Трансплантація – це не ремонт машин, – Олександр Лінчевський

transplantatsiya

Заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський розповів, чому є прихильником презумпції незгоди у трансплантології.

Заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський розповів, чому є прихильником презумпції незгоди на трансплантацію органів. 

Про це він розповів на зустрічі з журналістами у Львові, передає ІА Дивись.info

За словами чиновника, в Україні ніколи не існувало трансплантації. Тому це є щось принципово нове для суспільства. Закон про трансплантологію вже поданий і зареєстрований, він переглядається і перечитується також трансплантологами. Зараз цей закон є у комітеті ВР.

«У законі є презумпція згоди та незгоди. Я розумію тих, хто виступає за презумпцію згоди. Чому мені більше імпонує презумпція незгоди? Зважаючи на українців, нам дуже шкідливо вказувати. І перших сумнівний випадок, плітки у медіа нароблять більше біди», – розповів Олександр Лінчевський.

Зі слів хірурга, трансплантація – це не є технічна проблема, а логістична, тобто системи. Наприклад, є донор у Львові, а пацієнт в Запоріжжі: як їх між собою звести. Тобто, має бути добре напрацьована логістична система, центр, який відразу повинен повідомляти про наявність донора. Це завдання пов'язане із реєстрами пацієнтів, транспортом, бригадами, які будуть це робити.

Нагадаємо, що презумпція згоди означає, що всі люди України дають згоду на трансплантацію якби за замовчуванням, на трансплантацію своїх органів і тканин. А тим, хто не згоден — він повинен це письмо зафіксувати і підтвердити у відповідних медичних і державних органах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: