«Добрий цар»: в очах білорусів Путін - позитивний герой, - Wyborcza

Russian President Putin speaks during joint press conference with Italian PM Gentiloni following their meeting at Bocharov Ruchei state residence in Soch
Russian President Vladimir Putin speaks during a joint press conference with Italian Prime Minister Paolo Gentiloni following their meeting at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi, Russia, May 17, 2017. REUTERS/Yuri Kadobnov/Pool

Не виключено, що російський президент може виявитися навіть популярнішим, ніж Лукашенко.

Не виключено, що російський президент може виявитися навіть популярнішим, ніж Лукашенко, пише УНІАН

Опитування, проведене «Білоруською аналітичною лабораторією», показало, що 65% білорусів позитивно оцінюють президента Росії Володимира Путіна. Нейтрально до нього ставляться 20% опитаних, а негативно - лише 11%. Це дуже контрастує з тим, як громадяни Білорусі ставляться до лідерів США і Німеччини. Дональда Трампа позитивно оцінили 14% опитаних, 29% - негативно. У випадку Ангели Меркель ці показники відповідно на рівні 11% і 46%. Найменше білоруси симпатизують президенту України Петру Порошенку - лише 2,4%, передає DT.UA з посиланням на Gazeta Wyborcza.

«У нас домінують російські ЗМІ. Білоруси стежать за подіями у світі через російське телебачення. Путін там завжди великий лідер, якого підтримують. З іншого боку, Порошенка в російських ЗМІ нещадно критикують, і це дуже впливає на його імідж серед білорусів», - сказав білоруський експерт Павлюк Биковський.

Видання пише, що до недавна незалежний центрі NISEPI щорічно проводив замір популярності президента Білорусі Олександра Лукашенка. Але Мінськ змусив його припинити такі дослідження. Тож з 2016 року даних про те, наскільки популярний серед білорусів їхній президент, немає. Влітку 2016 року його рейтинг був в межах 28-30%. Якщо ці цифри дійсні до нині, тоді можна припустити, що Путін серед білорусів популярніший, ніж Лукашенко. «Судячи з настроїв, настає певна трансформація. «Добрим царем» і «народним героєм» білоруси все частіше вважають Путіна», - каже політолог і голова «Центру аналізу і прогнозу» Павло Усов. На його думку, популярність російського президента в Білорусі пояснюється традиційною вірою її громадян у «доброго царя», який може швидко розв'язати всі проблеми.

Крім того, за словами експерта, білоруси розчаровані Лукашенком. «Білоруси звинувачують його в економічній кризі, скороченні доходів і зростанні цін. А російські ЗМІ їм розповідають, що Путін дбає про свій народ, що в Криму тепер живеться краще після його анексії Росією», - сказав Усов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: