У Биличах почали будувати новий храм на зруйнованих могилах священика і їмості (фото)

18118715_990769381057588_5421403674250112022_n

Минулого тижня у селі Биличі Старосамбірського району освятили камінь перед будівництвом нового храму, а напередодні зруйнували могили, де були поховані греко-католицький священик і його дружина.

Про це ІА Дивись.info  розповів отець Володимир Нестер.

Отже, стара греко-католицька церква була збудована 1863 року. Щоправда, до Билич її привезли з Польщі.

«До 1946 року вона була греко-католицька, а потім всі церкви стали Московського патріархату і цю церкву закрили. Її відкрили вже чи наприкінці 80-их, чи на початку 90-их і вона була зареєстрована як православна церква Київського патріархату. Потім статут був переєстрований на автокефальну», – розповів отець Володимир.

Сьогодні у селі є дві громади – греко-католицька і православна Київського патріархату. І хоча було рішення про користування старим храмом почергово, громаду УГКЦ туди не допускали. Але нещодавно стало відомо, що з церкви продали дуже цінну старовинну ікону.

«Мені телефонував мистецтвознавець, до якого зверталися з приводу ікони. Це ікона Чудотворця Миколая, судововишнянської художньої школи, XVII  століття. Її продали чи то за 25 чи 27 тисяч, щоб виручити гроші на будівництво нового храму. А мистецтвознавець заявив, що її ціна може бути до півмільйона. Його обурило, чому влада не реагує, що священик разом з людьми розпродує церковне майно. Але влада не могла реагувати, бо не було опису майна», – пояснює священик.

А згодом почали взагалі руйнувати церкву. За словами отця Володимира, громада запевнила голову облдержадміністрації, що старий храм не чіпатимуть, а новий будуватимуть поруч. Насправді ж церкву почали зводити навколо старої, а згодом її залишки збираються розібрати. І ось на шляху будівництва опинилися могили.

«Пам’ятники на могилах священика і їмості трактором повикидали. Що з кістками, невідомо, чи їх повикидали, чи просто бетоном залили. Йдеться про дві могили, які були суто біля церкви», – каже отець Володимир.

До поліції із заявою щодо вчинення наруги над могилами і руйнування греко-католицького храму звернувся єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Кир Григорій (Комар).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: