Сезон кліщів стартував: як вберегти себе і близьких від небезпеки

33a3a397a36957be1f4b5bbe1a232201_XL

Наближаються травневі свята, а з ними і сезон кліщів, які можуть бути небезпечними для здоров'я. Кліщі, як відомо, є переносниками хвороби Лайма та енцефаліту. Що робити, коли виявили у себе кліща та коли звертатися до фахівців, розповідають лікарі.

За даними Держсанепідемслужби, з кожним роком ризик зараження вище переліченими хворобами росте, що частково пов'язане з зміною клімату.

Однак, відразу бити на сполох не варто, кажуть в Держсанепідемслужбі, адже не від усіх кліщів-переносників хвороби Лайма, або ж енцефаліту можна заразитися. Навіть якщо вас і вкусив кліщ, організм людини, якщо її імунітет сильний, здатен боротися з інфекцією.

Також кліщ-переносник хвороби відрізняється від звичайного кліща, що не несе небезпеки: він має помаранчево-коричневий колір з чорною плямою на голові, величиною до 4-х міліметрів.

У санепідемслужбі розповіли, що хвороба Лайма має схильність хронічного перебігу з частими загостреннями. Початок хвороби Лайма за своїми проявами дуже подібний на звичайні застудні захворювання або грип. Тому небезпідставну тривогу повинні викликати збільшення лімфатичних вузлів, болі у суглобах, м’язах, навіть незначне підвищення температури, що виникають після укусу кліща, або перебування у лісі.

У 40-50% інфікованих людей на місці присмоктування кліща через деякий час виникає червона пляма, мігруюча еритема, яка з часом зростає в розмірах. При появі описаних клінічних симптомів, необхідно терміново звернутися до лікаря-інфекціоніста в кабінет інфекційних захворювань за місцем проживання або в найближчий травмпункт.

Несвоєчасна діагностика приводить до появи хронічних форм захворювання, до довготривалої непрацездатності, інвалідності, а подекуди – і до летальних випадків.

Лікар застерігає, що вирушаючи на природу, краще вдягати світлий однотонний з довгими рукавами одяг, що щільно прилягає, щоб було легше помітити кліщів, які повзають, а також користуватися засобами для відлякування кліщів – мазі або спреї, які наносять на відкриті ділянки шкіри і одяг.

Після укусу кліща необхідно його видалити самостійно або краще звернувшись до фахівця – медика в травмпункт або до лікаря хірурга. Місце присмоктування кліща обробляють спиртовим розчином йоду або зеленки. Якщо при видаленні кліща відірвалась його «голівка», яка зазвичай лишається в шкірі і має вигляд чорної цятки, місце присмоктування старанно протирають спиртом і видаляють її стерильною голкою.

Одним з методів профілактики, це проведення покосів трави, чагарників як в парках і скверах, так і узбіччя доріг та навколо озер, потічків.

Найнебезпечнійший період — травень-вересень, у цей час лісові кліщіт найбільш активні і їх чисельність збільшується. З похолоданням вони стають малоактивними і майже закінчують «сезон полювання» перед осінніми холодами.

Хвороба Лайма на ранніх стадіях розвитку добре піддається лікуванню антибіотиками. Однак, найбільш простим, дешевим та ефективним засобом профілактики хвороби Лайма є уникнення присмоктування кліщів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: