Уряд на 250 мільйонів збільшив фінансування програми «Доступні ліки»

liku_af2ac

Після місяця дії програми «Доступні ліки» уряд збільшив її фінансування на 250 млн грн.

Також під час останнього засідання уряду прем’єр констатував: у багатьох регіонах України спостерігається дефіцит ліків, українці їх розкуповують дуже швидко. Серед проблем – довгі черги та мала кількість аптек-учасниць програми.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла VoxConnector про те, що далі чекає на програму «Доступні ліки» і чому основна відповідальність за її ефективність лежить на місцевих органах самоврядування.

- Програма «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою, стартувала з квітня.

За місяць ми побачили як вона діє, як використовувались кошти. Ми запитали в областях, скільки ще, за їхніми оцінками, потрібно коштів на рік. У відповідь почули – орієнтовно 250 млн грн. Отже, загальний бюджет програми на рік збільшено до 750 млн грн. Якщо потрібно буде більше коштів – ми будемо шукати джерела для їх виділення.

Що плануємо далі?

До 1 липня проаналізуємо номенклатуру ліків і вирішимо розширювати її або звужувати. Обов’язкова умова – для того, щоб ми могли закуповувати нові ліки, їх вартість повинна бути у проміжку референтних цін.

На сьогодні у програмі не беруть участь комбіновані лікарські засоби. Зараз пацієнт повинен брати окремі лікарські засоби, замість одного комбінованого препарату. Ми розглядаємо можливість включення у програму комбінованих лікарських засобів. У червні виробники подаватимуть нам заявки і ми проаналізуємо, за рахунок яких препаратів зможемо розширити список ліків.

З 2018 року плануємо розширення нозології – розширення хвороб, лікарські засоби проти яких будуть закуповуватися в рамках програми «Доступні ліки».

На сьогодні проблема нерівномірної вибірки ліків та їх дефіциту – це проблема не міністерства, це проблема регіонів. Звертатися до аптек з тим, щоб вони брали участь у програмі, вчасно перераховувати аптекам кошти, стимулюючи їх такими чином розширювати доступність ліків для громадян – це відповідальність місцевих влад. Міністерство не буде ходити з аптеки в аптеку і впрошувати їх брати участь у програмі реімбурсації.

На мою думку, скоро все зміниться. У травні місцеві влади проведуть усі розрахунки з аптеками. Великі мережі аптек зрозуміють, що програма успішна, вона діє, і також захочуть взяти у ній участь.

Але знову ж таки – у цьому плані багато чого залежить від місцевих влад – усі необхідні кошти знаходяться на їхніх рахунках і саме вони повинні заохочувати аптеки брати участь у програмі.

Зі своєї сторони ми ведемо переговори з виробниками, дистриб’юторами про те, щоб вони збільшували поставки, адже часті випадки коли ліки закінчуються за кілька днів.

Знову ж таки проблема – аптеки повідомляють, що дистриб’ютори привозять їм не усі замовлені ліки попри те, що замовлені препарати є на складах. Така поведінка виробників пов’язана з тим, що ми знизили їхній відсоток надбавок. Їм це не подобається, їм це фінансово не вигідно, але ми переконуємо їх не знижувати обсяги поставок.

Найбільший попит на сьогодні спостерігається на ліки проти серцево-судинних захворювань, на ліки проти цукрового діабету та бронхіальної астми – він менший.

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: