Депортація кримських татар була спробою знищити націю заради «русского міра», – Джемілєв

42041

Лідер кримських татар, народний депутат, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що депортація кримських татар у 1944 році була спробою знищити націю заради розширення так званого «руського міра».

Про це Джемілєв написав на своїй сторінці у Facebook.

Він зауважив, що сьогодні, в День пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу, біля головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка, поруч із українським та університетським прапором, відбулося підняття кримськотатарського прапора.
«Депортація з Криму кримських татар у 1944 році – це спроба знищити націю заради розширення так званого «руського міру» - заявив Джемілєв під час участі церемонії підняття кримськотатарського прапора.

До слова, сьогодні, 18 травня, в Україні відзначається День пам`яті жертв геноциду кримських татар, а також День боротьби за права кримськотатарського народу.
Саме цього дня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 тис.14 осіб. Крім того, 6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправлено на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська, а ще 5 тис. кримських татар заслано на роботи до таборів тресту «Московуголь».

За даними Українського інституту національної пам’яті, всього з Криму за перші два дні депортації було вигнано 191,44 тис. осіб. Окремо 5 тис. 989 осіб, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого «антирадянського елементу» заарештовано під час депортації. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.
Внаслідок депортації загинуло 46% кримських татар, серед яких половина - діти до 18 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: