Reuters: екс-ватажки «ДНР» підтвердили роль Суркова у призначенні Захарченка

FILE PHOTO: Top-level Kremlin advisor Surkov speaks before Russia's President Medvedev's last annual state of the nation address at the Kremlin in Moscow

Помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков визначає основні напрями «внутрішньої політики» у самоназваній «ДНР» на сході України.

Помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков визначає основні напрями «внутрішньої політики» у самоназваній «ДНР» на сході України.

Про це агентству Reuters розповіли три колишніх бойовики, які були близькими до ватажків «ДНР».

Колишні бойовики пояснили, що Сурков контролює ситуацію на окупованому сході завдяки «повіреним», які регулярно звітують перед ним про ситуацію, використовують спеціальних «повірених»  і «налагодили там владну структуру, яка реагує на побажання Москви».

«Будь-який дзвінок з Москви розглядався як дзвінок з кабінету самого Господа і ... виконувався негайно», — розповідає Олексій Александров, один з екс-ватажків бойовиків «ДНР», який вже покинув окупований схід України.

Два інших бойовика підтвердили його слова, однак відмовилися називати себе.

Зазначається, Сурков допоміг Путіну створити жорстко контрольовану політичну систему Росії і придумав термін «суверенна демократія», який Кремль використовує для опису цієї системи.

Екс-бойовики розповіли, що він також зіграв ключову роль у призначенні Олександра Захарченка ватажком самоназваної «ДНР».

«Захарченко, колишній електрик зі сходу України, очолював антиукраїнський рух у Донецьку, коли його викликали в Москву  2014 року. Лідери сепаратистів готували його до міністра оборони в «ДНР». Але після того, як він зустрівся Сурковим у Кремлі, звідти прийшла звістка, що Захарченко повинен бути призначений на вищу посаду», — йдеться у повідомленні.

Після того, як Захарченко став ватажком бойовиків, у регіоні пройшли «вибори», які затвердили його на посаді.

Тоді команда росіян, які працювали на Суркова, прибула в Донецьк, щоб допомогти запустити «передвиборну кампанію Захарченко», пише видання.

«Діяльність Суркова, що почалася, щонайменше, за шість місяців до підписання Мінських домовленостей, була спрямована на те, щоб підняти «персонал» на керівні посади, створити структуру сепаратистської адміністрації, розробити медіа-стратегію для сепаратистів і спланувати місцеві вибори», — зазначає Reuters.

Сам Сурков і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков не відповіли на питання Reuters про роль Суркова в Україні. Ватажок «ДНР» проігнорував звернення журналістів.

Адміністрація президента Петра Порошенка також відмовилась від коментарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: