Американський публіцист розповів, чому «платників податків США має цікавити Україна»

161206082614-rex-tillerson-exxon-vladimir-putin-780x439
Рекс Тіллерсон і Володимир Путін / CNN Money

Американський публіцист і голова неурядової міжнародної організації «Council on Foreign Relations» Річард Хаас вважає, що є достатньо причин, щоби США продовжувала посилено підтримувати Україну.

Своєю колонкою «We can't let Putin use force to make Russia great again» («Ми не можемо дати Путіну використати силу, щоби зробити Росію знову великою») на сайті USA Today Хаас відповідає на слова Державного секретаря США Рекса Тілерсона, що їх він виголосив під час нещодавньої зустрічі з європейськими партнерами в Італії. Він публічно поставив питання «Чому Україна має цікавити платників податків США?» Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро тоді відповів: тому що США бажають бачити Європу сильною.

Хаас вважає, що крім озвученої, є ще декілька причин того, чому американці мають бути зацікавлені у допомозі Україні.

По-перше, анексія Криму Москвою та російська агресія на Сході України порушує принцип, що кордони суверенної держави не можуть бути змінені військовим шляхом. Цим принципом свого часу знехтували Адольф Гітлер і Саадам Хусейн. Підтримка США має засвідчити, що цей принцип не можна переступати, і зберегти стабільність у міжнародних відносинах.

По-друге, Володимиру Путіну подобається демонструвати силу, подобається за допомогою сили впливати на інші країни. Байдуже, як: чи це введення військ, чи кібератаки, чи залежність країн від російських газу та нафти. Не можна дати Путіну використовувати силу, щоби зробити Росію знову великою.

По-третє, свого часу Україна відмовилася від ядерної зброї, отримавши взамін гарантії безпеки, але не договір про захист – країну не взяли через це до НАТО. Приклад Іраку та Лівії, що відмовилися від ядерної зброї і були атаковані, і приклад Північної Кореї, із якою бояться мати справу через її ядерні розробки, змушує українців думати про повернення ядерного потенціалу. Через це американські платники податків мають потурбуватись про Україну: США гарантувала безпеку Україні у Будапешті. Якщо Вашингтон не захищатиме Київ, він втратить свій авторитет і вплив, порушить стабільність у Європі.

По-четверте, американці мають зрозуміти, що зарубіжні витрати не зводяться нанівець. Події 9 вересня 2001 року, віруси Ебола та Зіка, зламування комп'ютерів у США Росією під час президентської кампанії це підтверджують.

«Президент Трамп під час своєї виборчої кампанії, що відтепер у політиці Вашингтона «Америка має йти першою». Це правильно, адже країна зіштовхується із величезними внутрішніми проблемами. Але низькому рівню медичної допомоги та бідним державним школам не зарадиш, допомагаючи менше у світі. Американці вже витрачають більше, ніж більшість інших на освіту і охорону здоров'я. Проблема полягає в тому, як ми усе це витрачаємо, що вирішують лідери, яких ми обираємо. Не звертаючи уваги на те, що відбувається в Україні або в інших країнах світу, ми не станемо розумнішими, здоровішими і багатшими. Але це зробить нас менш убезпеченими від загроз», – резюмував Річард Хаас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: