День музеїв у Львові: кількість відвідувачів з кожним роком зростає удвічі

18644675_1627336047307071_2017713896_n

18 травня відзначали Міжнародний день музеїв. Цьогорічна програма святкувань у Львові триватиме до 31 травня.

Про цікаві заходи, минулі та майбутні, програму  ми спілкувалися з головним спеціалістом відділу маркетингу туристично-інформаційної інфраструктури ЛКП «Центр розвитку туризму» Вірою Яворською, а також з куратором Музей міста Тетяною Бей про проект «Музей, якого ще немає».

– Чим зумовлена така інтригуюча назва цьогорічного Дня музеїв: «Музей і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване»?

Віра Яворська: Щороку міжнародна рада приймає рішення щодо тої чи іншої теми до Міжнародного дня музеїв. Чому обрана саме така тема? Вона досить серйозна, як ті чи інші факти з історії  кожної держави, міста, музею, іноді вони мають досить суперечливий характер або замовчувані. Власне, музеї отримають можливість розкрити свій потенціал, бо мають багато експонатів та приховану історію, про різних особистостей, які творили музей, або на основі їхніх колекції створені ці установи. Розкривати такі факти потрібно, щоб люди могли вільно поспілкуватися, скажімо так, комунікувати з музеєм, тому така тема є актуальною.

– А от у контексті святкувань у Львові розкажіть про якісь особливості, можливо, щось вперше відбувалося?

Віра Яворська: У контексті цього святкування відкрився новий проект – «Музей, якого ще не має» від Музею міста для відвідувачів будь-якого віку. Вони могли самостійно проектувати, яким би мав бути Музей Міста в майбутньому, використовуючи певні підготовані організаторами матеріали, а саме: різні вислови, хештеги, плакати, які, натомість, їх надихали на якісь ідеї. Тут були заходи для молоді «Музей міста: work in progress» – воркшоп, де відвідувачі могли спробувати себе в ролі кураторів і проектувати свою візію Музею міста. Окремий проект для маленьких відвідувачів мав на меті  показати, яким вони його уявляють, діти могли доповнювати майбутню експозицію власними експонатами чи створювати його з підручних матеріалів. Серед цікавих проектів свою програму пропонував музей, який також на стадії творення – це Музей електрифікації міста, «Таємна історія електрики у Львові», де розкривалося безліч цікавих фактів про тих людей, які мали відношення до електрифікації, про історію електрики у час війни, а також вони мали змогу відвідати об'єкти, які пов'язані з темою електрифікації Львова.

Ще одна цікавинка, яка відбудеться 23 травня – це програма, яку пропонує Веломотомузей – «Екскурсія на дерев’яних колесах». Чому ми обрали цей проект? Бо він і досі залишається невідомим як для гостей міста, так і для самих львів'ян, тому його потрібно популяризувати.

Наша програма святкування триватиме до 31 травня, попереду ще багато майстрер-класів, розваги для дітей,  різні тематичні екскурсії.

– Скільки музеїв цьогоріч залучені до заходів у рамках відзначення Дня музеїв?

Віра Яворська: Понад 25 музеїв. Хтось планує заходи на один день, а хтось три-чотири і більше протягом усього періоду святкування. Розширена програма знаходиться на сайті Lviv.Travel, де ми оновлюємо інформацію про всі актуальні заходи.

– Наскільки люди сприймають ці заходи чи багато відвідувачів у музеях у рамках святкувань?

Віра Яворська: Це третій проект, який ми організовуємо спільно з музеями. Щороку розробляємо окрему програму для різних категорій відвідувачів. Торік гаслом було «Обери музей свого настрою». Кількість відвідувачів з кожним разом зростає, приблизно, вдвічі. Привертає увагу, звичайно, безкоштовний вхід, а також пропозиції для окремих аудиторії, зокрема для дітей. Особливо позитивно на збільшення кількості відвідувачів впливають заходи для сімей з дітьми, яких залучаємо з допомогою майстер-класів, концертів. У нас є партнери, і кожного року активні відвідувачі можуть щось виграти. Цього року також проводимо конкурс, для цього потрібно сфотографуватися у музеї, опублікувати фото на своїй сторінці у соцмережах із спеціальним хештегом, деталі є на нашому сайті. Подарунків багато для всіх активних відвідувачів.

– Чим святкування у Львові відрізняється від святкування у світі? Чи там це вже є чимось звичним?

Віра Яворська: Ми моніторили багато акцій і подій, які відбуваються за кордоном. Це, здебільшого, акції у конкретний день, і вони підлаштовуються під тему, яку пропонує Міжнародна асоціація, або в інші дні проводять цілий комплекс заходів. Кожне місто, кожна країна має свої традиції, які вже напрацювали стосовно святкування Дня музеїв. Хтось пропонує відвідувачам безкоштовний вхід або якусь програму у вечірній час.

– У рамках святкування Дня музеїв ваш «Музей майбутнього» провів низку заходів. Як готувалася ця експозиція? Розкажіть, на якій стадії творення зараз знаходиться Ваш музей?

Тетяна Бей: Так, ми спочатку напрацювали якісь ідеї, загальне бачення. У процесі роботи звернулася до студентів-другокурсників «Львівської політехніки» кафедри «Історії України та етнокомунікації», дали їм завдання написати, що таке, у їхньому розмінні, стереотипний та не стереотипний Музей міста, що таке місто  у цьому контексті. Ми пропрацьовували ці речі, в нас є ці малюнки, придумували, як це можна подати. Потім ми зійшлися на форматі хештегу, вони їх так само самі писали, і окремі з них є тут на стінах. Що цікавого, що це студенти з усієї України, які мали можливість поглянути збоку на наше місто, ми це все опрацювали, доповнювали і подали у такому вигляді на стінах, як частину експозиції. По суті, вийшла така плідна співпраця, адже вони нам допомагали, потім ми опрацьовували і переформатували це все на виставку. Для них це гарна практика, адже є можливість подивитися на що реагують люди, що працює у музеї, а що ні. В майбутньому – це будуть музейники, які матимуть хороший досвід роботи.

– А як  планувалася експозиція?

Тетяна Бей: Ми зустрілися з кількома експертами і думали, що ж тут можна зробити. Простір порожній. Може так, звичайно, стояти і до ремонту, але ми хочемо комунікувати з нашою аудиторією, в майбутньому враховувати ці речі, під час планування нашої роботи і експозиції. В такий спосіб ми напрацювали нашу майбутню аудиторію, бо люди вже будуть слідкувати за нашими новинами  і чекати на відкриття. Є в нас анкети, і якщо їх заповнюєте, то отримуєте такий символічний безкоштовний квиток на першу виставку в Музеї міста. Для нас дуже важливо напрацювати комунікації, поки ми займаємося різними паперовими справами. Ми обрали форму спілкування, прагнемо запросити людей разом з нами подумати над тим, який же місту потрібен музей.

До нас доєдналися також волонтери з кафедри «Менеджменту мистецтва» Львівської національної академії мистецтв. Ми маємо домовленість з ними, що частина студентів буде проходити літню практику і допоможуть нам реалізувати проект на «Майстерню міста», який буде пов'язаний з історією Львівської телевежі, адже цього року минає 60 років відколи вперше запустили телетрансляцію. Будемо робити кілька подій спільних із медіархівом Центру міської історії.

– А який формат ви плануєте для майбутнього музею? Ви орієнтуєтесь на змінну чи постійну експозицію?

Тетяна Бей: Найперше, ми орієнтуємося на мешканців міста, на те, що ми спільно з ними маємо зробити наш музей, бо якщо він буде цікавим для нас, то буде цікавим і для гостей міста. Щодо наповнення, то це не буде лише мультимедіа чи акцент на якихось об'єктах, будемо шукати золоту середину. Обдумаємо, насамперед, наскільки ми зможемо забезпечити експонування тих чи інших об'єктів.  Це будуть інтерактивні виставки, плануються змінні непостійні експозиції, на які будемо запрошувати кураторів – людей, які спеціально будуть працювати над тим чи іншим проектом. Тут будуть різні динамічні форми, а також  освітні програми.

Підготувала Мар’яна МАКСИМІВ

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: