У Львові говоритимуть про шкідливість вживання алкоголю під час вагітності

11 квітня у Львові відбудеться Науково-практична конференція за міжнародною участю «Феттальний алкогольний синдром: діагностика, нейроповедінкові аспекти, корекція програми».

 

Захід відбудеться у головному корпусі Українського католицького університету на вул. Іл. Свєнціцького, 17.

Вживання алкоголю під час вагітності – одна з основних причин вроджених вад і порушень у розвитку дітей. Понад 80% жінок вживають алкоголь до вагітності, а від 3% до 20% не відмовляються від нього, виношуючи дитину

Фетальний алкогольний спектр порушень (ФАСП) виникає, коли плід зазнає впливу алкоголю, знаходячись в утробі матері, тобто ще до народження. ФАСП вважається однією з основних причин порушення розвитку у світі. Вважають, що частота ФАСП складає 1:100.

Фетальний алкогольний синдром (ФАС) – це найважчий наслідок пренатального впливу алкоголю, який проявляється характерними рисами обличчя, затримкою фізичного розвитку, порушеннями розвитку центральної нервової системи. Частота ФАС серед дітей в Україні – 0,5-0,6 на 1000 новонароджених, у США – 0,5-2 випадки на 1000 новонароджених.

Діти з ФАС мають порушення пам’яті та нездатність до концентрації уваги, що спричиняє дратівливість, розгубленість, агресивність, депресію тощо, важко пристосовуються до нового оточення, не розуміють загальноприйнятих норм поведінки. Ці діти потребують навчання за спеціальними програмами.

За даними наукових досліджень, в багатьох країнах світу від 3% до 10% вагітних жінок вживають щодня таку дозу алкоголю, яка може спричинити ураження плода. Ці дані є свідченням надзвичайної актуальності проблем захворюваності, інвалідності та смертності дітей, пов’язаних з алкогольним синдромом плода в Україні.

Дані досліджень підтверджують доречність включення консультування щодо зменшення вживання алкоголю вагітними жінками в рутинну практику. Адже ФАС належить до вроджених вад розвитку, яким можна запобігти на 100% лише шляхом відмови від вживання алкоголю під час вагітності.

Програма конференції:

10:00 – Відкриття:

Оксана Рубай – радник Львівського міського голови

Олег Романчук – директор Інституту психічного здоров’я

Володимир Вертелецький – директор програм роз-витку дітей і запобігання вродженим вадам та голова правління МБФ «ОМНІ-мережа для дітей», іноземний член НАН України (США)

Крістіна Чамберс – професор кафедри дизморфології та тератології, відділу педіатрії, кафедри епідеміології та глобального здоров’я, відділу сімейної медицини та громадського здоров’я, школи фармації та фармацевтичних наук Каліфорнійського університету Сан-Дієго (Сан-Дієго, США)

Андрій Базилевич – проректор з лікувально-профілактичної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

10.30 – «Фетальний алкогольний спектр порушень: актуальність проблеми в Україні».

Наталія Зимак-Закутня – зав. медико-генетичною консультацією Хмельницького міського перинатального центру

10.45 – «Раннє розпізнавання ФАС».

Кеннет Джонс – почесний професор педіатрії, завідувач кафедри дизморфології і тератології, відділу педіатрії Каліфорнійського університету Сан-Дієго (США)

11.15 – «Нейроповедінкові аспекти ФАС, діагностика та корекція. ФАС-клініки».

Клер Коулз – професор кафедри психіатрії і поведінкових наук,відділ педіатрії, Школа медицини Університету Еморі (Атланта, США)

12.00 – Перерва.

12:15 – «Презентація корекційних програм MILE, GoFAR».

Джулі Кейбл – доцент кафедри психіатрії і поведінкових наук, Школа медицини, Університет Еморі (Атланта, США)

13:00 – «Сучасні аспекти освітнього та соціального супроводу дітей з порушенням розвитку».

Тетяна Віговська – заступник головного лікаря Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини.

13:15 – Запитання-відповіді.

13:30 – Відеофільм «Дитина для життя».

Створений Британською національною організацією з питань фетального алкогольного синдрому (NOFAS-UK), перекладений та люб’язно наданий фондом Ukraine Works Ltd (директор ЕнЛінден)

13:50 – Підсумки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: