не виключено, що цей теракт організував і сам Путін. Такі сценарії він вже не раз за два десятки років свого правління втілював в життя. І відбувались вони тоді, коли виникала хоча б мінімальна загроза його непереобранню.

Читайте також: Вибухи в петербурзькому метро – старт російських виборів, а не повномасштабної війни з Україною, – Микола Давидюк

От і зараз, коли відбулись перші акції протести в багатьох містах Росії, цей сценарій знову був введений в дію. Одразу після теракту з’явились ініціативи повністю заборонити масові акції і заходи, щоб убезпечити пересічних мешканців від можливих нових терористичних актів.

Таким чином чинна кегебістська влада знову фактично вирішила питання із делегуванням влади Путіну ще на один строк: по-перше, закрила рот всім незгідним (хоч їх і не так багато є в Росії), по-друге, в черговий раз усіх залякала. Тому і нам доведеться жити із цим неадекватним сусідом ще найближчу п’ятирічку.

Черговий транш від МВФ

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 3 квітня ухвалила рішення про надання Україні чергового траншу допомоги за програмою розширеного фінансування, обсягом близько 1 мільярда доларів.

Фахівці переконані: цей транш Києву необхідний, насамперед, як сигнал, що міжнародні інституції співпрацюють з українською стороною і демонструють їй кредит довіри. Щоправда увесь цей фінансовий ресурс піде не на розвиток, чи інвестиції, а на поповнення золотовалютних резервів, тому пересічному українцю від цього траншу ні холодно, ні тепло.

Читайте також: МВФ – це пугало, яке змушує нашу владу працювати, – експерт

Про те, що Рада директорів ухвалила позитивне рішення для Києва, першим повідомив Президент Порошенко у соцмережах, написавши таке: «Це чергове визнання українських реформ! … Ми спільно створили цю історію успіху і, вірю, продовжимо співпрацю з метою виведення України на стійкий тренд зростання».

У цій всій ситуації хочеться прокоментувати дві речі. По-перше, отримання кредиту, навіть від МВФ, це зовсім не «історія успіху», як вважає наш Гарант, бо це гроші, які нам з вами рано чи пізно доведеться повертати. Та ще й з непоганими відсотками. По-друге, як виявилось відтермінування надання кредиту відбулось зовсім не через введення блокади, як нам це подавала влада, але лише було технічної затримкою. А якщо це не було технічною затримкою, то, виявляється, блокада вже не так сильно вплинула на макроекономічну ситуацію в державі, як нам це знову ж таки подавала влада.

Розібратись у цьому питанні можна буде, вивчивши Меморандум між МВФ і України, який оприлюднив Мінфін, але зроблю я це в окремому огляді на початку наступного тижня.

Yes! Безвіз

6 квітня 2017 року відбулась врешті подія, яку нам Петро Порошенко обіцяв ще в 2014 році. Європарламент більшістю голосів проголосував за скасування візового режиму між ЄС та Україною. Обіцяного ми чекали майже 3 роки і ще почекаємо близько двох місяців, поки завершаться усі формальні процедури.

Читайте також: Коли запрацює безвіз і як ним скористатись (інфографіка)

Врешті хоча б одна з обіцянок, даних Порошенком, справдилась. Україна отримала цей багатостраждальний безвіз. Тепер залишилось почути від нашої влади, за якими правилами українцям можна буде без віз їздити в Європу, і які обмеження на нас все таки чекають. Я уже в очікуванні на супермега інформаційну кампанію від кума нашого Президента – міністра інформаційної політики Стеця.

НАБУ проти НБУ

Національне антикорупційне бюро України розслідує справу виведення комерційними банками мільярдів гривень за кордон. Ці кошти вони отримали від Нацбанку, як кредити рефінансування. НАБУ вже провело обшуки в НБУ. Нині чекають відповіді на запити з-за кордону. Також опитають майже все керівництво Нацбанку, аби з'ясувати законність виведення коштів за межі України та можливу причетність топ-менеджерів регулятора до цього. Про це в ефірі одного з телеканалів 2 квітня розповів директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

У цей же день з’явилось інтерв’ю із главою Нацбанку Валерією Гонтарєвою, у якому вона повідомила, що має велике бажання звільнитись і трохи відпочити. «На цій позиції має працювати справжній професіонал, банкір, технократ, не політик. Таке моє бачення, я вже запропонувала кілька кандидатур свого наступника. Але вибір, безумовно, за Президентом», – заявила «найуспішніший банкір світу».

Цікаво ким тоді була сама Гонтарєва на цій посаді, якщо вона не була «ані справжнім професіоналом, ані банкіром, ані технократом»? Хочеться вірити, що рішення Президент прийме правильне і дасть можливість допрацювати Гонтарєвій до моменту завершення розслідування НАБУ. Ось тоді у цієї пані з’явиться реальна можливість відпочити. А от де? Вирішить суд…

Злачне місце Луценка

Минулого тижня стало відомо про судовий позов колишнього Генпрокурора Шокіна про відновлення на посаді. І це дуже насмішило користувачів соціальних мереж. Але цього тижня стало ще смішніше і цікавіше. Ще більш колишній Генпрокурор (щоправда у статусі в.о.) Олег Махніцький теж заявив про свій намір подати позов до суду про відновлення на посаді.

«Мене здивувала інформація, що Шокін намагається відновитися, адже у нього немає на це підстав. Аби випробувати наше правосуддя, я теж подам позов», – сказав Махніцький.

Я не розумію, що там вирішив випробовувати Махніцький, бо при нашій системі правосуддя ми можемо отримати тріумвірат в Генпрокуратурі і всі генпрокурори будуть легітимні. Може б Порошенку відмовитись від святкування «безвізу» і все таки взятись за стан справ в Україні. Можна було б почати з тої самої прокуратури.

Клоун тижня

Клоуном тижня безапеляційно стала дружина нашого Генпрокурора і заступник голови фракції БПП у Верховній Раді водночас – Ірина Луценко. Спочатку пані Луценко заблукала «між трьома соснами» у питанні звільнення Гонтарєвої, бо ляпнула, що точно знає про те, що глава НБУ написала заяву на звільнення, а потім доводила всім, що її слова перекрутили і взагалі «Гонтарєва всіх влаштовує. І коаліцію вона влаштовує, і Уряд, і Президента вона влаштовує, робота її бездоганна, і вона продовжує працювати на своїй посаді».

Фото: Андрій Поліковський / iPress.ua

А після цього словоблуддя у пані Луценко взагалі стався казус, який тягне на державну зраду. Коментуючи рішення НКРЕ про введення абонплати за газ, вона офіційно заявила, що усі, хто не згоден із введенням абонплати – це агенти Кремля. І тут, як грім серед ясного неба, з’являється заява самого Гаранта про те, що абонплату за газ потрібно відмінити і то негайно. І взагалі такі речі не можна запроваджувати без обговорення з громадськістю. Як не дивно, але «незалежний» регулятор – Національна комісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, після цієї заяви Порошенка вирішила призупинити дію свого рішення про введення абонплати за газ з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення.

Розгляд відповідного питання винесений на засідання комісії, що відбудеться 10 квітня. Комісія обіцяє доопрацювати своє рішення та провести додаткові консультації з Кабміном щодо збільшення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу. Також регулятор планує надати населенню з найменшим споживанням додатковий період для адаптації та «перенести запровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення по зниженню тарифів на теплову енергію».

Ось так у нас працюють незалежні регулятори! І так з легкої руки Ірини Луценко, Президент Порошенко став «рукою Кремля».

Зґвалтування чи розлучення в облраді?

5 квітня у Львівській обласній раді відбулось те, що мало відбутись вже давно. «Самопоміч» врешті юридично оформилась у статусі опозиційної політичної сили в обласному парламенті.

Читайте також: Парасчині пристрасті або Хто замінить Дворянин у Львівській обласній раді

Цьому всьому передував довгий і, чесно кажучи, нудний звіт першої заступниці Ганущина Парасковії Дворянин. Як не дивно, але запитань до пані Дворянин від тих, хто вимагав її звіту, фактично не було. А от сама фракція «Самопомочі» ґрунтовно підготувалась до цього дійства і кожен з її членів поставив своє запитання першій заступниці, фактично дублюючи увесь її звіт. Тобто ми двічі змогли почути про «досягнення» пані Парасковії.

Фото Євген Кравс, УНІАН

Якщо коротко охарактеризувати сам звіт, то він був пафосний, але без родзинки. Далі почалось обговорення, під час якого дві фракції – «Свобода» і «Батьківщина» заявили, що не будуть голосувати за відставку пані Дворянин, а «Самопоміч» взагалі відмовилась брати участь в голосуванні.

Виступи теж нічого нового чи цікавого нам не показали. Ми кілька разів почули про те, що роботу Парасковії Дворянин потрібно визнавати незадовільною, а укропівець Жукровський вніс пропозицію поряд з визнанням її роботи незадовільною, розглянути питання про звільнення пані Дворянин з посади першого заступника голови облради. Благо для новоутвореної більшості, рішення з таких питань приймається шляхом таємного голосування.

І тут починається найцікавіше.

Починаємо рахувати. За відставку пані Дворянин проголосували – 53 депутати. Новоутворена більшість у складі БПП, Громадянської позиції, УКРОПу, Народного контролю і Народного руху України становить 44 особи (при необхідній кількості – 43).

Якщо зважити на те, що радикали не заявляли, що не будуть голосувати за відставку першого заступника, то вони все ж таки проголосували. Маємо 49 голосів (і це при умові, що всі «більшовики» віддали свій голос за відставку). Де ж взялися ще 4 голоси, якщо решта фракцій відмовилась підтримати це рішення і публічно про це заявили.

Відповідь одна: публічна заява і результат таємного голосування – це дві різні речі і в нашій політиці вони найчастіше повністю не співпадають. Тепер згадайте, які фракції публічно заявляли, що не підтримають це рішення, але все ж таки взяли участь в голосуванні. Підкреслю, ці кілька голосів погоди все одно не зробили б, але наголосити на цьому потрібно.

Читайте також: Параску Дворянин звільнили офіційно

Так Парасковія Дворянин перестала бути першим заступником голови облради, а перетворилась на рядового депутата від фракції «Самопоміч». Рядового за своїм статусом, але зовсім не рядового за своїм значенням. Позбувшись пані Дворянин з президії, Ганущин отримав радикально налаштовану опозиціонерку в залі облради, яка ще й має потужну харизму і ораторські здібності. Ба більше, відтепер Парасковія Дворянин матиме не одну трибуну для критики своїх опонентів в облраді, а дві.

Одразу після цих подій, з’явилась інформація, що фракції БПП, Громадянської позиції і Народного контролю, але вже у міській раді, запропонували Садовому призначити щойно звільнену пані Дворянин на вакантну посаду свого заступника з гуманітарних питань. Пан Садовий не забарився з відповіддю і уже 6 квітня на сесії Львівської міської ради заявив, що всерйоз розглядає цю пропозицію.

Після цього з’явилась ще заява «Самопомочі», у якій йдеться про те, що 5 квітня в обласній раді відбулось «зґвалтування місцевого самоврядування в прямому ефірі». Так от, прямий ефір був. А от зґвалтування я не побачив. Обласна рада прийняла таке рішення, яке мала прийняти ще півроку тому.

Ну, не можна бути у владі і водночас критикувати владу. Не можна, говорити, що «Самопоміч – це партія, яка єднає людей навколо правди і піднімає довіру українців до влади», бо навколо «Самопомочі» немає людей, а довіри до її лідера уже давним давно немає. Не можна постійно на всіх кричати «злодій», бо рано чи пізно тобі перестануть вірити, тим паче маючи у своєму складі представників з не надто чистою репутацією.

Тепер буде в обласній раді усе простіше. Там є досить хитка більшість, якій треба буде постійно забезпечувати стовідсоткову явку своїх членів на сесії, або постійно домовлятись з не надто вираженими опозиціонерами. І там є дуже гучна і потужна опозиція, яка, як це не дивно, складається зі «Свободи» і «Самопомочі». А новообраному першому заступникові голови облради Андрієві Білоусу від фракції «Народний контроль» хочеться побажати лише успіхів на новій посаді.

І ще одне, уже на завершення. У «Парасчиних пристрастях» я дещо помилився, коли прогнозував, що першим заступником стане Володимир Гірняк, а Андрій Білоус займе місце Гірняка. Помилився, бо недооцінив впливу партійних вертикалей. Занадто сильно зблизився лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко із Андрієм Садовим, щоб дозволити представнику своєї партії ще більше забруднитись у співпраці з Блоком Петра Порошенка. Саме тому, Володимирові Гірняку в останній момент довелось поступитись своїми амбіціями і залишитись на своїй посаді.

Дмитро ПОСИПАНКО,

Як у ЛОР сформувалась войовнича опозиція, і чому Україна може програти суд в Гаазіполітичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: