День музеїв у Львові: які події варто відвідати

З 18 травня разом з усім світом Львів відзначає Міжнародний день музеїв.

Цього року Міжнародна рада музеїв запропонувала до відзначення Дня музеїв тему «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване».

Понад 25 музеїв м. Львова з 18 травня по 31 травня готують для особливу програму: спеціалізовані тематичні екскурсії, мистецькі вечори, лекції, майстер-класи, огляди виставок та експозицій. Вікова категорія необмежена, пропонується програма для дорослих, дітей та молоді.

IA Дивись.info пропонує підбірку атракцій.

У Львівській галереї мистецтв триватиме виставка «Скарби Підгорецького замку». Вперше відвідувачі побачать частину творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку. Понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриються в ньому особливим чином, даючи нагоду торкнутись сторінок невідомого ще минулого, відчути дух сторіч. Експозиція складається з творів живопису, скульптури, зброї та ужиткового мистецтва.

Читайте також: 200 унікальних експонатів: у Львові демонструють скарби Підгорецького замку (фото)

Час: з 11:00 - 17:00. Вартість: для дітей, студентів, пенсіонерів - 30 грн./1 ос., для дорослих - 45 грн./1 ос.

19 травня

В музеї «Личаківський цвинтар» розкажуть драматична історія Личаківського цвинтаря в радянський період. Відвідувачі дізнаються про історію пам’ятника Адама Коцка – борця за український університет у Львові, – поховання діячів національно-визвольного руху та священиків і монахів катакомбної греко-католицької церкви, руйнування меморіалу, присвяченого польсько-більшовицькій війні. Місце проведення: ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» за адресою вул. Мечникова, 33.

Час з 10:00 до 11:00  Попередня реєстрація за тел. 032 275 54 15. Вартість: 25 грн./1 ос.

Музей міста проведе майстерню для молоді «Музей Міста: work in progress" відбудеться у Підземеллі Ратуші. Присутні спробують себе в ролі одного з членів проектної команди, яка працюватиме над створенням першої виставки Музею Міста.

«Воркшоп проходитиме у вигляді командної гри, в якій кожен має свою роль. Команди придумують ідею виставки Музею Міста, підбирають засоби розповіді та демонструють це все у вигляді макету, зробленого вручну», - додають організатори.

Початок - о 18.00. Вхід - вільний, але потрібно зареєструватися за телефоном: (032) 254-60-84.

У музеї етнографії та художнього промислу ІН НАН України відбудеться екскурсія «Таємниця геніального майстра ручних хрестів». Опис: У 1960-80-х рр. на західному Поділлі в смт. Золотий Потік Тернопільської області працював геніальний майстер, який створював довершені ручні хрести з ювелірною технікою різьблення. Попри брак інформації про нього з незрозумілих причин його роботи довший час не афішувалися на відміну від його сучасника, основоположника гуцульської школи різьби – Шкрібляка. Запрошуємо ознайомитися із збіркою ручних літургійних хрестів роботи невідомого геніального майстра з смт. Золотий Потік Тернопільської області. В ході екскурсії можна буде порівняти роботи майстра із творами його відомого сучасника з Гуцульщини - Шкрібляка.

Час: 16:00. Вартість: вхідний квиток для дітей, студентів, пенсіонерів – 10 грн./1 ос.,

для дорослих - 20 грн./1 ос.

Також музей етнографії та художнього промислу запрошує на презентацію «Повернення львівської Свободи». Захід розкриє таємниці символіки одного із знакових символів міста, який вже понад 100 років є окрасою і домінантою центральної частини Львова – скульптурної групи "Ощадність" авторства Леонардо Марконі.

Час: 14:00. Вартість: вхідний квиток для дітей, студентів, пенсіонерів – 10 грн./1 ос., для дорослих – 20 грн. /1 ос.

Тематична екскурсія «Замовчуваний королівський шедевр Альфонса Мухи» ознайомить про життя та творчість геніального митця сецесії Альфонса Мухи. Із 28 робіт Альфонса Мухи, що є окрасою збірки Музею етнографії та художнього промислу, лише найбільший та найпрезентабельніший серед них плакат 1896 року виконання, присвячений 60-річчю коронування британської королеви Вікторії, був протягом усього радянського періоду замовчуваний і неафішований з ідеологічних міркувань.

Час: 15:00. Вартість: вхідний квиток для дітей, студентів, пенсіонерів – 10 грн./1 ос., для дорослих - 20 грн. /1 ос.

20 травня

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові запрошує на музейні посиденьки за горнятком гербати у домі Грушевських. «Вілла Грушевських, або прихована історія будинку на Софіївці».

Час: 14:00. Вартість: 30 грн./1 ос.

21 травня

У музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові пройде театралізована екскурсія «Анна Крушельницька: в тіні Великої Соломії?». Захід  включає коротку театралізовану екскурсію експозицією музею зі знайомством із життям та творчим шляхом Анни Амвросіїни Крушельницької (1887-1965рр.), української оперної і камерної співачки (сопрано), рідної сестри Соломії Крушельницької. У цій екскурсії роль Анни виконає артистка Львівського драматичного театру ім. Лесі Українки Марічка Городечна-Дзвонік.

Час: 15:00. Вартість: 30 грн./1 ос.

Художньо-меморіальний музей Івана Труша проведе лекцію «Портрети українського духовенства у творчості Івана Труша». Під час лекції відвідувачі дізнаються про створення портретних образів визначних представників українського духовенства: Маркіяна Шашкевича та митрополита Андрея Шептицького.

Час: 15:00. Вартість: 25 грн./1 ос.

23 травня

У вело-мото музеї відбудеться екскурсія «Історія на дерев’яних колесах». Відвідувачі музею зможуть зануритися у минулі століття та побачити як виглядали колись велосипеди та мотоцикли, їхні регіональні та вікові особливості. Варто зазначити, що це єдиний міні-музей на Львівщині, де представлена колекція велосипедів на дерев’яних колесах !

Час: 11:00. Вхід вільний.

В НМЛ ім. А. Шептицького, Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької пройде розповідь «Маловідомі сторінки творчих взаємин художниці Олени Кульчицької і Митрополита Андрея Шептицького», що торкаються її творчих взаємин протягом довгого часу із 1900-х до 1940 року.

Час: 16:00. Вартість: 20 грн./1 ос.

24 травня

У музеї Івана  Франка пройде лекція «Таємне, що стало явним. Документи родини Івана Франка з архіву СБУ». Відвідувачі ознайомляться із документами, які були засекреченні сцепслужбами Радянського Союзу. Зокрема будуть представленні документи, які стосуються синів Івана Франка: Петра і Тараса Франка.

Час: 16:00. Вхід вільний.

25 травня

Також музей Івана Франка запрошує на виставку «Скарби Франкового дому». На виставці будуть представлені особисті речі Івана Франка та його родини, які раніше не експонувалися, зокрема дорогоцінні метали, фотографії та інші цінні предмети. Виставка відкривається 25 травня і буде чинна протягом тижня.

Час: 15:00. Вартість: для учнів - 6 грн./1 ос., студентів, пенсіонерів - 9 грн./1 ос., дорослих - 15 грн./1.

Читайте також: Я не стидаюся жебрати, бо роблю це для установи культури, — директор музею Франка (інтерв’ю)

В НМЛ ім. А. Шептицького відбудеться презентація альбому «Cerkwie iIkony Lemkowzcyzny» за участі автора - відомого мистецтвознавця, керівника відділу церковного мистецтва замку-музею у Ланьцуті Ярослава Гємзи (Польща). Спеціальний музичний гість –  гурт «Курбаси» (м. Львів).

Вхід вільний. Час: 16:00.

29 травня

У музеї історії Львівської залізниці пройде лекція-екскурсія «Маловідомі факти про історію Львівського вокзалу в старих фотографіях». Старі та маловідомі фотографії розкриють «в деталях» історію будівництва та розвитку Львівських вокзалів.

Час:15:00. Вхід вільний

31 травня

Музей Івана Франка запрошує на вечір спогадів «Розвіяні вітром: родина Івана Франка на перехресті ХХ століття». Захід у формі вечора спогадів, під час якого Ви почуєте унікальні історії родини Івана Франка від людей, які безпосередньо спілкувалися з рідними Каменяра, розкинутих долею по цілому світі.

Час: 16:00. Вхід вільний.

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» проведе лекцію Христини Рутар «Місця (не)пам’яті у літературі». У місці травматичної пам’яті, яким є «тюрма на Лонцького», музей пропонує відвідувачам нове (пере)осмислення того, що ж таке пам'ять і пам'ятання, чому існує суперечність пам’ятей, як її вбирає у себе література. Лекторка метафоричним ключем епіграфу (реальне графіті з тюрми на Лонцького) відімкне роман Оксани Забужко «Музей покинутих секретів». Текст роману розкриває мовчанки історії, епізоди і ситуації, коли історія більше нічого нам не каже.

Час: 10:00. Вхід вільний

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: