Правознавець пояснив, що буде після скасування «закону Савченко»

18199-1_large

Сьогодні депутати ухвалили зміни до Кримінального кодексу України щодо правил складання покарань і зарахування строку попереднього ув’язнення, скасувавши так званий «закон Савченко».

Що буде після скасування «закону Савченко» розповів Микола Хавронюк — професор, правознавець-кримінолог.

«Тепер, з дня, наступного за днем опублікування сьогоднішнього Закону «Про скасування Закону Савченко», буде так:

– попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день.

– при призначенні штрафу або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю як основного покарання, суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом'якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування», – сказав Микола Хавронюк.

Він зазначив, що «закон Савченко» поширює свою дію на весь час (і на всіх відповідних суб'єктів) з дня його прийняття до дня, наступного за днем опублікування Закону «Про скасування Закону Савченко».

«Ще певний час, а саме до дня, наступного за днем опублікування Закону «Про скасування Закону Савченко», судом за власною ініціативою або на підставі клопотання від засуджених осіб, членів їх сімей, захисників, застосовується «закон Савченко», – зазначив правознавець.

Нагадаємо, Закон України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання» (ширше відомий як Закон Савченко) — закон України, яким внесені зміни до Кримінального кодексу України, відповідно до яких один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання. Ухвалення закону було ініційоване народним депутатом України VIII скликання Надією Савченко під час її перебування в ув'язненні на території Російської Федерації. Викликав широкий суспільний резонанс в Україні.

Хоча Надія Савченко і не є єдиним автором законопроекту, саме з її іменем, як правило, він і пов'язується, що викликало особливу увагу до законопроекту на етапі його прийняття. Це пояснюється тим, що Надія Савченко на той час була ув'язнена на території Російської Федерації, а згадки про неї мали широкий політичний та медійний резонанс.

22 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав цей законопроект, тим самим остаточно завершивши процедуру його ухвалення та залишивши справу за його публікацією.

23 грудня 2015 року закон був опублікований в офіційному виданні «Голос України» і на наступний день набув чинності.

Станом на лютий 2017, за «законом Савченко» на волю вийшли 7700 злочинців, у тому числі тисяча вбивць.

Закон призвів до суперечливих наслідків та опинився під критикою юристів: закон називали «непрофесійним, популістським і просто безглуздим», «загрозою для суспільства», оскільки він дозволяє «амністувати» найнебезпечніших злочинців, які об'єктивно повинні відбувати покарання.

Завдяки «закону Савченко» раніше терміну на волю вийшли Ігор Зварич – колишній суддя та голова Львівського апеляційного адміністративного суду, засуджений у 2011 році до 10-ти років позбавлення волі за хабарництво в особливо великих розмірах (майже 1 мільйон гривень). Був затриманий в 2008 та перебував під вартою 3 роки, які згідно із законом Савченко були зараховані як 6 років. Мав звільнитись у 2018 році, не добув 2 роки позбавлення волі.

Андрій Слюсарчук — шахрай, що завдяки численним телевізійним програмам здобув славу людини з начебто феноменальними здібностями. Взятий під варту 14 листопада 2011 року, 14 лютого 2014 року засуджених до 8 років позбавлення волі. Перебував під вартою 2 роки і 3 місяці, які за законом Савченко були зараховані як 4 роки 6 місяців. Мав звільнитись 14 листопада 2019 року, звільнений на 3 роки раніше визначеного судом строку.

Віктор Лозінський — український політик, колишній народний депутат ВР України 6-го скликання. Засуджений за вбивство на полюванні селянина Валерія Олійника. Затриманий 1 березня 2010 року, 10 січня 2011 року засуджених до 15 років позбавлення волі, 9 квітня 2012 року апеляційна інстанція зменшила строк покарання до 14 років, а 25 березня 2013 року Вищий спеціальний суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в порядку касаційного оскарження перекваліфікував дії Лозінського із умисного вбивства на хуліганство, зменшивши строк покарання до 10 років позбавлення волі. Мав бути звільнений 1 березня 2020 року, перебував під вартою до набуття вироком законної сили 2 роки і 18 днів, які були зараховані за законом Савченко як 4 роки і 36 днів. Звільнений 6 квітня 2016 року, менш як на 4 роки від строку, визначеного судом.

Було кілька спроб скасувати «закон Савченко». Перша – 15 листопада 2016 року і 13 квітня 2017 року.

Відреагувала на скасування закону і його авторка – Надія Савченко.

«Все нормально. Які проблеми? Коли на комітеті приймалося рішення і правки до закону, я була присутня і я сказала, що з такими нормами можна погодитися, тому що дійсно потрібно дати слідчим час на розслідування, розумні терміни – рік… Цього варто було очікувати, тому що потрібно реформувати всю правоохоронну систему а не тільки вибірково ставити один закон і потім на нього валити всі гріхи. Тому цей закон якраз зараз балансує між тією системою яка є і в яку треба перейти. Але робота не закінчується», – сказала Савченко у коментарі УНІАН.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: