«Хмельницький парк» – житловий комплекс із статусом «поза законом»

5a50edcead6160aab1e4596486009eec

ТОВ «МС Імперіал» має знести скандальний житловий комплекс «Хмельницький парк», а зайняту земельну ділянку привести до попереднього стану. Львівський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення господарського суду.

Наразі рішення суду ще не оприлюднено у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Про нього повідомив на своїй сторінці у Фейсбук адвокат Ярослав Гасяк.

«Постановою суду апеляційної інстанції рішення Господарського суду Львівської області від 08 лютого 2017 року було залишено без змін.

Замість висновків: постанова Львівського апеляційного господарського суду від 10 квітня 2017 року набрала законної сили і підлягає виконанню, а за умисне невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність (ст. 382 КК України)», – написав правник.

До речі, на судове засідання не з’явився представник забудовника ТОВ «МС Імперіал», надавши письмове клопотання перенести судове засідання. Однак суд клопотання відхилив і задовольнився присутністю у судовій залі представника міської ради.

Ухвалюючи рішення про знесення житлового комплексу, суд брав до уваги факт чи воно не зачепить інтереси третіх осіб, тобто тих, хто вкладав кошти у будівництво і вже придбав у ЖК «Хмельницький» парк майбутні квартири. Адже якщо це так, то справа геть інша, бо постраждає не тільки забудовник, який проігнорував законодавство і практично захопив земельну ділянку, а будівництво здійснював без належних документів. Чи не найбільше постраждають саме ті, хто вклав кошти ще до завершення будівництва. Відомо, що чим раніше долучитися до зведення будівництва, тим омріяні квадратні метри будуть дешевшими у майбутньому. Ось тисячі людей й погоджуються купувати квартири тоді, коли щойно починають рити котлован, ризикуючи так ніколи й не стати власником помешкання.

Варто зауважити, що сьогодні жоден забудовник не починає продаж квартир після здачі будинку під ключ, оскільки продаж віртуальних квартир дозволяє залучати додатковий капітал.

Під час судового засідання у справі ТОВ «МС Імперіал» саме представник міської ради запевнив, що пайовиків немає і нічиї інтереси ухвалене рішення про знесення ЖК «Парк Хмельницький» не зачепить. Водночас, згідно з даними сайту продажу нерухомості, у скандальному житловому комплексі у 1-3 секції продані усі однокімнатні квартири. А також вказані ціни на інші, більші, помешкання: двокімнатна квартира площею 68 кв м коштує від 938 тисяч гривень, трикімнатні площею 87 кв м – 1,19 мільйона гривень, а дворівнева площею 80 кв м -1,04 мільйона гривень.  На оголошенні вказано, що інформація дійсна станом на 5 квітня нинішнього року. А це значить, що, незважаючи на усі приписи, судові ухвали і постанови, квартири у новобудові продавали, продають і продовжують продавати. Жодного слова про судову тяганину нема ні на сайті продажу нерухомості, ні на сайті забудовника. Навпаки, є радісні відгуки щасливих власників майбутніх квартир.

Більше про те, як будівництво на вулиці Богдана Хмельницького, 230А перетворилося на незаконну забудову можна прочитати тут: Суд постановив знести ЖК «Хмельницький парк»

Нагадаємо, що йдеться не тільки про знесення забудови. Галицький районний суд Львова розглядає іншу справу – кримінальну. Йдеться про самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво, а також шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою. Санкції інкримінованої статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Наразі, поки тривають слідчі дії, Галицький районний суд Львова заборонив будь-які роботи на незавершеному житловому комплексі «Хмельницький парк», що знаходиться за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 230А.

Родзинкою на тортику у справі із житловим комплексом є мирова угода, яку намагалися укласти ТОМ «МС Імперіал» та Львівська міська рада. Адже, щоб її узаконити, потрібне рішення не виконкому чи окремою особи, а більшості депутатів Львівської міської ради.

«Зазначені положення, на думку суду, спрямовані на закріплення правомірності користування ТзОВ «МС Імперіал» земельною ділянкою та будівництво багатоквартирного будинку навіть у відсутності позитивного вирішення на сесії питання щодо надання товариству цієї земельної ділянки в оренду, відтак воно суперечить як інтересам громади м. Львова, які представляє Львівська міська рада, так і положенням земельного законодавства щодо використання спірної земельної ділянки без належно оформлених документів та будівництво багатоквартирного будинку без будь-яких дозволів», – аргументував Господарський суд.

Виходить, що хтось у міській раді вирішив укласти угоду в обхід (чи заздалегідь) рішення депутатів. Зрештою, представник міської ради у суді погодився, що мирова угода дещо незаконна.

На даний момент відомо одне, що чим довше триває судова тяганина у справа житлового комплексу, тим більше запитань виникає. Чому міська рада спочатку погодилася на мирову, знаючи, що не все у ній законно? Чому забудовник, який подав апеляцію, так жодного разу на суд і не з’явився? Зрештою, чому і забудовник, і міська рада роблять вигляд, що не існує третьої сторони у справі – тих, хто вже купив квартири у будинку, який опинився під загрозою знесення?...

Ми звернулися до МС «Імперіал», щоб почути їхню точку зору. Однак наразі не отримали відповіді на лист. Втім, ми готові до діалогу із забудовником, щоб відтворити об’єктивну картину ситуація, що на сьогоднішній день склалася.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: