«Висотні забудови знищують цілі історичні райони Львова», - експерт

d8a1a0e96dcd5284449d827719db8d2b-2

Через висотні новобуди впродовж останніх років Львів втратив цілі історичні райони.

Таку думку висловила старший науковий співробітник ДП «Укрзахідпроектреставрація» Оксана Бойко в інтерв'ю газеті «Ратуша».

«Навіть у районі, де я мешкаю, на вул. Левицького, є будівлі, які є пам’ятками місцевого значення. Це будинки часу функціоналізму 30-х років, і вони добудовані поверхами, терасами і так далі. Це дуже добре проглядається, адже змінилось сприйняття вулиці. Коли робиться історико-архітектурний опорний план, опрацьовується така позиція, як межові розкриття. У Львові вони вже настільки спотворені, що важко собі уявити», — зазначила вона.

Читайте також: Суд підтвердив незаконність будівництва на Личаківській, 259 у Львові

За словами Оксани Бойко, ще один яскравий приклад — район Погулянки.

«Маємо у Львові яскравий приклад, як висотною забудовою знищили цілий район у Львові — Погулянку. Погулянку створювали, як район віллової забудови, натомість ці вілли нині знищені. Там просто відбулась підміна, садибну забудову розкупили, і на місці вілли чи двоповерхового будиночка постали величезні монстри-будинки. Так само втраченою частина міста між вулицями Шевченка та Олени Степанівни, де нині рекламують житлові комплекси. Ця висотна забудова просто перекрила ландшафт історичного міста», - підкреслила експерт.

Читайте також: Як львівські забудовники ловлять інвесторів на гачок (розслідування)

За словами старшої наукової співробітниці ДП «Укрзахідпроектреставрація», це не означає, що Львів не треба розбудовувати. Однак архітектори ігнорують історичне середовище, на яке потрібно було б звертати увагу в першу чергу.

«Звичайно, це є проблема міської влади, адже якщо б все йшло в законодавчому руслі, у нас не було б втрачено цілі частини історичного Львова», — підсумувала Оксана Бойко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: