Сьогодні Обливаний понеділок

1398064594

Другий день Великодніх свят, понеділок, називається ще Обливаним понеділком, бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою – очищаються.

Ще на світанку парубки – обливальники ходять по тих хатах, де є дорослі дівчата. У деяких регіонах існує традиція відкупляння від обливальників писанками.

За стародавніми повір’ями, у цей день облита водою на свято дівчина точно вийде заміж за коханого.

Вважалося, коли хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то це для дівчини було б ганьбою. Зазвичай хлопці ходили «ватагами», заходили до хати, де була дівчина й просили батьків, щоб дівчина вийшла на двір. Батьки раділи, що їхню хату не обминають поливальники, адже це означалося, що є надія на весілля.

Вода від найдавніших часів вважається символом життя, відродження, очищення. Тому – весняне обливання водою має змити з людей усілякі зимові нечистоти та підготувати людей до приходу весни, яка пов’язана із народженням нового життя.

Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні – це стародавні звичай, що пов'язаний з весняним очищенням водою. Цей звичай існує або донедавна існував і в інших європейських народів. Так, серби у Великодню суботу обливають водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють «нечисту силу». А в першу п'ятницю після Великодніх свят вони обмиваються «омахом» – водою з-під млинового колеса; при цьому вони ще кладуть у воду великоднє яйце і зілля – «милодух» або взагалі квіти. У Боснії в цей день купаються в джерельній воді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: