Гриневич у Львові розповіла, хто цьогоріч матиме перевагу під час вступу до вишів

Цьогоріч є кілька новацій у правилах прийому у вищі навчальні заклади.

Про це під час брифінгу у Львові розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

«Ми враховуємо певні технічні проблеми, які були під час минулорічної кампанії. Цього року вступники можуть реєструвати свої  електронні кабінети вже з 29 червня, щоб не накладалася реєстрація з поданням, бо в нас через це виснуть сервери. Також цього року запроваджений регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Остаточний конкурсний бал буде домножуватися на коефіцієнт. Зокрема ми хочемо цим збалансувати кількість вступників по регіонах. Не може бути такого, що всі вступають тільки в Київ. Один із стимулів є регіональний коефіцієнт. Якщо діти поступають до Києва, то їхній коефіцієнт – 1, до їхнього конкурсного балу. Якщо вони вступають до великих академічних центрів  - Дніпра, Львова, Одеси, Харкова - то це 1,01. Але якщо до Донецької, Луганської областей, до переміщених вишів - то це 1,03. По всіх інших регіонах – 1,02», – розповіла міністр.

За її словами, галузевий коефіцієнт покликаний підтримати вступників, які обирають складні спеціальності, зокрема природничі.

«І є коефіцієнт для тих, хто навчається у селі. Там теж буде конкурсний бал домножуватися на 1,02. Це щоб підтримати абітурієнтів, які часто не мають доступу до якісної освіти. Також є новації для дітей з Донбасу і Криму. Треба  підтримати цих дітей, тому що саме вони потім будуть реінтегрувати ці території», – заявила міністр.

За її словами, посилюються вимоги до лікарських спеціальностей.

«Є вимога наявності 150 балів з кожного сертифікату ЗНО  для тих, хто хоче стати лікарями», - розповіла Лілія Гриневич.

Також цього року по всій Україні буде запроваджено ЗНО для вступу в магістратуру права.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: