ЗНО-2017: експерт розповіла про особливості тестування цього року

зно-1
Особливості ЗНО-2017. Фото ілюстративне

23 травня на Львівщині стартує зовнішнє незалежне оцінювання. Про його особливості, терміни, способи добирання та список заборонених речей розповіла Лариса Середяк, директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.

23 травня у Львівській області розпочинається ЗНО. Цього року понад 16 тисяч осіб зголосилися складати зовнішнє оцінювання.

«Цього разу державна підсумкова атестація буде проведена у формі ЗНО. Кожен випускник, який хоче отримати атестат, повинен зареєструватися на три предмети, які буде складати у формі ЗНО», — зазначає Лариса Середяк.

Пропонуємо вам відповіді на найпоширеніші запитання щодо ЗНО-2017.

Скільки і які предмети необхідно скласти

Українська мова та література — обов’язковий для всіх предмет. Математика або історія України — на вибір один з двох. Третій предмет — той, який випускник вважає необхідним.

Документи, необхідні для пропуску у пункт тестування

Вхід до пункту тестування буде дозволений тільки за наявності:

  1. Сертифіката;
  2. Оригіналу паспорта або документа, за яким видавався сертифікат (свідоцтво про народження, закордонний паспорт), тому що номер цього документа є на сертифікаті;
  3. Запрошення.

«У який пункт тестування йти, написано на запрошенні-перепустці, яка розміщена на інформаційній сторінці кожного учасника. Запрошення не приходить поштою, — наголошує Лариса Середяк. — На сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти є закладка «Пункти тестування», де чітко вказано не тільки адресу, а і як дістатися до пункту тестування. Обов’язково врахуйте, що 23 – це робочий день, відтак будуть затори».

Що робити, якщо документи, необхідні для пропуску, втрачені

Якщо дитина напередодні втратить паспорт, вона може звернутися до поліції із заявою про втрату і отримати там відповідну довідку. З цим документом і треба їхати у пункт тестування. Як зазначила Лариса Середяк, кожна така ситуація розглядається індивідуально. Найімовірніше, дитина не зможе скласти ЗНО цього дня, утім зможе зробити це під час додаткової сесії, якщо комісія вирішить, що для цього є всі підстави.

Хто може скласти ЗНО у додатковій сесії

Для тих, хто в силу поважних причин (хвороба, участь у міжнародних змаганнях, олімпіадах тощо) не зможуть взяти участь в основній сесії, матимуть право прийти на додаткову. Але перед цим необхідно підтвердити свою хворобу оригіналом медичної довідки, документом, що підтверджує участь у змаганнях тощо.

Читайте також: Традиційний український орнамент треба шукати у фольклорі, – інтерв’ю з майстринею і дослідницею вишивки

«Ті учні, які не прийдуть на основну сесію без поважних причин, будуть складати ДПА у вересні у школі, щоби отримати атестат. Це означає, що цього року діти нікуди не вступлять», — каже експертка.

Учні, які загубили необхідні для пропуску документи і змогли це довести.

Коли приходити на тестування

До 9:00 кур’єрська служба у кожен пункт тестування доставляє кілька пакетів із зошитами і працівники Нацполіції стають на їх охорону. Опісля ці пакети у присутності інструкторів відкривають.

У кожній аудиторії працюватиме інструктор та старший інструктор, який з 10:15 до 10:45 пропускатиме учасників в аудиторію.

Ті, хто запізнюються, втрачають право скласти ЗНО. Вони складатимуть ДПА у школі у вересні.

Що можна мати при собі під час тестування

З собою необхідно мати 2 чорні кулькові ручки. За бажання можна взяти воду з прозорою етикеткою.

«У кожному пункті тестування буде технологічна перерва в аудиторії. Це потрібно, щоби відповідальний за пункт тестування перевірив, чи правильно заповнені документи, бо має бути, умовно, 12 зошит, 12 місце і вказаний 12 номер у бланку відповідей», — пояснює Лариса Середяк.

Під час перерви працівник Нацполіції із металодетектором оглядає кожну особу біля свого робочого місця на наявність заборонених речей. Мобільні телефони, флешки, навушники треба здати на стіл «Для особистих речей». Цього року забиратимуть також годинники, бо на пробному тестування перевіряючі виявили, що на руці був годинник, який працював як маленький комп’ютер.

Читайте також: Які професії будуть затребувані і де платять найбільше в Україні (інфографіка)

«Щоби не пропадали телефони, вони мають бути в торбинках. У нас щороку є ситуація, що хтось бере чужий. Інструктор не несе за них відповідальності», — додає експертка.

У разі порушення правил, учасник отримує «одиницю» і вже не має права скласти щось додатково. «Одиницю» впишуть як оцінку в атестат.  

Важливо: у кожному пункті тестування перебуватиме медсестра або лікар. Чергуватимуть «швидкі».

Хто має право на додаткові 30 хвилин написання тесту

Для деяких дітей з особливими потребами цього року вперше продовжуватимуть час написання ЗНО на 30 хвилин.  Рішення про необхідність цієї міри приймала регламентна комісія.

Особливості добирання до пунктів тестування

Як зазначила Лариса Середяк, цього року діє організоване довезення дітей із районів. Окрім того, тих, хто складає тестування з фізики та хімії і проживає в районах області, можуть за бажанням довезти за день до іспиту у Львів. Ці учні зможуть переночувати в одній зі шкіл-інтернатів міста і зранку піти на ЗНО. Це пов’язано з тим, що на ці предмети немає масової реєстрації.

Як перевірятимуть роботи

Кожну роботу перевіряють два екзаменатори, на відміну від минулого, коли через брак коштів був один. Це стосується робіт з української мови і літератури, іноземних мов і математики — тих, де є відкрита частина (твір, задача тощо). У разі розбіжностей третій екзаменатор, який є старшим аудиторії, буде перевіряти цю роботу і приймати остаточне рішення.

Тести львів’ян перевірятимуть в іншій області.

Як оскаржити результати

Протягом п’яти днів з дня публікування результатів, учень, якщо його не влаштовують бали, має право подати апеляційну заяву в Український центр оцінювання якості освіти на їх перегляд. Необхідно врахувати, що результат може бути підвищений, а може — понижений. Скан роботи перевірятимуть три вчителі.

Скільки пунктів тестування працює

Сьогодні у Львівській області підготовлені 80 пунктів тестування, які з 23 травня до 16 червня прийматимуть і випускників загальноосвітніх навчальних закладів, і випускників минулих років, які зареєструвалися. Найбільше — 68 пунктів — працюватимуть на українську мову і літературу. Найменше – 1 пункт – це російська мова. І також 1 — на німецьку, французьку та іспанську. Тестування з цих предметів проводять в один день. Всі випускники, які обрали ці мови як ДПА, будуть їхати у Львів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: