Путіна просять позбавити державних нагород Лію Ахеджакову

q0wzyWZEvFQ
Лія Ахеджакова

На сайті «Петиція президенту РФ» з’явилася петиція з вимогою позбавити державних нагород знамениту російську актрису Лію Ахеджакову, яка відома своїм засудження політики Володимира Путіна.

На сайті «Петиція президенту РФ» з’явилася петиція з вимогою позбавити державних нагород знамениту російську актрису Лію Ахеджакову, яка відома своїм засудження політики Володимира Путіна.

«За регулярну наклеп на російський народ і уряд, за побажання загибелі жителям Криму і Донбасу, вимагаємо позбавити так звану актрисульку Ахеджакову Лію Меджитівну звань Заслуженої артистки РРФСР (1970), Народної артистки Росії (1994) та інших державних звань і нагород», – йдеться у петиції.

Автор петиції (особа на ім’я Світлана) аргументує свою позицію політичними поглядами Лії Ахеджакової, зокрема тим, що з 2011 року Ахеджакова критично ставиться до діяльності Володимира Путіна. А напередодні мітингу 24 грудня 2011 року на проспекті Сахарова в Москві записала звернення до учасників акції, в якому розкритикувала чинну владу, а також звернулася до членів прокремлівських молодіжних організацій, порадивши їм не брати участь в акціях на підтримку влади.

Крім того, у петиції зазначено, що у січні 2013 року Ахеджакова засудила прийняття федерального закону від 28 грудня 2012 № 272-ФЗ, який забороняє всиновлення російських дітей-сиріт громадянами США. Актриса назвала його «абсолютно людоїдським і підлим» і закликала взяти участь в протестах проти закону.

Натомість 6 травня 2013 року виступила на опозиційному мітингу на Болотній площі в Москві. А у березні 2014 року висловилася проти можливості введення російських військ на територію України, підписала лист російського «Союзу кінематографістів і професійних кінематографічних організацій і об'єднань» своїм колегам з України, що засуджує «російську військову інтервенцію на Україну», підписала звернення ініціативної групи з проведення конгресу інтелігенції «проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму», підписала звернення на захист російського музиканта Андрія Макаревича, який виступив з критикою політики російської влади на Україні.

«У липні 2014 року актриса знову публічно виступила, прочитала вірш Орлуші «Реквієм по МН-17», де від імені Росії взяла на себе відповідальність за збитий над Донецькою областю пасажирський літак.

29 червня 2015 року під час інтерв'ю телеканалу «Дощ» принесла публічні вибачення «народу Вірменії за російську агресію», – зазначено у петиції.

Водночас слід зазначити, що багато людей дуже негативно сприйняли появу такої петиції, яка була оприлюднена 18 квітня. Станом на сьогодні проти петиції висловилися 5121 людина, підтримали – лише 405.

Під петицією є десятки коментарів на підтримку артистки:

Довідка

Лія Меджидівна Ахеджакова народилася 9 липня 1938 у Дніпропетровську. Походить із знатного адигейського княжого роду Ахеджакова. Виросла в театральній родині в Майкопі. Батько Меджид Салехович Ахеджак — головний режисер, мати Юлія Олександрівна — акторка Адигейського драматичного театру. В останні роки батько осліп, мати страждала на відкриту форму туберкульоза, померла від раку у 1990. У фільмі «Старі шкапи» Лія з батьком зіграли батька і дочку.

Зіграла на сцені безліч різнопланових ролей. Прагнення повніше реалізувати свою індивідуальність привело її в середині 1990-их років у приватну антрепризу, де на неї чекав особливий успіх у виставі за п'єсою Миколи Коляди «Перський бузок» (режисер Борис Мільграм).

З 1973 знімається в кіно. Дебютна роль у фільмі «Шукаю людину» була відзначена призами міжнародних кінофестивалів в Варні і Локарно.

Одна з найкращих ролей в кіно — епізодична роль жінки з годинником у фільмі «Двадцять днів без війни».

Всенародна любов прийшла до акторки після зйомок у фільмах Е. А. Рязанова, який розкрив талант акторки. За роль Фіми у фільмі «Небеса обітовані» (1991) — премія «Ніка» в номінації «Роль другого плану» за 1991 рік, за результатами опитування журналу «Радянський екран», була названа найкращою акторкою 1991-го року. Актор Валентин Гафт присвятив Лії Ахеджакової одну зі своїх знаменитих епіграм.

Відома своєю активною громадянською позицією. Під час Євромайдану акторка розповіла, що пильно стежить за ходом подій і дуже переживає і одночасно захоплена сміливістю українців. Лія Ахеджакова підкреслила, що Росії є чому повчитися в України. Вона зазначила: попри те, що російський і український народи є братами, Україна «втекла» від Росії при першій же можливості. Це пов'язано з тим, що на українській землі ще пам'ятають табори Сталіна і Голодомор.

У березні 2014 року разом з понад 200 іншими російськими кінематографістами акторка підписалась під зверненням до українських колег зі словами підтримки і запевненнями, що вони не вірять офіційній пропаганді Кремля, яку поширюють провладні ЗМІ та проти російської військової інтервенції в Україну.

У березні 2015 року виступила з підтримкою Надії Савченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: