Садівники оцінили втрати врожаю ягід, плодів і горіхів через травневі заморозки

18485914_1358756807546854_8220437305662317903_n

Українські садівники втратять близько 50-60% цьогорічного врожаю ягід, плодів і горіхів унаслідок несприятливих погодних умов і заморозків у середині травня.

Про це розповів голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крихта, підбиваючи підсумки прес-конференції, присвяченій оцінці впливу погодних умов на український урожай.

«Якщо оцінювати втрати врожаю, це 50-60% по всій Україні. Хочу звернути увагу, що, звичайно, менше постраждали господарства, які мають теплиці, але таких дуже мало», - сказав він.
При цьому експерт зазначив, що робити більш точні прогнози можливих втрат наразі рано, оскільки оцінити збитки господарств можна буде тільки у червні.
Згідно з матеріалами асоціації «Укрсадпром», найбільше від несприятливих погодних умов постраждали господарства центральних і південних областей, втрати яких оцінюються в 90%. Зокрема, йдеться про Київську, Вінницьку, Хмельницьку, Львівську, Черкаську, Миколаївську та Запорізьку області. По більшості кісточкових культур (вишня, черешня, абрикоси, персики, сливи) в Україні збитки становлять близько 80%. Втрати зерняткових культур (яблука, груші) становлять до 40%, при цьому деякі господарства у Чернівецькій, Вінницькій, Черкаській, Миколаївській областях повідомляють про повну втрату врожаю. Горіхові культури найбільше постраждали в західних і центральних областях (втрати до 20%).

Як повідомив голова фермерського господарства «Відродження» Іван Ярмолюк, проблема заморозків в Україні не нова, але цього року погода погіршилася саме в період цвітіння рослин. За словами фермера, особливо від цього постраждали маленькі господарства, які не мають достатнього ресурсу для захисту рослин.
«Це катастрофа для квітки. Я думаю, що проблеми великих підприємств будуть компенсовані ресурсами, які вони мають. Але що говорити про дрібних, середніх садівників, фермерів? Для них ця проблема відгукнеться наслідками навіть за рік-два», - сказав Ярмолюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: