Українські кардіохірурги провели унікальну операцію

103042

В Україні провели унікальну операцію. Уперше пацієнтці вставили імплант, який не усуває, а імітує дефект і саме допомагає виграти час до трансплантації серця.

Кардіохірурги створили для цього штучний порок серця. Про це повідомляє «5 канал».

В Україні таких операцій ще не робили, однак  пацієнтка Мар'яна Кізюк готова піти на ризик. «У мене задишка при навантаженні. Проходжу 100 метрів і задихаюся. Зупиняюся, інакше я можу зомліти. Мені не вистачає кисню», - розповідає Мар'яна.

Серце Мар'яни не може нормально скорочуватися. Фактично одна його частина - це лівий відділ, не працює. Через це воно слабо качає кров до легень. Врятувати життя може лише трансплантація, але потрібний чималий час, щоб знайти донора та клініку.

Для того, аби провести складну операцію, пацієнтці роблять місцеву анестезію, наркоз у її стані протипоказаний. Потому імплант вводять через артерію та прикріплюють на міжсерцеву перетинку. Невеликий отвір у приладі дозволить крові потрапляти у ліву частину органу. Операцію транслюють наживо для інших кардіологів.

«Одна половина серця дуже перевантажена і кров не може протікати. Тому ми сполучаємо дві порожнини, частини серця, аби кров розвантажувалася і на іншу половину серця. Це не є радикально корекцією, але це не рятує її абсолютно. Проте це дає додатковий шанс - дочекатися серця», - каже хірург інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Ігор Дітківський.

Першу таку операцію провели у Німеччині. Пацієнти з подібними ускладненнями як у Мар'яни - не рідкість. Лише в Україні їх нараховують до двох тисяч.

Таку процедуру провели всього 25 пацієнтам. Операція дозволяє подовжити життя - від одного до двох років. Для пацієнтів, які чекають на трансплантацію, це дуже важливо. Тим більше, що в Україні програма з пересадки серця взагалі не працює.

Українці потребують щороку щонайменше 400 пересадок серця. Трансплантації роблять за кордоном. Лише торік на проведення таких операцій Україна виділила 380 мільйонів гривень.

Мар'яна вже подала заявку до МОЗ. Їй обіцяють шукати донора, а на операцію пацієнтку поки планують відправити до Індії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: