Подвір’я Вірменського Собору капітально відремонтували

Сьогодні відбулось урочисте відкриття подвір’я Вірменського Собору, де завершено капітальний ремонт, який розпочався ще у 2015 році.

Роботи з впорядкування подвір’я Вірменського Собору розпочалися у 2015 році з археологічних досліджень та заміни каналізаційного колектора, передає прес-служба ЛМР.

«Якщо б подивитися на фото Вірменського дворика дворічної давності, то тут був асфальт і тут був паркінг. Також на місці, де ми стоїмо, є пивниця. Була небезпека, що машини проваляться у пивниці, куди ще й затікала вода через погану каналізацію. Потрібно було замінити каналізаційний колектор, який проходить від дзвіниці і до вулиці Лесі Українки. Однак, сюди дуже складно було заїхати техніці, яка могла б це зробити. Тому ми використовували мінітрактори і цей колектор вдалося замінити.

Ці роботи тривали один сезон. Потім земля мусіла встоятися і вже з наступного року приступили до мощення дворика бруківкою, де був асфальт. Під асфальтом було виявлено плити. Це фрагменти надгробних плит, які були не звідси, а очевидно привезені. Ці плити ми відклали. Вони зараз зберігаються на подвір’ї Вірменської церкви.

Також у підвалах проведена реставрація, гідроізоляція, накриття. Зараз ці підвали можна використовувати, вхід туди тільки із дзвіниці», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Заміну загальносплавної каналізації та водопроводу у подвір'ї Вірменського Собору виконано за кошти міського бюджету м. Львова на суму 563,577 тис. грн. Виконавець робіт – ТзОВ «Західпласт». Роботи по замощенню подвір’я плитами з доповненням бруківки виконувало Приватне підприємство «Архітектурна майстерня «Ренесанс». Освітлення Вірменського провулку (подвір’я) виконано ТзОВ «Ліхт Форум».

Також за кошти міського бюджету виконано роботи з впорядкування території подвір’я Вірменського Собору з колоною Св. Христофора на суму 340,229 тис. грн. Над реставрацією колони Св. Христофора, яка є домінантою дворику, протягом 2015-2016 рр. працювала група реставраторів під керівництвом Анджея Казберука. Роботи фінансувало Міністерство культури Польщі.

Відтак, міський голова Львова вручив рестораторам монети зі зображенням Короля Данила Галицького. Відзнаки отримали Анджей Казберук та Януш Смаза.

«Сьогодні святий Христофор, який дивиться на нас, радіє, бо цей прекрасний дворик отримав нове життя. Якісно виконана робота. Ще багато треба зробити, але є основа. Дякую Владиці, що сьогодні разом з нами, що благословив цю працю. Дякую всім робітникам, які працювали. Особлива подяка всім, хто долучився до фінансової підтримки. Хочу подякувати тим прекрасним рестораторам, які працювали», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як наголосила Лілія Онищенко, з Польським Міністерством культури Львів працює з 2007 року за програмою «Спільна спадщина».

«Ми перебуваємо в одному з найкрасивіших куточків Львова. Наша співпраця розпочалась 2006 року, тоді вперше тут появились польські консерватори і ми налагодили співпрацю з вірменською громадою. Консерваційні роботи стали можливі завдяки підтримці міської ради Львова та спілки консерваторів. Ті цінні здобутки і роботи реставраційні були фінансово підтримані Міністерством культури Польщі. Сьогодні ми стоїмо біля колони святого Христофора, можемо спостерігати за нещодавно завершеними роботами. Серед нас є Анджей Казберук, який керував групою польсько-українських реставраторів. Зберігаючи спадщину вірменської громади, зберігаємо спадщину багатокультурного Львова. Це є наша спільна спадщина. Щиро дякую всім, завдяки кому відбулась спільна співпраця і маємо такий хороший результат», - зазначила Дорота Янішевска-Якубяк, заступник директора департаменту культурної спадщини за кордоном і військових втрат Міністерство культури Польщі.

Реставраційні роботи Ансамблю Вірменського Собору активно підтримує вірменська громада Львова. Вардкес Арзуманян, відомий львівський підприємець, профінансував озеленення Вірменського дворика.

«Для мене сьогодні велике свято, бо у Львові з’явилася нова площина історичної пам’яті, пам’яті про тих вірмен, які залишили свій слід у розвитку нашого міста. Дякую усім хто прийняв участь у відкритті. Дякую владиці, що приїхав і освятив скульптуру св. Христофора. До речі, св. Христофор, з’явився дякуючи вірменському судді, на ім’я Христофор Августенович, який тут працював», - розповів Вардкес Арзуманян.

Отож, спільною працею відновлюється культурна спадщина, яка належить не лише львівським вірменам, а світу, оскільки ансамбль Вірменського Собору є Світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: