Військова операція в Сирії: результати і реакція світу (оновлюється)

U.S. President Donald Trump arrives to deliver a statement about missile strikes on a Syrian airfield,  at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach
U.S. President Donald Trump arrives to deliver a statement about missile strikes on a Syrian airfield, at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, U.S., April 6, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Сьогодні США розпочали військову операцію в Сирії. Журналісти Дивись.info слідкують за ситуацією та оновлюють актуальні дані за цим посиланням.

13.30: Сирія заявила, що через авіаудар США по військовій базі загинули діти. Про це пише російський Дождь із посиланням на Reuters, яке у свою чергу посилається на сирійське державне агентство новин. За словами агентства, в результаті авіаудару загинуло 9 мирних мешканців, зокрема четверо дітей. Наразі інших джерел, які би підтвердили таку інформацію, немає.

13.00. Думка експерта:

«До того ж у США наразі не відпрацьована, не відшліфована загальна стратегія в адміністрації Трампа щодо Росії, - вважає політолог Олексій Полтораков. -  У свою чергу Росія частково через це не може сформувати свій підхід, своє бачення, яку позицію їй займати по відношенню до зовнішньої політики адміністрації Трампа, зокрема у близькосхідному та середньосхідному напрямку, мається на увазі весь Близький Схід, включно з Іраном. Тому подібні кроки носять, по-перше, характер проби партнера на вразливість, подивитися, наскільки далеко можна піти, а по-друге, тактичний , так би мовити, розмінний характер, для подальших елементів дипломатичної гри, йти на поступки чи, навпаки, підшуковувати червону лінію, яку самим буде важко перетнути чи яку можна пред’явити партнеру».

Повну версію читайте тут.

12.45: Заступник генсека НАТО у Києві: Удар США по Сирії став твердим сигналом режиму Асада. Заступник генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Роуз Геттемюллер заявляє, що нічний удар США по Сирії став твердим сигналом режиму президента Башара аль-Асада щодо неприйнятності застосування хімічної зброї проти цивільних громадян.

Як передає УНІАН, про це вона сказала в рамках 10-го Київського безпекового форуму. Геттемюллер зауважила, що наразі рано говорити, які будуть наслідки після нічного удару по Сирії. За її словами, у відповідь на «жахливий хімічний інцидент» відбулася зосереджена атака, мета якої полягала у тому, щоб «донести твердий і чіткий сигнал режиму Башара аль-Асада«. «Але вона не мала на меті загострити ситуацію у будь-якому напрямку», - наголосила Геттемюллер.

11:10: Росія пропонує провести надзвичайне засідання Радбезу ООН по ситуації в Сирії. «Закликаємо Раду Безпеки ООН провести надзвичайне засідання для обговорення ситуації», - йдеться в повідомленні МЗС РФ.

10:50: Іран засудив дії США в Сирії. Іран вважає «руйнівним і небезпечним» ракетний удар, завданий військовими США по авіабазі Шайрат у Сирії. Про це 7 квітня заявив речник міністерства закордонних справ Ірану, якого цитує Радіо Свобода із посиланням на інформаційне агентство ISNA.

Авіабаза Шайрат на заході Сирії, архівне фото

10:45: Великобританія та Німеччина запевнили США у підтримці військової операції в Сирії. Уряд Великобританії заявив, що повністю підтримує ракетний удар по військово-повітряній базі в Сирії у відповідь на звинувачення у тому, що сирійські ВПС застосували хімічну зброю проти цивільного населення, - пише УНІАН. Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив, що дії США - «зрозуміла відповідь» на нездатність РБ ООН виступити з рішучою позицією, повідомляється на сайті МЗС Німеччини. 

10.40: Росія призупиняє дію меморандуму про запобігання інцидентів зі США в Сирії. Про це повідомила речниця російського МЗС Марія Захарова, - пише Дождь.

9:50: Болівія закликала Раду Безпеки ООН провести закриті консультації у зв'язку з нанесенням США ударів по авіабазі сил Башара Асада в Сирії, повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого дипломата СБ, - пише УНІАН. 

9:40: База ВПС Сирії Шайрат майже повністю зруйнована в результаті ракетного удару США, повідомляють сирійські правозахисники. Сирійська опозиція закликала США вивести з ладу авіацію Башара Асада, - про це повідомляє DW.

9:30: Кремль назвав військову операцію США в Сирії «актом агресії під надуманим приводом». «Президент Путін вважає американські удари по Сирії агресією проти суверенної держави в порушення норм міжнародного права, причому під надуманим приводом», - сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Він зазначив, що «сирійська армія не має в своєму розпорядженні запасів хімічної зброї», - пише Дождь. 

9:00: Щонайменше четверо сирійських військових загинули в результаті авіаудару США, повідомив Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, що базується в Британії, передає Русская служба ВВС.

6:30: опубліковане відео авіаудару

6:10: Сирія назвала авіаудари актом агресії. Як передає Associated Press, в ефірі сирійського державного телебачення ракетну атаку США по військовій базі в провінції Хомс назвали «актом агресії».

5:30: В екстренному зверненні до американського народу Трамп пояснив, що авіаудари стали відповіддю на хімічну атаку, а військова операція відповідає інтересам національної безпеки США. Дональд Трамп нагадав, що використання хімічної зброї було заборонене рядом міжнародних угод.

3:45: Два військових кораблі США, розташовані в Середземному морі, випустили щонайменше 50 ракет «Томагавк». Таким чином, збройні сили США завдали ракетного удару по авіабазі урядових військ президента Башара Асада. Про жертви не повідомляється. Як зазначили чиновники, люди не були метою удару. В результаті ракетного удару постраждала авіація та інфраструктура на цій ділянці, включаючи злітно-посадкову смугу, - передає УНІАН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: