Неймовірне перетворення: історія промзони, яка стала креативним осередком у Донецьку

olen-panoram-01

Що ви знаєте про креативну індустрію та повернення життя старим індустріальним об'єктам. На скільки поширені такі практики в Україні та чи приносять вони прибуток. У Львові відбулася лекція, на якій розповіли про ревіталізацію індустріальних об'єктів на прикладі історії одного креативного селища у Донецьку.

Що ви знаєте про креативну індустрію та повернення життя старим індустріальним об'єктам. На скільки поширені такі практики в Україні та чи приносять вони прибуток. У Львові відбулася лекція, на якій координаторка проектів фонду «Ізоляція» Анастасія Данилюк розповіла про ревіталізацію занедбаних індустріальних об'єктів на прикладі історії одного креативного селища у Донецьку.

Довідка:

«Ізоляція» – це неприбутковий недержавний фонд, відкритий в 2010 році в Донецьку (Україна) на території колишнього заводу з виробництва ізоляційних матеріалів. 9 червня 2014 озброєні представники самопроголошеної «Донецької Народної Республіки» захопили територію фонду. Це платформа культурних ініціатив. Це мультидисциплінарний культурний проект, відкритий для всіх видів творчої експресії. Це точка дотику для всіх, хто прагне до культурних і соціальних змін.

«Ізоляція» здійснює свою діяльність у трьох взаємопов’язаних напрямках: у сфері мистецтва, освітніх програм і проектів, пов’язаних з активізацією Української креативної спільноти.

Засновницею фонду є Любов Михайлова, головний меценат проекту, життя якої було пов'язано з цим заводом. Було створено близько 30 проектів, які залучали художників міжнародних та локальних.

Для Донецька, за словами лекторки, поняття креативної індустрії до «Ізоляції» було майже невідомим. Проект був доволі успішних.

Територію заводу активно використовували художники. На цій території навіть був власний терикон і невідомий працівник встановив там оленя, який став символом «Ізоляції».

Художники намагалися переосмислити простір заводу, використовуючи його «тіло» та простір. Окрім того, що Донецький регіон асоціюють із шахтарською працею та чоловіками, у Донецьку було багато жінок шахтарок. Робота на наступній фотографії, у вигляді помади, присвячена цим жінкам.

«Ізоляція» стала місцем, де проходили акції, ярмарки, виставки. Платформа знаходилася у робочому районі, а коли з'явилася платформа, це стало абсолютно новим видом дозвілля для людей.

У 2013 році платформа переїхала до столиці через окупацію. Велика частина робіт та книг залишилася там, адже вивезти їх окупанти не дозволили, також було знищено багато художніх робіт, а зараз територія працює як в'язниця. Деякі приміщення зруйновані.

Любов Іванівна (засновниця) прийняла рішення переїжджати до Києва. Для того, аби не порушувати зв'язок із індустріальним минулим, були проведені пошуки нового місця. Ним стало приміщення суднобудівного заводу в столиці. Головне, що не втратилась нитка індустріальності.

«Ізоляція» має подвійну структуру, існує як благодійна неприбуткова організація. Перший поверх існує як простір для концертів, конференції, влітку там влаштовують дискотеки. Другий простір – місце для виставок, третій – коворкінг, а четвертий – це студії.

Платформа передбачає багато проектів. Наприклад, проект «Донбаські студії» був створений для того, аби досліджувати проблеми переселенців.

Також планується унікальна виставка «Леді Ворхол», що передбачає серію світлин фотографа, який був учасником «Фабрики» американського представника поп-арту Енді Ворхола. Нагадаємо, що «Фабрика» – це мистецьке об'єднання, яке ініціював Енді Уорхол.

За словами координаторки, у планах «Ізоляції» ревіталізувати простір навколо та розширювати свої горизонти. Але все не так просто, адже завод знаходиться у власності різних людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: