Інтерв’ю начальника Генштабу Муженка зацікавило Головну військову прокуратуру

75109764-D50D-4030-A01B-2EEB17878580_w1023_r1_s
Віктор Муженко

Головна військова прокуратура почала перевірку заяви начальника Генерального штабу Віктора Муженка про зрив операції, яка би мала завадити окупації та анексії Криму в березні 2014 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Експерти пов’язують появу цієї інформації із винесенням вироку генералові Віктору Назарову та сподіваються, що чесне й неупереджене розслідування допоможе з’ясувати важливий момент, а винні понесуть якщо не кримінальну, то політичну відповідальність.

В інтерв’ю Інтернет-виданню «Українська правда» генерал Віктор Муженко заявив, що на початку березня 2014 року була спланована військова операція, яка би мала завадити російській окупації Криму. Утім, за його словами, після повернення із засідання РНБО тодішні очільники Генштабу скасували її проведення, але відповідні розпорядження й досі зберігаються в «теці під грифом «таємно».

Натомість тодішній спікер та виконувач обов’язків президента, а нині секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що жодних окремих пропозицій від Генштабу він не отримував. А відтак Головна військова прокуратура, вивчивши інтерв’ю генерала Муженка, ініціювала відповідну перевірку, на яку отримала згоду суду.

Військовий оглядач Юрій Бутусов зазначає, що раніше прокуратура вже цікавилася тими подіями, але генерал Муженко чомусь не згадував про план цієї операції.

«Наскільки мені відомо, давав покази також і пан Муженко. Але під час допиту таких даних, які наведені в інтерв’ю, він не розповідав, навіть відповідаючи на прямі питання щодо своїх дій під час Криму. Тому така інформація, яка суперечить або доповнює його покази прокуратурі, викликала зацікавленість. Може, він ще щось забув?», – каже експерт.

На його думку, відповідна заява генерала Віктора Муженка може буде пов’язана із розглядом апеляції генералу Віктору Назарову.

«Назаров завив, що всі накази йому віддавав Муженко. І виникне питання, що треба тепер висувати звинувачення Муженку. Аж раптом виявляється: як же судити героя війни, який майже Крим звільнив», – припускає Юрій Бутусов.

Схожої думки щодо мотивів заяви чинного керівника Генштабу дотримується і військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник.

«Думаю, могла бути спроба відволікти увагу від процесу Назарова, де також до певної міри могло йтися про відповідальність Муженка як його прямого начальника. Водночас, допускаю, що це не був просто блеф», – каже він.

За словами Олексія Мельника, важливо, аби ця справа не звелася до внутрішніх розборок між високопосадовцями, а дозволила б суспільству розібратися із тим, наскільки адекватно діяли вищі посадові особи в критичних умовах російської агресії.

«Очевидно, що ініціатори – чи то заяв, чи то реакції на ці заяви – переслідують якісь власні цілі. Але ми також не настільки наївні, аби думати, що всі вони керуються суто національними інтересами. Якщо хтось припустився бездіяльності чи стратегічних помилок, то повинен нести за це кримінальну чи політичну відповідальність», – зазначає Олексій Мельник.

Наприкінці березня суд засудив до семи років ув’язнення генерала Віктора Назарова, обвинувачуваного у службовому недбальстві, внаслідок чого влітку 2014 року сепаратисти збили український літак, що призвело до загибелі 40 військових та 9 членів екіпажу. У свою чергу, Віктор Назаров своєї провини не визнав і оскаржив це рішення в апеляційному суді.

Вищі посадові особи та політики не вперше апелюють до подій лютого-березня 2014 року. Минулоріч була оприлюднена стенограма засідання РНБО, яка була використана у політичних суперечках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: