Антикорупціонери представили топ-5 найбагатших депутатів ЛМР (інфографіка)

lviv-city-hall414077494380
Львівська міська рада / ЛМР

Активісти громадського руху «Чесно» опублікували рейтинг депутатів Львівської міської ради за розміром доходу за 2016 рік. П'ятеро депутатів із найбільшим доходом разом отримали більше 18,8 мільйонів гривень.

Рейтинг опубліковано на сайті громадського руху «Чесно».

Активісти повідомляють, що кожен третій депутат ЛМР – мільйонер. Найбільше багатіїв у БПП та ВО «Свобода». У третини річний дохід збільшився у понад 2 рази. Депутат «Самопомочі» Мельник збільшив дохід майже в 20 разів.

Топ-5 найбільших доходів

У порівнянні з 2015 роком доходи сім’ї Романа Федишина з фракції “Самопоміч” зросли майже вдвічі, що забезпечує йому перше місце у списку депутатів із найбільшими доходами за 2016 рік.

Джерело: «Чесно»

Задекларовані доходи Федишинів становлять майже 6 млн грн. З них 5 млн - дивіденди депутата та його дружини. 191 тис. грн дивідендів отримав батько депутата, пенсіонер Стефан Федишин, який має частку статутного капіталу у ТОВ “Сіцілій” та ПП “Холдінвестгруп”, що належать його сину. Щоправда із декларації депутата не зрозуміло,  які саме підприємства виплачують дивіденди йому та членам його сім’ї. Роман Федишин некоректно подав дані щодо джерела доходу, вказавши замість найменувань підприємств імена тих, хто отримує дивіденди, тобто своє, дружини та батька. Крім цього, Роман Федишин у 2016 році отримав понад 400 тис. грн заробітної платні. Ще майже 300 тис. грн заробила його дружина.

Неймовірні темпи зростання доходів демонструє Ірина Сердюк з “Громадянської позиції”. У порівнянні з 2015 роком річний дохід її сім’ї зріс у 19 разів і становить 5,5 млн грн, тоді як за рік до цього депутатка задекларувала 292 тис. грн. Левову частку коштів, майже 5 млн грн, становить дохід від підприємницької діяльності громадянського чоловіка Ірини Сердюк, бізнесмена Олександра Смірнова.

Ще 330 тисяч у 2016 році отримала сама Ірина Сердюк, теж від підприємницької діяльності. Таке різке зростання доходів сім’ї Сердюк пов’язане з тим, що минулого року вона не згадала у декларації Олега Смірнова хоча на сайті ЛМР було вказано, що депутатка заміжня. Крім цього, під час виборчої кампанії депутатка сама згадувала про чоловіка у ефірі програми “Прямим текстом” на телеканалі ZIK. Попри це минулого року у коментарі ЧЕСНО депутатка заперечила, що має чоловіка, як і не захотіла пояснювати  “юридичні питання” щодо відсутності даних про внески у статутний капітал кількох підприємств. Як бачимо, і внески у статутний капітал підприємств, і про свого чоловіка Ірина Сердюк в цьому році таки згадала.

Суттєво зросли також і доходи депутата від БПП Григорія Козловського. Якщо в 2015 році він задекларував менше мільйона, то у декларації за 2016 рік сума річного доходу зросла у три рази і становить понад 3 млн грн.

Четверте місце в рейтингу займає ще один представник фракції БПП Остап Доскіч. У 2016 році він отримав 2,3 млн грн доходу. З цієї суми понад 2,1 млн грн становить дохід від надання в оренду нерухомого майна. Цікаво що депутат здає майно власним підприємствам (ТзОВ “Тібет”, ПП “Фірма “Галич-кабель” та ТзДВ “Гал-кат”). 130 тис. грн депутат отримав як зарплатню від ПП “Галич-кабель”. У порівнянні з 2015 роком дохід депутата зріс у понад 2 рази, якщо не брати до уваги 26,6 млн грн спадку, отриманого від батька. Варто нагадати, що саме через розмір спадку торік Остап Доскіч очолив список депутатів з найбільшим доходом, сукупний розмір якого становив майже 28 млн грн.

П’ятірку депутатів з найбільшими доходами за минулий рік замикає “свободівець” Андріян Гутник. Минулоріч він отримав майже 2 млн грн, з яких 997 тис. грн - це особиста зарплатня депутата. Ще 976 тис. заробітної плати отримала його дружина. Щоправда як джерело доходу в декларації вказано імена депутата та його дружини, а не підприємств які йому належать.

Найбагатші депутати

У п’ятірці найбагатших депутатів  четверо з фракції БПП та один “свободівець”. Серед успішних депутатів Григорій Козловський, Остап Доскіч, Сергій Івах, Андріян Гутник та Петро Адамик. Сукупні статки кожного з цих депутатів перевищують 10 млн грн.

Джерело: «Чесно»

Григорій Козловський - найбагатший депутат ЛМР, статки якого становлять більше 46 млн грн, згідно з минулорічною декларацією, навіть не входив до числа мільйонерів. Зараз основні джерела його статків - це внески у статутні капітали підприємств “Королівська пивоварня” та “Гранд Готель”, що разом становлять 35 млн грн. В обох випадках ця сума становить 100% від загального капіталу підприємств. До слова, жодного з цих підприємств Григорій Козловський не згадав, подаючи декларацію минулого року. Решту статків депутата становлять готівкові кошти серед яких 112 тис. доларів, 38 тис. євро та 725 тис. грн. ЧЕСНО не вдалося взяти коментар у Григорія Козловського, оскільки його телефон понад тиждень знаходиться поза зоною досяжності.

Другу позицію за обсягом статків у ЛМР займає Остап Доскіч, депутат від БПП, який задекларував статків на загальну суму більше ніж 26 млн грн, що є внесками у статутні капітали трьох підприємств. Минулого року саме Остап Доскіч був найбагатшим депутатом ЛМР, тоді він задекларував схожу суму внесків у статутні капітали підприємств. Разом з тим, минулого року у декларації депутата також було зазначено спадщину у розмірі 26 млн грн, яка не відображена у цьогорічній декларації.

Остап Доскіч не зміг відповісти на запитання ЧЕСНО про відмінності між минулорічною та цьогорічною деклараціями, сказавши, що має проконсультуватися у юристів.

Третю позицію у рейтингу найбільших статків, що становлять майже 23 млн грн займає Сергій Івах, депутат від БПП. З них 15 млн становлять внески у статутний капітал ТзОВ “Діамант - Аурум”, їх депутат задекларував і минулого року. Решту суми - майже 8 млн грн депутат та члени його сім’ї зберігають у готівці. При цьому сам депутат у 2016 році заробив  всього 40 тис. грн (зарплата і дивіденди).

Четвертим у рейтингу є депутат від ВО “Свобода” Андріян Гутник, статки якого становлять більше 13 млнгрн, що майже вчетверо більше, аніж минулого року. Депутат та члени його сім’ї мають внески у статутний капітал 4 підприємств, що в сумі становить більше 800 тис. грн. Минулого року у декларації депутат відобразив лише одне з них із сумою внеску у статутний капітал в розмірі 450 тис. грн. Така цифра співпадає із сумою внеску дружини Андріяна Гутника Олени у статутний капітал ТОВ “Росомаха плюс”. Ще два підприємства, у яких дружина депутата має кошти у статутному капіталі, вказані не були, про що повідомляло видання “Наші гроші.Львів”. Наприкінці 2016 року Андріян Гутник спільно із колегою по партії Маркіяном Лопачаком відкрили підприємство з вирощення ягід, горіхів та плодових дерев (ТОВ “Екогаличпродукт”). Обоє внесли у статутний капітал підприємства по 150 тис. грн.

Майже 6 млн грн Андріян Гутник тримає в готівці. Решта - це кошти, позичені третім особам і кошти на рахунках чи у скриньках банків. Кошти депутат зберігає у євро, доларах, фунтах стерлінгів та у гривні.

П’яте місце займає Петро Адамик, голова фракції БПП у ЛМР. Сума його статків збільшилась із 4 млн грн минулого року до 10 млн грн цього року. З них трохи більше 2 млн грн становлять внески у статутний капітал підприємств, які депутат декларував і минулого року. Решта - кошти на рахунках у банках та готівка, яка становить майже 7 млн грн.

Найбідніші депутати

Згідно з е-деклараціями, троє депутатів ЛМР та їхні сім’ї отримали дохід нижчий за прожитковий мінімум.

Джерело: «Чесно»

Анна Мармуляк, депутатка від “Народного контролю” задекларувала за 2016 рік дохід на сім’ю у розмірі менше 43 тис. грн. До слова, минулого року депутатка подала схожу декларацію, де зазначила, що дохід на її сім’ю становив 44 тис. грн. Згідно з декларацією, фінансових заощаджень сім’я депутатки не має.

Додамо, що згідно з законом, підтримку з боку родини можна розцінювати як подарунок у грошовій чи негрошовій формі. Однак сума подарунку вираховуються за одиницю (декларується лише у випадку якщо грошовий еквівалент подарунку перевищує 6800 грн).

Інший депутат від “Народного контролю” Віталій Свінціцький також задекларував дохід на сім’ю у розмірі 26 тис. грн, що майже повністю складається із зарплати його дружини. У розрахунку на кожного члена сім’ї дохід становить 722 гривні на місяць. Даних про заощадження у декларації також не знаходимо.

Другий рік поспіль депутат від УКРОПу Любомир Босаневич у своїй декларації вказує дохід менший за прожитковий мінімум у розрахунку всіх членів сім’ї. У декларації зазначений дохід лише самого депутата і становить він 23 тис. грн. Збережень у сім’ї з шести осіб також нема. Любомир Босаневичпояснює це тим, що живе у батьків і вказав лише власні доходи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: