5 тез Порошенка або Що хотів сказати нам президент на прес-конференції

922187de9876b3713801254b31823ce1
Фото: Апостроф, https://apostrophe.ua/albums/9/1001

Цієї неділі, 14 травня, після майже річної перерви, наш Президент Петро Порошенко врешті вирішив поспілкуватись із своїм народом і організував велику двогодинну прес-конференцію.

Пропонуємо флеш-аналіз тез президента від політичного оглядача Дивись.info Дмитра Посипанка.

Звичайно, що за час такої мовчанки у журналістів назбиралось чимало запитань, саме тому були акредитовані майже дві сотні засобів масової інформації. Із них лише представники 23-х змогли поставити свої 30 запитань, до більшості з яких Порошенко був готовий. І лише деякі з цих 30-и змогли або розізлити Президента, або поставити його у дещо незручне становище. Але про все по порядку.

фото Офіційний сайт Президента України

фото Офіційний сайт Президента України

Традиційно, як і будь-яке інше спілкування з журналістами, прес-конференція розпочалася зі вступного слова і тут потрібно віддати належне нашому Президентові, його спіч тривав зовсім недовго (лише 10 хвилин), у яких він розповів про те, як ми стали свідками події, яка, на його думку, обов’язково увійде в підручники новітньої історії України – надання Україні безвізової можливості перетинання кордону із країнами Європейського співтовариства.

Саме цій події і була присвячена організація цієї прес-конференції і саме вона мала стати основним лейтмотивом недільного спілкування. Однак, ще на початку цього заходу Порошенко зробив крен у бік журналістів, які прийшли туди у футболках з написом: «Хто вбив Павла?», і почав пояснювати свою участь у цій «справі честі». І, як на мене, то його пояснення виявились не надто переконливими, можливо саме тому журналісти тричі повертались до теми вбивства Павла Шеремета, намагаючись довести Президенту, що розслідування справи йде неналежним чином.

Було видно, що після третього запитання на цю тему, Порошенко не на жарт розізлився і запросив усіх, хто їх ставив, до себе на зустріч. Це був чи не єдиний випадок, коли Президенту не вдалось приховати свої негативні емоції по відношенню до журналістів.

Чесно кажучи, більшість питань були вдало зрежисовані і наперед погоджені з Адміністрацією Порошенка, особливо це було помітно по питаннях від місцевих ЗМІ (яких було аж 3!!!).

Найбільше «сподобались» питання від журналістів Кропивницького і Одеси, які, подолавши сотні кілометрів у вихідні для себе дні, спромоглися запитати про те, чи буде колись відремонтована дорога на Миколаїв і як Президент оцінює роботу нового голови Одеської облдержадміністрації. Може когось і цікавить відповідь Президента на ці питання, але, після річної перерви у спілкуванні його з журналістами, вартувало б і щось більш суспільно важливе запитати і Гаранта, адже наступна така можливість з’явиться знову через рік. Але зараз не про це…

Отже, 5 тез, які можна винести із цього двогодинного спілкування зі ЗМІ

Теза №1. Дострокових виборів Президента не буде, а от до другого президентського строку Порошенко готується, але ще без стратегії.

Принаймні таких висновків можна дійти після почутих відповідей на запитання журналістів «Лівого берега» і РБК-Україна. Порошенко, як міг, намагався віджартуватись на тему свого другого терміну, розповідаючи про те, що кожен громадянин України має право балотуватись на цей пост, якщо йому виповнилось 35 років. Але чітко дав зрозуміти, що до кінця першого терміну у нього ще є 2 роки і за цей час він намагатиметься ще багато чого доброго зробити, щоб потім з цим вийти до українського виборця. Саме тому робимо висновок, що дострокових президентських виборів не буде.

[dyvys_blockqoute text="Дострокових виборів Президента не буде, а от до другого президентського строку Порошенко готується, але ще без стратегії" author=""]

Запитання про його особисті прорахунки на посаді Президента за 3 роки, Порошенко технічно проігнорував. Не хотів він відповідати і на запитання, чому би він проголосував за себе на другий строк після такого першого строку. Але щось змінилось в його стратегії і він почав фантазувати.

На думку Порошенка, за нього знову треба проголосувати, бо він дав Україні безвіз, майже підписав Угоди про асоціацію України з ЄС, повернув дію Конституції 2004 року і відкрив справу проти Януковича. І саме, ніби-то, через це і відбулась Революція Гідності. По різному можна оцінювати виконання цих всіх обіцянок. Однак їхнє виконання не позначилось на житті пересічного українця. Позитивно не позначилось.

У нас і далі корупція просто зашкалює, у нас і далі бездіяльні правоохоронні органи, у нас і далі в судах відбуваються циркові вистави, у нас і далі влада живе в паралельній реальності. Ми просто за ці 3 роки стали ще біднішими. І, мені видається, що саме проти цього всього виступили українці наприкінці 2013 року і саме це стало приводом до Революції Гідності. Виходячи з цього, можна і зробити висновок про те, що Порошенко до другого строку, звичайно готується, але з чим на нього йти його стратеги ще не придумали.

[dyvys_blockqoute text="На думку Порошенка, за нього знову треба проголосувати, бо він дав Україні безвіз, майже підписав Угоди про асоціацію України з ЄС, повернув дію Конституції 2004 року і відкрив справу проти Януковича" author=""]

Теза №2. Дострокових парламентських виборів ще намагаються уникнути, шляхом проведення конституційної реформи.

Звичайно, Порошенко цього не сказав відритим текстом. Він взагалі намагався уникнути відповіді на запитання про конституційну реформу і розповідав про судову реформу, про зняття депутатської недоторканності, про децентралізацію і навіть про ліквідацію голів облдержадміністрації. Хочеться вірити, що Президент лише обмовився і ліквідовуватись будуть лише посади голів ОДА, бо якось трохи страшно стало очільників областей, яких мають з ініціативи Порошенка ліквідувати. А якщо серйозно, то стало зрозумілим, що Адміністрація Президента зараз активно працює над тим, щоб назбирати необхідних 300 голосів для внесення змін до Конституції, а от що це за зміни і коли ми їх побачимо, залишилось поки що загадкою. І так мені видається, що саме це і стане стратегією Порошенка на другий строк. Тому очікувати ми їх можемо не раніше 2018 року.

[dyvys_blockqoute text="Адміністрація Президента зараз активно працює над тим, щоб назбирати необхідних 300 голосів для внесення змін до Конституції, а от що це за зміни і коли ми їх побачимо, залишилось поки що загадкою" author=""]

Теза №3. Зустрічі з Трампом найближчим часом теж не буде.

Пряме питання про це на прес-конференції прозвучало, але воно залишилось чи не єдиним, на яке Президент навіть не намагався дати відповідь. Він його просто проігнорував. Не зважаючи на «авторитетні заяви» Порошенка про те, що у нього складаються нормальні робочі відносини з новою адміністрацією Штатів, видно, що ці питання для нього некомфортні і він їх просто уникає.

Теза №4. Президент Порошенко знає про все, що відбувається в країні, але чомусь дізнається про це із ЗМІ.

Такі висновки теж можна зробити із цієї прес-конференції. Так, відповідаючи на запитання про те, чи чув він «плівки Оніщенка», Президент категорично відповів, що «Ні! Не чув», але далі, розгортаючи свою відповідь, він досить детально розповів про їхній зміст, який був викладений у засобах масової інформації.

[dyvys_blockqoute text="Про футболку з написом «Russia» свого молодшого сина, теледебют своєї дружини Марини на телеканалі Ахмєтова «Україна» і суперприбутковість свого непроданого Міжнародного інвестиційного банку Порошенко, як не дивно, дізнався завдяки журналістам" author=""]

І це, мабуть, найбільше лякає, адже дає зрозуміти, що інформацію він черпає не з першоджерел, а з тих аналітичних записок, які щоденно йому кладуть на стіл його підлеглі. Про футболку з написом «Russia» свого молодшого сина, теледебют своєї дружини Марини на телеканалі Ахмєтова «Україна» і суперприбутковість свого непроданого Міжнародного інвестиційного банку він, як не дивно, теж дізнався завдяки журналістам. Звичайно, важко водночас управляти державою, багатомільярдним бізнесом та ще й встигати за великою родиною, тому й доводиться потім виправдовуватись на таких заходах. До речі, було видно, що такі питання надзвичайно сильно денервують Порошенка. Набагато сильніше, ніж питання про війну, АТО і його відносини з Путіним.

Теза №5. Україна ніколи не мала такого рівня свободи, як зараз.

Це відповідь Президента Порошенка на запитання про переслідування і прослуховування журналістів та його армію ботів, яка дуже активно працює в соцмережах. І тут не можна не погодитись з нашим Гарантом. Але ці слова потрібно доповнити іншими його словами, які він сказав, відповідаючи на запитання про інцидент на фіналі Євробачення: «Кожен може вийти на сцену і показати дупу, вважаючи, що це і є свобода».

Уся наша влада усі 26 років нашої незалежності публічно нам показує сідницю і називає це свободою. А потім дивується, чому такий низький рівень довіри…

Дмитро ПОСИПАНКО,

Світ на порозі нової холодної війни. Політичний огляд тижняполітичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: