Кама на службі: як військовий собака з таємничим минулим став домашнім охоронцем

афиша-собак

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

«Собаня» і «маленьке слоненятко» — саме так, ласкаво та жартома, називає восьмирічну спеціальну службову вівчарку Каму її нова господиня Ірина. Свою «собаню» уперше вона побачила на фотографіях, які у Фейсбуці опублікував активіст Ігор Сайко. Каже: напередодні, коли побачила його пост про вівчарок, яких «списують» (спеціальних службових собак мають утилізувати або віддати комусь після того, як їм виповнюється 8 років, — авт.ред.), у голові промайнула думка про те, що хочеться забрати собаку і подарувати їй спокійну «пенсію». Згодом такі повідомлення почали буквально переслідувати Ірину у соціальній мережі, і одного вечора вона побачила фотографії саме Ками.

«Одразу ж, коли чоловік побачив собаньку на фото, сказав «Берем!!!» Ми зв’язалися з Ігорем і через годину з нами в машині вже їхала красуня Кама, — пригадує Ірина. — У нашій сім’ї вже є дві такси і один вівчарик, ми любимо собак,  і про ще одну німецьку вівчарку вже давно задумувались, оскільки подобається ця порода».

[dyvys_blockqoute text="Коли чоловік побачив собаньку на фото, сказав «Берем!!!» " author=""]

Сталося це у жовтні 2016-го. Сьогодні першу зустріч з майбутнім домашнім улюбленцем Ірина згадує з теплом. Каже, що знайомство було на диво спокійним: Кама, привітно махаючи хвостиком, притиснулась до її колін, без спротиву дозволила вдягнути нашийник. Потім — навіть сама  залізла до машини, поклала голову на плече Ірини і так їхала всю дорогу.

Кама сприйняла нових господарів за «своїх» із перших секунд. Та й далі почувала себе, ніби вдома: впевнено вилізла з авто, познайомилася з іншими собаками та обрала собі місце — під дверима будинку. За спостереженнями Ірини, Кама спить там постійно і тікає лише тоді, коли йде дощ. Що цікаво: тікає не куди-небудь, а в гості до собаки на прізвисько Ганс. Чому? Загадка. Адже нова родина побудувала для Ками окрему будку. Імовірно, це пов’язано з її минулим, про яке, на жаль, нічого не відомо. Ані господарі, ані Ігор Сайко не знають навіть, у якому куточку України народилася Кама.

Відомо лише, що, перебуваючи у Львівській області, вона носила звання спеціального службового собаки. Ігор Сайко пояснює: таких псів тренують на смугах перешкод, вчать шукати за слідом тощо, аби потім записати до резерву. І коли, наприклад, саперу, прикордоннику знадобиться такий собака, або потрібен буде чотирилапий охоронець, з усіх відбирають кращих. Відтак, цілком можливо, що Кама виконала не одне відповідальне завдання.

[dyvys_blockqoute text="Таких псів тренують на смугах перешкод, вчать шукати за слідом тощо, аби потім записати до резерву" author=""]

Зараз же у неї поважна посада охоронця, але вже на подвір’ї господарського дому.

«У Ками, як і в людей, є свій характер і свої «таргани в голові». Вона спокійна, врівноважена, в присутності людей —  дуже серйозна. Але як тільки залишається одна, наче дитя, починає бавитись, бігати за листочками або горобцями, — зауважує Ірина. — Вона не пенсіонер, у неї стільки енергії, що й молоді собаки не завжди зрівняються».

З’ясувалося, що Кама встигла навіть «попсувати» своїх нових сусідів. Вівчарці Гансу показала, як стрибати через сітку, виривати дерева з коріннями та, навіть, навчила самостійно відчиняти двері. За такі забави Каму та інших не карають. Максимум — посилають суворий погляд, бо господарі вважають неправильним, коли люди кричать на собак або б’ють їх, мотивуючи це тим, що пес має знати своє місце.

Утім Ірина наголошує: Кама не байдикує постійно. Собака любить працювати, а ще і команди прекрасно виконує. Хіба що має вона одну слабкість — їжу, за що її жартома і називають «маленьким слоненятком».

«Я вдячна Ігорю за таке чотирилапе чудо! Не потрібно боятись брати дорослих собак, тваринка ніколи просто так не буде агресивною, адже поведінка собаки завжди буде наслідком поведінки людини з нею», — переконана Ірина.

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Читайте також: 

Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: