Як у львівському смітті тане міська скарбниця

1435640569-4647
Фото УНІАН

Сміттєпресувальна лінія у Рясному, яка мала обходитися у 10 гривень на місяць, коштуватиме майже 28 мільйонів, і це не рахуючи коштів, які вже були витрачені на приміщення, комунікації, монтаж тощо.

Втім, це тільки крапля в морі львівського сміття, в якому тонуть кошти громади.  

Орендувати чи купувати     

Сміттєпресувальна лінія

Ще 7 квітня на виконкомі Львівської міської ради було ухвалене рішення про купівлю пресувальної лінії, яку встановили у Рясному, за 27 950 446 гривень. Хоча раніше йшлося про оренду – символічні 10 гривень на місяць.

Нагадаємо, йдеться про пакувальну лінію CW-D-2200-LW-750-1-5 і пакувальний прес MAC 111 L/1 з конвеєром MAC 2100P.

Раніше з бюджету Львівської міської ради було вже витрачено понад 7 мільйонів 766 тисяч гривень для облаштування пресувальної лінії на території колишнього «Сільмашу». Про це свідчить звіт тимчасової контрольної комісії з ЛМР з питань перевірки та контролю за процесами збирання, зберігання, перевезення, утилізації і захоронення ТПВ, оприлюднений у лютому нинішнього року.

Загальна вартість приміщення – 1 582 560 гривень, приєднання до електричних мереж – 304 487 гривень, благоустрій території обійшовся у 1 489 398 гривень, заміна вікон, ремонт покрівлі, обшивка стін, фундамент, бетонна підлога – ще  1 499 354 гривні, будівництво мереж каналізації, водогону, резервуару тощо – 1 495 087 гривень і електромонтажні роботи – 1 395 342 гривні.

Читайте також: Мандри львівського сміття: ще одне кримінальне провадження відкрили на Рівненщині

А ось оренда обладнання у ТОВ «Грінера Україна», тобто пресувальний конвеєр, мав обходитися у символічні 10 гривень на місяць чи 120 гривень на рік. Але чомусь у міській раді передумали. І 7 квітня на виконкомі затвердили договір лізингу, згідно з яким ЛКП «Львівспецкомунтранс» за 27,9 млн грн отримає сміттєпакувальний прес та конвеєр. ЛКП укладатиме договір з банківською установою, яка дасть фінансовий лізинг (кредит) терміном на 12 місяців. Як зазначено у рішенні виконкому, 75% від загальної суми договору (27,9 млн грн) це аванс.

Тобто за найскромнішими підрахунками, сміттєсортувальна лінія у Рясному, яка так досі і не запрацювала, обійдеться у понад 35 мільйонів гривень.

Битва за землю

Нагадаємо, що раніше, 10 листопада 2016 року, коли на сесію Львівської міської ради виносився проект ухвали «Про надання ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Т. Шевченка, 327-г» (йшлося про 10 гектарів землі на території колишнього заводу «Сільмаш»), депутати його не підтримали.

Тому Андрій Садовий вирішив піти іншим шляхом, щоб якось узаконити сміттєсортувальну лінію у Рясному, яка вже була змонтована, 19 січня скликав позачергову сесію Львівської міської ради, на яку був винесений проект ухвали «Про критичну ситуацію, яка склалася на адміністративній території Львівської міської ради у зв’язку з неможливістю вивезення твердих побутових відходів».

Цією ухвалою, за яку проголосували 38 депутатів, було визначено п’ять місць перевантаження та брикетування ТПВ:

Сихівський, Галицький райони – вул. Стрийська, 193;

Залізничний район – вул. Городоцька 280;

Личаківський район – вул. Пластова, 13;

Шевченківський район – вул. Т. Шевченка, 327-г;

Франківський район – вул. Персенківка, 19.

Щоправда, цього разу апетити ЛКП «Львівспецкомунтранс» зменшилися, і підприємство вже зазіхало не на 10 гектарів землі, а лише на 0,6 га.

Пункт 2.4 звучить так: «Надати Львівському комунальному підприємству «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для виробничих потреб (у тому числі для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення:

(…)

2.4.2. Орієнтовною площею 0,6 га на вул. Т. Шевченка, 327-г».

Цією ж ухвалою депутати виділили ЛКП «ТФ «Львівспецкомунтранс» 97 мільйонів гривень.

«Виділити як внесок до статутного капіталу Львівського комунального підприємства «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» 97 млн. грн. за рахунок залишку коштів бюджету розвитку міського бюджету м. Львова на 01.01.2017 для вжиття заходів, передбачених цією ухвалою, у тому числі (але не обмежуючись) для виготовлення землевпорядної документації, придбання спеціалізованого обладнання для поводження з твердими побутовими відходами», – йдеться в ухвалі.

Чи був тендер?

Є у схемі функціонування сміттєпресуваної лінії і ще один цікавий момент. Ще торік, влітку, стало відомо, що безпосередньо пресуванням сміття має займатися товариство з обмеженою відповідальністю «Захід ресурс плюс» з дуже сумнівною репутацією, створене у травні минулого року. ІА Дивись.info вже писала про цю компанію.

Таке рішення було ухвалене комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ЛМР. ТОВ «Захід ресурс плюс» мало стати тимчасовим явищем і працювати до того часу, доки у Львові, нарешті, з’явиться сміттєпереробний завод. Своє рішення чиновники тоді мотивували крайньою необхідністю проведення протиаварійних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі, а саме: зміцнення тіла полігону ТПВ так званим сміттєвим каменем, тобто пресованим сміттям.

Звісно, «великий проект» рекультивації сміттєзвалища сміттям був провалений на першому етапі – збунтувалися селяни, які вже десятиліттями потерпають від сусідства з полігоном відходів. Одне слово, невдовзі розмови про сміттєвий камінь закінчилися.

Читайте також: Як сміттям викачували гроші з львівського бюджету, або Ще одна афера з відходами

А ось наприкінці жовтня минулого року ЛКП «Львівспецкомунтранс» оголосило тендер на послуги з пресування і складування сміття. Відповідний тендер був розміщений у систему публічних закупівель Prozorro. За послуги з пресування сміття «Львівспецкомунстранс» запропонував понад 70 мільйонів гривень.

Єдиною компанією, яка зголосилася, було вже добре відоме товариство з обмеженою відповідальністю «Грінера Україна», яке за свої послуги з пресування попросило 67 977 600 гривень.

Однак торги були відмінені. Вказана причина – відсутність пропозицій.

Додамо, що буквально вчора у ЗМІ з’явилося повідомлення, що ЛКП «ТФ Львівспецомунтранс» ще 6 березня отримало припис від Інспекція державно-будівельного контролю у Львові, у якому йдеться про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають вимогам законодавства, зокрема будівельним нормам, містобудівним умовам і обмеженням, виконуються без повідомлення, реєстрації декларації про початок їх виконання.

ІА Дивись.info вже раніше про це писала, що запропоновані ділянки для сміттєпресувальних ліній не завжди відповідають вимогам, визначеним законодавством.

Читайте також: Гроші, виділені ЛМР на вивіз сміття, пішли по чиїхось кишенях, – Синютка

Як бачимо, кількості коштів, які виділяються на «Спецкомунтранс» і функціонування, наразі, цілком, віртуальної пресувальної лінії сміття, зростають чи не з кожним місяцем. У різних судах по усій країні накопичуються справи, у той чи інший спосіб, пов’язані із львівським сміттям. Тим часом віз і нині там: Львів досі не має свого полігону, ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу не обрано, а про інвестора і годі говорити, тоді як щодня з міста у різних напрямках вирушають вантажівки із сміттям, яке чи не щодня знаходять там, де його б не мало бути, а кошти з міської скарбниці продовжують виділятися на вирішення «критичної  ситуації»…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: