Виклики малих громад – урбан-рухи чи Slow food?

ter-gromada_environment

Коли говоримо про Нову Україну, то маємо на увазі, що це країна яка переродилася під час революції Гідності, засновується на цінностях прав людини, солідарності, самоорганізації та повазі до демократії.

Коли говоримо про Нову Україну, то маємо на увазі, що це країна яка переродилася під час революції Гідності, засновується на цінностях прав людини, солідарності,  самоорганізації та повазі до демократії.

Звісно, всі ці терміни ми переосмислюємо зараз, проговорюємо та усвідомлюємо їхній зміст, особливо в контексті військових дій на території нашої країни.

І все це добре, коли говоримо про великі міста. Але більшість мешканців нашої країни не живуть у містах. Значна частина є мешканцями малих міст. Однак, якщо ми хочемо мати зміни – їх повинні відчути жителі усіх громад. І поки ми розганяємо зради – перемоги, чи не створюється у малих громадах враження, що це не для них, не про них?

Тому ми задумалися про виклики в малих громадах. Під ми я маю на увазі Західноукраїнське представництво МФ «Відродження», ГО «Великого бажайте», ГО «УМСА», всеукраїнський діалог «Принципіум».

Для себе я ці виклики формулюють так:

1) Всі свої. Добре змінювати політичних лідерів на національному рівні – тут більше лава запасних. А у таких малих громадах переважно вона дуже коротка. Незалежно від змін партій в парламенті та уряді – тут нічого і ніхто не змінюється. Більше того, тут пам'ятають не просто людину, а її родину до 7 коліна. Тому тут важливі вміння перечити своїм, не боятися. Але тут легше знайти своїх і об'єднати, бо цінність громади досить висока, головне знайти ціль, яка буде об'єднувати.

2) Відносини у трикутнику влада – громада – бізнес: якось так жорстко розподілилася обов'зяки, в яких кожен знає, що винні йому інші. Але для змін – потрібно знати не хто що кому винен, а що ми можемо зробити спільно. Саме тому важливо розширювати компетенції і власну зону відповідальності.

3) Повільність змін. У той час, коли у великому місті зібратися групою в декілька осіб і організувати урбан простір – легко: мобільні технології, мобільність людей і навіть мобільність влади вища. У малих містах будь-яка зміна сприймається як дивакуватість. Люди, де всі на виду, і прагнення «аби не гірше» є дуже сильним, часто втомлюються від сізіфової праці – пропонувати зміни. Тому всі простори і зміни часто не лежать у площині урбан-рухів, але в площині – slow food. Для громад – це може бути перевагою –  як можливість працювати над власною унікальністю, що дуже цінується в глобальному світі.

Аби відповісти на частину цих викликів – ми пропонуємо створити Платформу міських команд Space Craft, яка має на меті відповісти на виклики, які стоять перед громадами. Тут можна буде, зберігаючи власну ідентичність, змінювати місто; формувати команду, а не опозицію, вміти формувати позицію у контексті стратегічної співпраці з громадою.

З огляду на це, закликаємо підтримати навчальний модуль платформи на спільнокошті: https://biggggidea.com/project/platforma-miskih-komand-spacecraft/

Оксана ДАЩАКІВСЬКА,

кандидат політичних наук, громадський активіст, керівник Західноукраїнського представництва МФ «Відродження»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: