Полтораков: Україна може використати референдум в Туреччині на свою користь

630_360_1492358262-1308
Фото Укрінформ

Як оцінювати результати референдуму у Туреччині і чи вплине він на зовнішню політику держави, яка має амбіції лідера у Чрноморському регіоні.

Про це ми говоримо з політологом Олексієм Полтораковим.

Які перші висновки можна зробити з результатів референдуму?

Це, по-перше, спроба Ердогана посилити свою владу і отримати більше важелів впливу у світлі спроби перевороту. З іншого боку, цей референдум можна розглядати як вотум довіри Ердогану, до його політики, його національно-консервативним, часами антиєвропейським заявам. Тому з одного боку позиція Ердогана виграшна - він отримав згоду суспільства на перетасовки у владній вертикалі і право запровадження м’якого еквіваленту прямого президентського правління. Водночас, якщо дивитися з точки зору суспільної довіри до його політики, то його перевага в межах статистичної похибки, тобто можна сказати, що його партія не має абсолютної популярності в народі.

Щодо зовнішньополітичного виміру, то немає сумніву, що референдум носив латентну контрєвропейську спрямованість, оскільки  не відповідав тим  вимогам, які висуває ЄС до Туреччини в контексті членства. Наступним кроком, за референдумом, як очікується, буде повернення смертної кари, політичних переслідувань, тобто те, що зовсім не корелюється з європейськими цінностями. Туреччина вибрала такий шлях і показала, що вона готова принести у жертву успіхи євроінтеграції. Хоча з іншого боку  співробітництво з США, НАТО без сумнівів залишиться без змін.

Тобто Туреччина відвертається від Європи?

Після референдуму були заяви турецького МЗС, що європейський курс залишається без змін, але мабуть без змін залишається загальний напрямок, але не темпи євроінтеграції. Зараз на повістці дня у внутрішній політиці уже стоїть питання наступного референдуму, який можна співставити з британським Brexit, зокрема щодо участі Туреччини у митному союзі з ЄС.

Чи може змінитися політика Туреччини щодо України?

Україна зайняла достатньо нейтральну позицію - не втручалася у внутрішні справи, не робила непотрібних ставок на ті чи інші сили. Тому є всі підстави думати, що не дивлячись на референдум Туреччина  залишається важливим партнером України у Чорноморському вимірі і повноцінним геополітичним партнером загалом.

Зараз у питання стосунків м’яч на боці України, тому що Туреччина зайнята  насамперед внутрішніми справами, по друге вона зав’язла у близькосхідному  конфлікті, і нарешті Туреччина давно зрозуміла, що вона загралася з Росією. Посиливши свою владу Ердоган буде змінювати ці стосунки, і в України є шанс  хоча б опосередковано вплинути на ситуацію на свою користь, але це вимагає  активної зовнішньої політики і дипломатичної роботи.

Тобто Росія не отримає дивідендів від референдуму?

До референдуму Ердоган мав відносно слабку позицію, після спроби перевороту, йому був потрібен зовнішній партнер, який не надто заморочується питаннями демократії, на відміну від ЄС. Зараз, він достатньо укріпився, щоб  проводити більше незалежну політику, в тому числі під впливом США, які  своєю чергою починають займати досить жорстку політику щодо РФ. Немає сумнів, що Ердоган буде більше підігрувати США, як головному стратегічному партнеру, а не Росії.

Спілкувався Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: