Скандал: Amnesty International заступилася за комуністичну символіку

233106_2

Шквал обурення викликала заява Amnesty International Ukraine через затримання демонстрантів, які використовували радянську символіку.

«Сьогодні в Україні відбулись затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки. Ми вважаємо, що українська влада зобов’язана забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян.

Заборона символіки, пов’язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 р. закони про «декомунізації») є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади.

Всі затримані демонстранти повинні бути звільнені. Ми також вимагаємо ефективного та неупередженого розслідування всіх випадків насильства в ході сьогоднішніх демонстрацій.

«Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють України від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, але навпаки зближують з ними нас і нашу країну», — сказала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

Ця заява викликала хвилю обурення.

«Прикриватися правами людини аби пропагувати тоталітарні цінності – це дивна для нас політика з боку Amnesty International Україна, організації, що має добру репутацію в громадському секторі», – зазначив Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна».

Натомість експерт Михайло Лебедь так відреагував на заяву: «Мені від самого початку не сподобалась та частина так званих «декомунізаційних законів» (так званих, бо мова там йшла і про нацистську ідеологію), яка стосується заборони демонстрації символіки. Я за те, щоб на мітингах була хоч комуністична, хоч нацистська символіка. І дурь кожного, як то кажуть, була одразу всім видна.

Разом з тим, я не є прихильником абсолютної свободи слова в часи війни. Людина з, наприклад, портретом вбитого Мотороли, чи з російським прапором, вочевидь, спровокує бійку. І можна вічно доводити комусь їх право на свободу слова, але це нічого не дасть – поки війна, таких людей будуть бити попри будь-які «високочолі» аргументи.

Звісно, в вас і в мене можуть бути різні межі терпіння щодо різної символіки. І тут можна було б спільним знаменником вважати норми закону. Але будь-які подібні норми закону можна обійти. І коли люди приносять на мітинги червоні прапори без серпа і молота, то вони, на мою думку, де-юре праві. Забороняти червоний колір тепер?

Вигадують собі нову символіку і відверто проросійські сили. Законодавчо забороняти все нові й нові ці візуальні вигадки?

Якщо спитаєте мене, то сепаратистів краще арештовувати. Звісно за більш серйозні речі, і коли є взагалі за що. А ця частина «декомунізаційних законів» буде відмінена з часом. Або після закінчення війни і, надіюся, розвалу Росії. Або... після реваншу ОпоБлоку в парламені...»

Історик, голова Українського інституту національної пам’яті та одним із авторів «декомузаційного пакету» Володимир В’ятрович здивований позицією міжнародної організації.

«Як історика мене дивує така заява саме Amnesty International в Україні, тому що це організація, яка боролася і відстоювала права українських політичних в’язнів, які страждали від комуністичного тоталітарного режиму. Зараз спроби захищати символіку цього тоталітарного   режиму якось не в’яжеться з тим, чим займалася ця організація, завдяки чому вона стала відомою в світовій історії. Я вважаю, що це дивна і політично заангажована заява, яка не має нічого спільного із правозахисною діяльністю. Є чинний закон, який забороняє комуністичну і нацистську символіку і правоохоронні органами мають діяти жорстко задля дотримання цього закону. Звичайно громадська організація має право давати ті чи інші оцінки. Єдине що мене дивує – це заангажованість конкретно цієї оцінки, тому що подібної заяви ніколи б не пролунало від  солідної міжнародної правозахисної організації, якби когось затримали за використання нацистської символіки. Але для України і  українців однаково злочинними є і нацистський і комуністичний тоталітарні режими, жертвами яких стали мільйони українців», – сказав історик.

Водночас політолог Михайло Басараб переконаний, що заява Amnesty International є прямим наслідком понятійної невпорядкованість державного курсу України.

«Amnesty International Ukraine: «Затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки є порушенням свободи слова і свободи мирних зібрань».

А знаєте, чому ці диваки досі дають нам такі «поради»?! Бо у нас «внутрішній конфлікт», якесь «громадянське протистояння на сході України». Бо все мають вирішити Мінські домовленості між «Києвом» і «сепаратистами». Бо неспокій в Україні, бачите, через демократичну незрілість...

Саме через понятійну невпорядкованість державного курсу України Кремль продовжує вміло послуговуватися активністю «корисних лібералів».

До речі, дуже дивно, що еталонні ліберали з Amnesty International так піклуються про захист символіки тоталітарного режиму Сталіна: показово антигуманного, репресивного, ксенофобського і хижацького щодо довкілля», – написав політолог на своїй сторінці у Фейсбук.

Дісталося і директору Amnesty International Ukraine Оксані Покальчук. Під постом із заявою організації на сторінці керівниці у Фейсбук з’явилися десятки гнівних постів.

Готові дати свою оцінку заяві Amnesty International Ukraine і у Верховній Раді.

«Ми проти того, що американські чи інші західні аналітичні центри та громадські організації виступають рупорами Кремля. Ми маємо дати жорстку оцінку», - сказала Ганна Гопко, голова парламентського Комітету із закордонних справ в ефірі Еспресо.TV.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: